Skoči na vsebino

Kako smo kupovali čoln

Uporabnik je na spletnem portalu boatshop24.com naletel na oglas za čoln. Cena 4.800 GBP je bila zelo ugodna, za več kot pol nižja od običajne vrednosti takega čolna. Na nas se je obrnil po nasvet, ker se mu je po prvem kontaktu s prodajalcem zadeva vseeno zdela malce sumljiva.

Sumljiva komunikacija po elektronski pošti.
Elektronsko sporočilo, ki podaja dodatne informacije o čolnu

Prvi rdeči znak da tu ni vse po pravilih je zelo nizka cena. Zakaj bi kdorkoli prodajal tako pod ceno? Pri tem »gospa Molly« ponuja tudi zastonj prevoz, ne da bi sploh vprašala iz kje je kupec. Strošek prevoza enega čolna verjetno ni enak če ga je potrebno prepeljati v sosednje pristanišče ali pa na drug konec sveta.

Nadalje smo s pomočjo Google Image Search našli še kar nekaj podobnih oglasov na različnih spletnih portalih, vsakič z malce drugačnimi kontaktnimi podatki. Domnevamo, da so bile slike skopirane iz prave avkcije na eBayu, kjer se je čoln prodal za ceno 11.688 GBP. El. Naslov prodajalke molly.ryan@trustingemail.com najdemo tudi na nekem forumu, kjer ga omenjajo v zvezi s prevarami.

Že v tej fazi smo uporabniku močno odsvetovali nakup. Da pa bi zadevi prišli do dna smo tudi sami kontaktirali prodajalko in se pozanimali o čolnu. Po nekaj izmenjanih el. sporočilih, kjer nam je med drugim dejala, da se čoln nahaja v pristanišču v mestu Dundee, ogled pa trenutno ni mogoč ker je ravno sredi postopka ločitve, pa še noseča je. Ampak brez skrbi, čoln bo dala na zasebno avkcijo na eBayu, kjer je naš nakup preko storitve za zaščito kupcev (Buyer Protection Program) itak zavarovan do višine 50.000 GBP. Če bo karkoli narobe, mi čoln samo pošljemo nazaj (na njene stroške!), in eBay nam bo povrnil ves denar. Nakup brez rizika torej.

No da ni vse tako kot trdi »Molly« smo se kmalu prepričali, ko nam je poslala povezavo do »eBay avkcije«.

Kot je razvidno iz slike, povezava ne vodi na eBay ampak na spletno stran pod domeno private-system-listing-buyer-protection.online-list1.com.
Izsek iz elektronskega sporočila, ki prikazuje, da priložen link ne pelje na stran Ebay.

Domena online-list1.com je bila registrirana 21.2.2013, spletna stran pa se nahaja na sistemu z IP naslovom 109.163.231.157, ki pripada romunskemu ponudniku Voxility.

Prevaranti so se potrudili pri postavitvi lažne spletne strani.
Lažna eBay stran, ki izgleda resnično.

Tu se nahaja lažna stran, ki res izgleda kot prava. Celo tako so se potrudili, da ima »Molly« v svojem profilu enkratno oceno ostalih kupcev. Pustimo ob strani, da ima več pozitivnih ocen kot je imela kupcev, to so že manj pomembne podrobnosti.

No ko smo na avkcijski strani kliknili »Buy It Now« in se s tem obvezali k nakupu, smo bili preusmerjeni na novo lažno stran z detajli glede plačila. Znesek je potrebno nakazati na nek račun pri Barclays banki, katerega imetnik naj bi bil R Bergmann. Tu ostaja odprto vprašanje ali je g. ali ga. Bergmann pravzaprav »Molly«, ali gre tu zgolj za nekega posrednika, ki morda tudi nevede sodeluje pri kriminalnem dejanju.

Lažna stran z detajli glede plačila.
Lažna stran z detajli glede plačila.

Potrdilo o plačilu naj bi poslali na elektronski naslov eBay@securetransactionsebay.co.uk. Iz istega el. naslova smo že v nekaj minutah prejeli še 2 lažni el. sporočili, v katerem nas ponovno prepričujejo, da je naš nakup povsem varen.

Hiter pregled whois podatkov razkrije, da domena securetransactionsebay.co.uk nima nobene povezave z eBayem, registrirana pa je bila septembra 2012.

Pregled zaglavja el. sporočil iz naslovov molly.ryan@trustingemail.com in eBay@securetransactionsebay.co.uk je pokazal, da so bila vsa sporočila poslana preko istega IP naslova 213.186.47.37, ki pripada francoskemu ponudniku ovh.net.

Pa da se na koncu vrnemo na začetek. Ne, čolna nismo kupili, čeprav je ponudba zelo mamljiva, gužvo na plažah pa vsi sovražimo. Namesto tega smo raje o goljufiji obvestili vse pristojne ponudnike internetnega dostopa ter ponudnike storitev kot tudi banko Barclays, in jih pozvali, naj proti goljufom čimprej ukrepajo.

Če ste tudi vi naleteli na kakšno podobno ugodno ponudbo, nas lahko pred nakupom povprašate za nasvet. Brezplačno seveda.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.