Skoči na vsebino

Ne bodi osel na spletu

DANES SE PRIČENJA EVROPSKI MESEC KIBERVARNOSTI

Danes se po vsej Evropi pričenja mesec kibervarnosti. Slovenija bo sodelovala s programom Varni na internetu, glavni namen letošnje akcije je pretvoriti kurativo v preventivo, žrtve prevar pa v lovce na spletne prevare.  

Logotip kampanje Evropski mesec kibervarnosti.
Logotip kampanje Evropski mesec kibervarnosti.

Agencija Evropske unije za omrežno in informacijsko varnost ENISA in partnerji s 1. oktobrom 2014 uradno začenjajo Evropski mesec kibervarnosti (ECSM). Cilj

vseevropske kampanje je spodbuditi ozaveščenost o kibernetski varnosti med državljani ter zagotoviti najnovejše informacije z izobraževanjem, dobrimi praksami in tekmovanji. Slovenija bo sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

Ob letošnji vseevropski akciji so pripravili kampanjo, s katero bodo spletne prevare ilustrirali s pomočjo turneje uličnega gledališča Ana Monro. Predstave se bodo odvijale v vseh večjih mestih po Sloveniji in s svojim satiričnim humorjem zabavale ter hkrati opominjale javnost k previdnosti na spletu. Ulični nastopi bodo ilustrirali spletne prevare v offline svetu in s tem poudarili razliko med previdnostjo v pravem življenju in pogosto preveč zaupljivemu on-line vedenju. Preostale izobraževalne vsebine, kviz in novi video vodiči bodo na voljo tudi na spletni strani www.varninainternetu.si/beta, saj se bo akcija nadaljevala še preko celotnega leta.

Prevarantski tour gostuje (vsakič ob 16.15):

10.10. Kranj

11.10. Ljubljana

15.10 Maribor

17.10. Celje

24.10. Izola

28.10. Maribor

30.10. Ljubljana 

Aktivni lovci na spletne prevare

Na portalu www.varninainternetu.si/beta so dostopne vse informacije, kako se zaščititi pred spletnimi nevarnostmi, poudarek je na goljufijah, ki lahko povzročijo resno finančno škodo. Vzpostavljena je tudi prijavna točka, prek katere lahko uporabniki sporočijo težave. Pomoč strokovnjakov centra SI-CERT je za vse, tako domače uporabnike kot podjetja, brezplačna. Oktobra bo na voljo nov sistem za prijavo prevar, ki ga uporabniki lahko dodajo med zaznamke in tako hitro in enostavno opozorijo na opaženo spletno nevarnost.

Znanje o spletnih prevarah pa lahko spletni uporabniki preverimo tudi v kvizu Lovec na spletne prevare, ki nam izda vse trike spletnih goljufov in ob koncu podeli celo certifikat. Glavni namen akcije je torej pretvoriti kurativo v preventivo, žrtve prevar pa v lovce na prevare in posledično ustvariti skupnost, ki bo znala prepoznati znake spletnih prevar in imela tudi možnost oz. orodje nanje opozoriti.

Poziv letošnje kampanje – ne bodi osel na spletu, postani lovec na spletne prevare!
Poziv letošnje kampanje - ne bodi osel na spletu, postani lovec na spletne prevare!