21.05.2014

Saga o Ray-Ban očalih se nadaljuje… Spletni goljufi so ugotovili, da so modna očala odlična vaba, saj se v zadnjih mesecih na nas obračajo številni razočarani kupci, ki so ostali praznih rok. Imena spletnih trgovin se spreminjajo, scenarij pa ostaja ves čas enak. Kupce vedno premamijo izjemno nizke cene – najprej smo zasledili ceno 30 € za “original Ray-Ban”, v zadnjih obravnavanih primerih so očala stala že 18 €. Velike obljube se tu ne končajo, seveda je povsod možna še brezplačna dostava po celem svetu, vsi modeli vedno so na zalogi. Pogosto se tovrstne lažne trgovine oglašujejo tudi na Facebooku in tako dosežejo še večjo množico potencialnih kupcev.

Do sedaj smo našteli že 12 spletnih trgovin, ki obljubljajo “original Ray-Ban”  po neverjetno nizkih cenah in v vseh vam močno odsvetujemo nakup! 

V nekaterih primerih gre za lažne spletne trgovine, ki so zgolj spletne strani z lepimi slikami, za predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj plačanega blaga ne boste prejeli, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice.

Velikokrat pa izdelke tudi pošljejo, vendar gre za ponaredke. Tudi če se zavedate, da gre za ponaredek in vseeno želite opraviti nakup, pomislite, da lahko plačate dvakratno in na koncu ostanete praznih rok. Cariniki se namreč lahko na podlagi različnih dejavnikov (npr. blago prihaja iz Kitajske!) odločijo za podrobnejši pregled pošiljke in če posumijo, da gre za ponarejene izdelke, lahko pošiljko začasno zadržijo. Kadar se njihovi sumi potrdijo, o tem poleg prejemnika blaga obvestijo tudi imetnika pravice intelektualne lastnine (blagovne znamke, patenta, certifikata…), ki nato v skoraj vseh primerih zahteva uničenje ponaredkov, stroški uničenja pa lahko doletijo tudi kupca. Zato raje ne tvegajte!

Skupna lastnost tovrstnih trgovin je tudi, da se pojavijo, kot gobe po dežju in podobno hitro tudi poniknejo, nato pa se spet pojavijo pod drugim imenom. Zato vedno preverite podatke o registraciji domene, v pomoč vam je lahko orodje DOMAINTOOLS. Če ugotovite, da je neka trgovina nastala pred slabim mesecem dni in že oglašuje 70 % popuste, je to gotovo znak za previdnost.

Če naletite na sumljivo spletno trgovino, prijavite prevaro ali pa pišite na info@varninainternetu.si in priložite podatke o trgovini ali prodajalcu. Če drugega ne, boste dobili dodaten nasvet, ki vam bo pomagal pri odločitvi.

Seznam lažnih spletnih trgovin
V naštetih spletnih trgovinah močno odsvetujemo nakup. Prodajajo ponaredke oz. gre za lažne spletne trgovine.
Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Spet super poceni RayBan očala

Danes sta nas že dva uporabnika opozorila na spletno trgovino, ki prodaja RayBan očala po neverjetno ugodnih cenah - očala so znižana iz 140 € na 18 €?! Seveda smo trgovino preverili :) Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bila domena www.rayban-slovenia. com registrirana dne 10.3.2014, domnevno pri…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *