Skoči na vsebino

Veseli december tudi za spletne goljufe

V poplavi akcijskih ponudb, podkrepljenih z naglico nakupovanja še zadnjih daril, lahko hitro nasedemo velikim obljubam spletnih goljufov. Zato opozarjamo na nekaj najpogostejših spletnih prevar, ki smo jim uporabniki izpostavljeni ravno v prazničnem decembru.

Če iščete dobre ponudbe v spletnih trgovinah, lahko hitro naletite na lažno spletno trgovino, ki je zgolj spletna stran z lepimi slikami, za predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj plačanega blaga ne boste prejeli, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice. Kot vedno aktualne se izkažejo lažne spletne trgovine, ki obljubljajo priljubljene blagovne znamke, npr. iPhone, iPad, Ugg, fotografsko opremo, po neverjetno ugodnih cenah.

V lovu za dobro ceno se kupci pogosto odločijo za nakup ponaredkov znanih in prestižnih blagovnih znamk, vendar je promet s ponaredki v EU prepovedan, zato so takšni paketi na slovenski carini zaseženi in uničeni. V nekaterih primerih morajo kupci celo sami poravnavati stroške uničenja.

Primer ponaredka, ki ga je zasegel Carinski urad RS
Slika ponaredka torbice Louis Vuitton

Pripravili smo praznično obarvan nagradni izziv, v katerem bomo, kot se za praznični december tudi spodobi,  podelili kar 100 nagrad! Sodelujte v nagradni igri na naši Facebook strani, ki vam pomaga prepoznati nevarnosti, ki prežijo na vas pri spletnem nakupovanju. Sprehodite se med prazničnimi stojnicami in prepoznajte skrite trike spletnih goljufov.

Previdno tudi pri velikih obljubah o denarnih kuponih, ki se pojavljajo predvsem na družbenem omrežju Facebook. Najprej se pojavijo oglasi za različne nagradne kupone, ki pa služijo zgolj kot vaba za včlanitev v plačljive SMS-klube.

Če kliknete na oglas, vas pelje na spletno stran, kjer odgovorite na zelo enostavno nagradno vprašanje. V naslednjem koraku morate vpisati svojo mobilno številko, nato pa prejmete SMS sporočilo, ki zahteva potrditev sodelovanja. Vendar drobni tisk razkriva, da se s sodelovanjem v nagradni igri in vpisom mobilne številke včlanite v oderuški SMS klub, ki vas bo na mesec stal 20 €.

Za pritegnitev pozornosti goljufi izkoriščajo znane slovenske in tuje blagovne znamke, seveda brez vednosti lastnikov. Tako smo na Varni na internetu že sprejemali prijave za lažne kupone za Mercator, Spar, Adidas, Hofer, H&M, Petrol, v zadnjih dneh pa za drogerijo DM.

Primer nagradne igre, za katero se skriva včlanitev v plačljivi SMS klub

Primer nagradne igre, za katero se skriva včlanitev v plačljivi SMS klub

Če niste prepričani v verodostojnost spletne trgovine ali sumite, da gre za goljufijo, se lahko po brezplačen nasvet in pomoč obrnete na nacionalno prijavno točko ali pišete na naslov info@varninainternetu.si.

Bodite pozorni

  1. Če ponudba izrazito odstopa od ostalih, poskušajte pridobiti čimveč informacij o prodajalcu. Preverite navedeno registrirano podjetje, prepričajte se, da sta naslov in telefonska številka prava. Poiščite ocene drugih kupcev, na različnih forumih se hitro začnejo širiti opozorila ogoljufanih kupcev.
  2. Previdno, ko trgovec izrecno zahteva nakazilo prek sistema Western Union ali MoneyGram. Tovrstni  plačilni sistemi so namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje prejemniku nakazila pa ni možno in so prav zato priljubljena orodja spletnih goljufov.
  3. Za spletno nakupovanje oz. vpisovanje podatkov vaše kreditne kartice ne uporabljajte javno dostopnih računalnikov.
  4. Natančno preberite pravila sodelovanja v nagradnih igrah, še posebej, če od vas zahtevajo vpis telefonske številke.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.