Skoči na vsebino

Prijateljeva prošnja za pomoč

Po elektronski pošti ali prek Facebooka vas kontaktira prijatelj ali znanec in vas prosi za pomoč. 

Znanec vam na hitro opiše, kako so mu na potovanju v tujini ukradli denar in vse dokumente. Sedaj nujno potrebuje denar, da bo lahko plačal hotel in se vrnil domov.

Sporočila seveda ni poslal vaš prijatelj, ampak nekdo, ki mu je ukradel geslo za dostop do spletne storitve (npr. Gmail ali Facebook geslo).

Ukradeno geslo goljufu omogoči, da sporočila pošlje samo osebam, s katerimi se tudi sicer vaš prijatelj dopisuje. Takšno lažno sporočilo bo verjetno polno slovničnih napak, saj bo goljuf uporabil strojni prevajalnik, ali celo v angleščini. Pomembno je, da prijatelju ne pomagate z odgovorom na to sporočilo, ampak ga skušajte kontaktirati kako drugače in preveriti, če dejansko prosi za pomoč. Na spodnji sliki je primer sporočila, ki je bil preveden v slovenščino s pomočjo strojnega prevajalnika.

Primer nigerijske prevare, ko nas neznanec prosi za pomoč pri humanitarnem delu.
Primer nigerijske prevare, ko nas neznanec prosi za pomoč pri humanitarnem delu.

ni

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Saša Planinc /

    Očitno je potrebno že veliko bolj paziti, ker jaz sem dobil kar zelo lepo slovenščino in pravilno so uporabili žensko sklanjatev. Pripenjam spodaj, da se prepričate.
    ——————————————————————————————–
    Upam, da dobite tale e-mail pravočasno. Potovala sem v London, Velika Britanija in tam so mi ukradli prtljago z mojim mednarodnim potnim listom in kreditnimi karticami. Ambasada mi je pripravljena pomagati in sicer tako, da ne potrebujem potnega lista za letenje, le plačati si moram letalsko karto in urediti bivanje v hotelu. A na žalost ne morem dostopati do svojega denarja brez moje kreditne kartice. Klicala sem na banko,a so rekli, da potrebujejo več časa, da naredijo nove kartice. V tej neprijetni situaciji sem vas želela prositi, če bi mi lahko posodili nekaj denarja, katerega bi vam vrnila takoj, ko bi prišla nazaj domov. Potrebujem nekje okoli 1500 funtov za pokritje stroškov. Res moram biti na naslednjem dosegljivem letu. če mi lahko pomagate, mi pošljite denar preko Money Gram. Povejte mi, če potrebujete moje ime in naslov za uspešen prenos denarja. Lahko vam posredujem podatke, kako bi mi lahko poslali denar. Pričakujem vaš hitri odgovor.

    1. Saša Planinc /

      Pa še to. Obvestilo sem dobil iz naslova, ki je bil pravi in ga je kolegica pred tem uporabljala, očitno pa ji je bil ukraden in ukinjen, ker nisem mogel odgovoriti nanj, ker mi je Gmail odgovoril, da ta naslov ne obstaja. Pri omenjenem prejetem obvestilu, ki sem ga dobil kakor da iz tega pravega naslova, pa je bil kot povratni naslov seveda naveden drugi (v tem primeru Yahoojev) in seveda zelo podoben (isti del do afne). Mimogrede, to se mi je doslej zdel še najbolj sofisticiran način zlorabe, še posebej zaradi lepe slovenščine in naslova s spremenljeno le domeno in poddomeno, do afne pa je vse “štimalo”.

  2. igor naglič /

    Sicer ni vezano na internet, pa vseeno.
    Na mobilni telefon sem dobil sporočilo “pokliči me nazaj”.
    Številka pošiljatelja se mi je zdela čudna, pa sem preveril mednarodne telefonske klicne kode in ugotovil, da prihaja iz Salomonovih otokov.

    Lep pozdrav