Skoči na vsebino

Danes se pričenja Evropski mesec kibervarnosti

Danes se po vsej Evropi pričenja mesec kibervarnosti. Slovenija bo sodelovala s programom Varni na internetu, glavni namen letošnje akcije je pretvoriti kurativo v preventivo, žrtve prevar pa v lovce na spletne prevare. 

Agencija Evropske unije za omrežno in informacijsko varnost ENISA in partnerji s 1. oktobrom 2014 uradno začenjajo Evropski mesec kibervarnosti (ECSM). Cilj vseevropske kampanje je spodbuditi ozaveščenost o kibernetski varnosti med državljani ter zagotoviti najnovejše informacije z izobraževanjem, dobrimi praksami in tekmovanji. Slovenija bo sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

 Ob letošnji vseevropski akciji smo pripravili kampanjo, s katero spletne prevare ilustriramo s pomočjo turneje uličnega gledališča Ana Monro. Predstave se bodo odvijale v vseh večjih mestih po Sloveniji in s svojim satiričnim humorjem zabavale ter hkrati opominjale javnost k previdnosti na spletu. Ulični nastopi bodo ilustrirali spletne prevare v offline svetu in s tem poudarili razliko med previdnostjo v pravem življenju in pogosto preveč zaupljivemu on-line vedenju. Preostale izobraževalne vsebine, kviz in novi video vodiči bodo na voljo tudi na našem portalu www.varninainternetu.si/beta, saj se bo akcija nadaljevala še preko celotnega leta.

Vabljeni na Prevarantski tour!
Urnik Prevarantskega toura!

Aktivni lovci na spletne prevare

Na portalu www.varninainternetu.si/beta so dostopne vse informacije, kako se zaščititi pred spletnimi nevarnostmi, poudarek je na goljufijah, ki lahko povzročijo resno finančno škodo. Vzpostavljena je tudi prijavna točka, prek katere nam lahko uporabniki sporočite težave. Pomoč strokovnjakov centra SI-CERT je za vse, tako domače uporabnike kot podjetja, brezplačna. Na voljo je tudi nov sistem za prijavo prevar SOS GUMB, ki ga uporabniki lahko z enim potegom dodate med zaznamke in tako hitro in enostavno opozorite na opaženo spletno nevarnost.

Znanje o spletnih prevarah pa lahko preverite tudi v kvizu Lovec na spletne prevare, ki izda vse trike spletnih goljufov in ob koncu podeli celo certifikat. Glavni namen letošnje akcije je torej pretvoriti kurativo v preventivo, žrtve prevar pa v lovce na prevare in posledično ustvariti skupnost, ki bo znala prepoznati znake spletnih prevar in imela tudi možnost oz. orodje nanje opozoriti.

Postani lovec na spletne prevare
Slika: Ne bodi osel na spletu, raje reši kviz in postani lovec na spletne prevare

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.