09.12.2014

Na spletu nas do dobre kupčije loči le nekaj klikov, vendar se hitro zgodi, da za super ponudbo stoji spletni goljuf. Žal ne obstaja en sam opozorilni znak, ki bi kazal na spletno prevaro. Izbrskati moraš čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami. 

Pred vsakim nakupom, naj bo v slovenski ali tuji spletni trgovini in ne glede na vrsto plačila, vedno:

  1. PREVERI POGOJE UPORABE – preberi pogoje poslovanja, politiko zasebnosti, preveri pogoje plačila, dostave in vračila blaga.
  2. PREVERI PODJETJE – naslov podjetja, ki ga mimogrede poišči tudi  Google Maps, telefonsko številko za pomoč uporabnikom, elektronski naslov.
  3. POIŠČI IZKUŠNJE DRUGIH – v iskalnik vnesi naziv trgovine in tudi njen spletni naslov. Preveri, ali se po forumih oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje.
  4. PREVERI DOMENO na naslovu http://whois.domaintools.com. V okence vpiši spletni naslov trgovine. Prikazali se bodo podatki o registrantu– kdo in kdaj je registriral domeno. Včasih lahko na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je bila registrirana pred mesecem dni.

Včasih lahko tudi plačilno sredstvo kaže na tvegan spletni nakup

In ravno vprašanje, kako plačati, ko nakupujemo prek spleta, je med uporabniki najpogostejše. Naštevamo najbolj ustaljene načine plačevanja v spletnih trgovinah in ocenjujemo stopnjo tveganja. Gre za zelo posplošeno oceno, za več informacij o konkretni spletni trgovini nam piši na naslov info@varninainternetu.si.

  • Rdeča luč na našem semaforju pomeni STOP! – poskusi z drugim plačilnim sredstvom, če trgovec ne odstopa, zapusti spletno trgovino in poišči drugo ponudbo.
  • Oranžna luč pomeni PREVIDNO! – res natančno preveri, preden posreduješ številko kreditne kartice.
  • Zelena luč pomeni VARNO! – ampak, zavedati se moramo, da popolne varnosti na spletu ni, zato obvezno poišči čimveč informacij o trgovcu. 

SEMAFOR PLAČILNIH SREDSTEV_FINAL_POPRAVLJENO

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Ponaredek vas lahko drago stane

Prejeli smo prijavo razočaranega kupca, ki je na spletu kupil precej drage športne copate znamke Adidas, za katere se je izkazalo, da so zelo slab ponaredek. Žal v takšnih primerih ni dosti možnosti ukrepanja, saj se trgovci, ki stojijo za tovrstnimi spletnimi trgovinami, nahajajo v Indiji ali na Kitajskem. Do…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *