Skoči na vsebino

Vdor v Facebook profil

Ne glede na način, kako se je neznanec polastil vašega Facebook profila, je pomembno, da takoj ukrepate! 

Ko neznanec prevzame vašo Facebook identiteto in se predstavlja kot vi, lahko objavlja neprimerne fotografije ali žaljive statuse, v vašem imenu pošilja lažne prošnje za denarno pomoč ali pa širi spam. Zato je nujno, da čimprej prevzamete nadzor nad Facebook profilom in preprečite morebitne nadaljnje zlorabe. Seveda pa ostaja odprto vprašanje, na kakšen način je nekdo sploh prišel do vašega gesla.

Najbolj možni so naslednji scenariji, razmislite, kateri bi lahko veljal v vašem primeru:
  • vaš računalnik je okužen z virusom, ki napadalcu pošilja vsa gesla, ki jih vpisujete,
  • uporabljate enostavno geslo, ki ga je storilec uganil,
  • uporabljate enako geslo tudi za druge storitve, npr. napadalec pridobi vaš elektronski naslov in geslo pri zlorabi baze na neki povsem tretji spletni strani,
  • phishing napad, ki ponavadi poteka tako, da vam napadalec pošlje elektronsko sporočilo, ki izgleda kot legitimno, povezava v sporočilu pa vodi na lažno Facebook stran. Če na tej strani vpišete svoje podatke, le-te dobi napadalec,
  • geslo ste povedali prijatelju/ici ali partnerju/ici, ki je sedaj zlorabil vaše zaupanje.

Ukrepajte takoj

1. Prijavite ukraden profil

Obrnite se na Facebook center za pomoč uporabnikom in prijavite zlorabo profila.

Povezava, prek katere lahko prijavite ukraden profil se nahaja TUKAJ. Na strani za prijavo nato kliknite še na spodnjo povezavo »secure it here«. 

Prijavite zlorabo profila
Pojavno okno, ki se pojavi, ko želimo prijaviti vdor v Facebook profil

2. Zamenjajte gesla

Zamenjava gesla je nujna stvar, ki jo naredite ob prijavi zlorabe, saj drugače lahko neznanec še vedno dostopa do vašega profila. Ko boste v procesu prijave resetirali geslo, ustvarite novo, močnejše geslo  in jasno, nikomur ga ne zaupajte.

Če ste uporabljali isto geslo tudi za druge storitve (Gmail, Hotmail, Twitter itd.) – kar ni ravno dobra ideja, morate tudi tam zamenjati gesla. In tokrat nastavite različna gesla za različne uporabniške račune. Vendar vam močno svetujemo, da gesla spremenite iz drugega računalnika, saj je čisto možno, da je vaša naprava okužena s škodljivo kodo (virusi, trojanci). To je tudi eden od možnih načinov, kako je neznanec dostopal do vašega Facebook računa (ne preskočite točke 3).

3. Očistite računalnik

Storilec je lahko pridobil vaše geslo prek okužbe vašega sistema z zlonamerno kodo, ki beleži pritiske tipk (t.i. keylogger). Gre za vrsto virusa, ki napadalcu pošilja shranjena in prestrežena gesla z vašega računalnika (lahko gre tudi za okužen javni računalnik, ki ste ga uporabili v knjižnici ali cybecafe-ju). Zato preskenirajte računalnik s posodobljenim antivirusnim programom, pomagate pa si lahko tudi s t.i. online pregledovalniki (spodaj navajamo le nekaj orodij in programov, ki so vam lahko v pomoč):

http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/activescan/

http://www.kaspersky.com/antivirus-removal-tool-register

http://www.microsoft.com/security/pc-security/malware-removal.aspx

http://www.malwarebytes.org/

Upamo, da ste uspešno povrnili nadzor nad vašim profilom, po dodatne informacije in nasvete se vedno lahko obrnete na naslov info@varninainternetu.si

Komentarji / 5

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Hermina /

    Pozdravljeni,ali je mogoče izslediti profil,ki je lažen in od prijateljev išče pomoč Oz denar. Nazalost je eden znanec vrjem in resnično poslav 300€ tej osebi. Kako bi lahko ugotovili kdo stoji za tem profilom?

    1. Varni na internetu /

      V tem primeru vam svetujemo, da zadevo prijavite na najbližjo policijsko postajo, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj. Pri prijavi pa predložite čim več dokazov. Smo pa na temo “prijateljeva prošnja za pomoč” tudi objavili članek: https://www.varninainternetu.si/article/prijateljeva-prosnja-za-pomoc/

  2. Tanja apucelj /

    Nekdo mi je vderel v google račun in facebook , naprošam če lahko zablokirate vse moje profile , saj mi je zraven svojega odperu še dva in ne morem dostopat do nobenega mi je vse zablokiral in ljudem ponuja razne kredite in posojila prek mojega profila za velike denarje od 10.000 do 50.000 eurov. Upam ,da ne bo kdo nasedel. Na policiji sem že bila.

  3. Tom /

    Nikjer ni nobenega opisa ali nasveta, kaj storiti ob zlorabi s strani Facebooka. Povsod so le nasveti kako ravnati če vam je kdo vdrl v Facebook profil, nikjer pa kaj storiti v primeru če Facebook krši pravila in predpise. Na Facebooku se na primer ne morete pritožiti na njihove napake, neprimerne ocene ali celo zlorabe. Facebook vas lahko na primer arbitrarno obtoži in kaznuje za dejanja, ki jih sploh niste storili in so posledica njihovih tehničnih težav, napak in celo namernih zlorab.