Skoči na vsebino

KAJ, ČE TI UKRADEJO GOOGLE RAČUN?

Nepredvidljivost je edina stalnica v življenju. V trenutku nam spletni goljufi vdrejo in zamenjajo geslo spletnega računa, pokvari se disk prenosnika ali izsiljevalski virus zašifrira vse dokumente. Tudi tiste v oblaku. Pred izgubo osebnega arhiva nas rešijo le varnostne kopije pomembnih dokumentov in fotografij. V sklopu nacionalnega programa Varni na internetu zato ob svetovnem dnevu varnostnega kopiranja opozarjamo, kako hitro lahko posamezniki in podjetja ostanejo brez vsega! 

Grafika z napisom Kaj ti ostane, če ti ukradejo Google račun?

TIPIČEN UPORABNIK IMA VSA JAJCA V ENI KOŠARI

Naše dosedanje izkušnje kažejo, da povprečen uporabnik zaupa praktično celo digitalno življenje enemu samemu ponudniku. Večinoma je to Google, kar pomeni, da dokumente in fotografije, shranjene v oblaku, v najslabšem primeru varuje zgolj eno geslo. Težava nastopi, ko zaradi šibkega gesla ali phishing kraje podatkov izgubimo dostop do vseh njegovih storitev. Posledično pa tudi vseh podatkov, ki jih hranimo pri njem.

Pomislite, koliko družinskih fotografij vam sploh še ostane, če danes izgubite dostop do storitve Google Foto? Kaj pa, če izgubite svoj pametni telefon?

Če smo včasih podatke hranili na namiznem računalniku in delali posamezne kopije »za vsak slučaj« še v oblak, je danes vedno več dokumentov ustvarjenih in hranjenih izključno pri oblačnih ponudnikih. Ni odveč opozorilo, da ste se v celoti strinjali s politiko in pogoji uporabe oblačnih ponudnikov. Ti pa se lahko čez noč spremenijo ali postavijo drugačno cenovno politiko. Zato je pomembno, da dokumente varnostno kopiramo tudi na lastni medij, npr. na zunanji disk ali USB ključ ter da imamo na voljo tudi t. i. offline backup.       

PRAVILO ZA POSAMEZNIKE: NE KOMPLICIRAJTE PREVEČ!

Uporabniki že ob samem izrazu varnostna kopija pomislijo na dolgotrajen postopek. Občutek imajo, da gre za kompleksno opravilo, ki terja drago opremo, čas in posebno znanje. Vendar pa je za osnovno varnostno kopijo dovolj že cenovno dostopen USB ključ ali zunanji disk ter izbor pomembnih dokumentov.

Tukaj so preprosta navodila, kako narediti backup v 3 korakih

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

PRAVILO ZA PODJETJA: VEČ JE BOLJE!

Povsem druga zgodba je poslovno okolje. Podjetja in organizacije se vedno bolj zavedajo, kako pomembna je razpoložljivost podatkov za poslovanje. Grožnja izsiljevalskih virusov, ki zašifrirajo vse dokumente ter za šifrirni ključ zahtevajo odkupnino, je po podatkih Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA še vedno v samem vrhu.

Varnostne kopije so nujne tudi v primerih tehničnih odpovedi, naravnih nesreč ali preprosto, ko zaposlenemu ukradejo službeni prenosnik. V napadu z izsiljevalskim virusom na podjetje napadalci pogosto zašifrirajo prav vse – tudi backup, ki se nahaja na enem od sistemov na omrežju. Zato je izrednega pomena, da pomembne dokumente hranite tudi v t.i. offline backupu, ki ni povezan v omrežje.

Na odzivnem centru SI-CERT opozarjamo, da imejte v mislih vedno najslabši možen scenarij, ko se boste odločali o implementaciji sistema varnostnega kopiranja. Če iz nekega razloga pride do popolne odpovedi sistema, ali boste imeli na voljo varnostno kopijo podatkov, iz katere boste lahko v doglednem času sistem povrnili  v delujoče stanje in omogočili nadaljevanje izvajanja poslovnih procesov?

Več konkretnih napotkov o pravilnem izvajanju varnostnega kopiranja v podjetju za IT vzdrževalce ali zunanje izvajalce je na voljo v našem brezplačnem spletnem tečaju Varni v pisarni.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.