Skoči na vsebino

Goljufi na spletni platformi Airbnb, v past pademo tudi Slovenci

Oktober je vseevropski mesec kibervarnosti in Slovenijo že peto leto zapored zastopa program ozaveščanja Varni na internetu, ki deluje v okviru Nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT pri javnem zavodu Arnes. Že skozi celoten mesec opozarjajo na najpogostejše goljufije, ki ciljajo na slovenske spletne uporabnike.

Svetovno znana platforma za posredovanje nepremičnin med uporabniki iz celega sveta zasluženo uživa veliko priljubljenost, vse bolj popularna je tudi pri internetnih kriminalcih. Na SI-CERT opozarjajo, da prejemajo številne prijave uporabnikov, oškodovani so na ta način v povprečju izgubili več kot 1000 evrov.

Sumljiv znak je predobra, skoraj pravljična ponudba. Prostorno stanovanje, lepa oprema, odlična lokacije in pol cenejše od konkurence. Se zdi ‘predobro, da bi bilo res’? To je že razlog za alarm. (Vir fotografije: Varni na internetu)
Sumljiv znak je predobra, skoraj pravljična ponudba. Prostorno stanovanje, lepa oprema, odlična lokacije in pol cenejše od konkurence. Se zdi 'predobro, da bi bilo res'? To je že razlog za alarm. (Vir fotografije: Varni na internetu)

Prevara se vedno začne na Airbnb portalu, kjer uporabnik naleti na oglas za odlično stanovanje po izjemno nizki ceni. Lastnik mu predlaga, da komunikacijo iz portala Airbnb preselita na elektronsko pošto, kjer se dogovorita vse potrebno glede rezervacije in plačila. Iz e-naslova safe@airbnb-payment.com  prejme pošto z navodili za plačilo namestitve in seveda čimprej plača (elektronski naslov safe@airbnb-payments.com ni uradni naslov Airbnbja, portal posnema samo v imenu, izmislili so si ga kar goljufi sami, ki z njim tudi upravljajo). Še malo pred tem prijazen lastnik se neha odzivati na sporočila in uporabnik se zave, da je šlo nekaj hudo narobe. Obrne se tudi na Airbnb, a tam naleti na hladen odziv: ‘Naleteli ste na prevaro, a ker ste kot uporabnik kršili pogoje uporabe, za nastalo situacijo ne odgovarjamo.’

Neverjetna ponudba, ki zamegli presojo

Na spletni strani Airbnb mrgoli goljufov, ki samo izkoriščajo dobro ime platforme. Tam ustvarjajo lažne profile in oglašujejo stanovanja, ki ne obstajajo; poceni, prostorna, moderna in na odlični lokaciji; lepe fotografije pa poiščejo kar na spletu. Ravno ta neverjetna ponudba je argument, ki pri lovcih na najboljše ponudbo prevečkrat premaga vsako skepso. Ko goljufi vzpostavijo stik z žrtvami, komunikacijo iz spletne strani speljejo na svoj elektronski naslov in žrtev prepričajo, da denar nakaže na njihov TRR račun. Komunikacija in plačevanje zunaj portala obenem pomenita neupoštevanje Airbnb pravil in pogojev rabe, zaradi česar žrtve niso upravičene do nadomestila v primeru oškodovanja.

Lažne profile, ki objavljajo goljufive oglase, spletni administratorji vsakodnevno odstranjujejo. A kaj ko je dovolj že en sam dan, da se na njihove limanice ujame vsaj nekaj žrtev.

Sled za nakazanim denarjem se izgubi

Računi, na katere žrtve nakažejo denar, so odprti s ponarejenimi osebnimi izkaznicami ali pa v lasti denarnih mul. Denarne mule prejeta sredstva hitro dvignejo in po neki drugi denarni poti nakažejo naprej goljufom. Največkrat gre za nakazilo preko plačilnega sistema Western Union, ki ne omogoča sledenja denarnim transakcijam in na ta način se sled za denarjem hitro izgubi.  Od tako nakazanega denarja se lahko žrtve kar poslovijo.