Skoči na vsebino

Znižana RayBan očala na Facebooku

Da prihaja poletje nam ne govorijo samo vse toplejše temperature in moda na ulici, ampak tudi Facebook objave. Tudi letos so se pojavile fotografije 90% znižanih Ray-Ban očal, v kateri so označeni vaši prijatelji ali pa kar vi sami.

Klik na povezavo pod reklamno fotografijo vodi v lažno spletno trgovino sončnih očal, kjer boste po smešno nizki ceni lahko naročili očala znane blagovne znamke, jih plačali in nikoli prejeli oz. dobili slab ponaredek. Lahko se tudi zgodi, da boste morali preklicati tudi svojo kreditno kartico, če ste jo uporabili kot sredstvo plačila v taki sumljivi trgovini.

Te fotografije delijo čisto običajni profili, ki so med vašimi prijatelji že leta ali pa profili tujcev (ponavadi Američanov), ki ste jih pred kratkim sprejeli med svoje prijatelje, ker sta že imeli 7 skupnih prijateljev. Prvim je verjetno nekdo vdrl v Facebook račun in zdaj veselo objavlja v njihovem imenu, drugi so bili nalašč ustvarjeni posebej v ta namen.

Sumljivo poceni sončna očala Ray-Ban.
Posnetek zaslona z oglasi za sumljivo poceni sončna očala RayBan.

Do lažne spletne trgovine vas ne vodijo le lažni profili, ampak tudi Facebook oglasi. Lažno spletno trgovino prepoznate po nerealno velikih popustih najbolj priljubljenih (in dragih) blagovnih znamk. Izdajo jo tudi podatki o registraciji domene: če je domena mlada (stara največ nekaj mesecev) je velika verjetnost, da ste naleteli na lažno spletno trgovino. Dostopne podatke o domeni lahko preverite na strani WHOIS.

Lažni Facebook oglas
lažni-FB-oglas
Primer lažne spletne trgovine
primer-lažne-spletne-trgovine

Kako prijavite profil, ki objavlja reklame za RayBan trgovine?

Seveda se na Facebooku pojavlja tudi veliko uporabniških profilov in strani, ki Facebook politiko kršijo na kakšen drug način (neprimerna vsebina, nasilje, pornografija, lažno predstavljanje, profili, izmišljeni za namen sodelovanja v nagradnih igrah, lažne nagradne igre …). Vse take strani in profile lahko kot uporabnik prijavite Facebook administratorjem, ki vaših podatkov ne bodo razkrili.

Pripravili smo navodila, kako prijavite lažni profil na Facebooku. Na precej podoben način lahko prijavite tudi Facebook stran, ki se lažno predstavlja (npr. zlorablja drugo blagovno znamko ali organizacijo).

Splet in tako tudi Facebook svojim uporabnikom ponuja dostop do številnih resničnih in neresničnih podatkov. Te lastnosti s pridom izkoriščajo prevaranti, ki tako nekaznovano izvajajo prevare – zakaj potem ne bi tudi vi izkoristili vseh Facebook funkcionalnosti? Facebook vam ponuja možnost, da takšen lažen profil osebe hitro in enostavno prijavite.

Ko naletite na lažni profil uporabnika, o tem nemudoma obvestite Facebook administratorje.
Zaslon, ki prikazuje, kako prijavite lažni Facebook profil.

Za prijavo lažnega računa sledite primeru na sliki

Za prijavo Facebook prevaranta sledite navodilom na sliki.
Navodila, kako prijaviti Facebook prevaranta.

Vse prijave preverijo Facebook administratorji in v primeru najdenih nepravilnosti lažen profil ali stran tudi izbrišejo, vas pa obvestijo o pregledu in razrešitvi prijave.  Naša prijava je recimo bila uspešna in na našem Facebook računu nas je zjutraj čakalo to sporočilo:

Facebook pregleda vse vaše prijave glede sporne vsebine in lažnih profilov. Če so bile ugotovljene nepravilnosti, profil uporabnik zbrišejo, vas pa o tem obvestijo.
Zaslon, ki prikazuje potek pregleda prijave na Facebooku


Za svojo varnost na internetu lahko še vedno največ storimo sami.  Prijavite Facebook prevarante!

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.