Skoči na vsebino

Danes je dan za backup

Imate pripravljen rezervni načrt, če vam virus zašifrira dokumente, vam odpove disk trdega računalnika ali vam ukradejo pametni telefon? V vseh primerih lahko ostanete brez pomembnih dokumentov, kontaktov, elektronskih sporočil. Zato se v sklopu programa Varni na internetu pridružujejo svetovni iniciativi World Backup Day in pozivajo spletne uporabnike, naj še danes poskrbijo za varnostne kopije oz. backup najpomembnejših podatkov.

Vaši podatki so vredni 750 evrov

Pravo vrednost varnostnih kopij spoznamo šele takrat, ko ostanemo brez zelo pomembnih dokumentov. Glede na vse večje razsežnosti našega digitalnega življenja, je teh vsak dan več. Diplomska naloga, finančna poročila, poročne fotografije, posnetek otrokovih prvih korakov, službena korespondenca. Gre za le nekaj primerov dokumentov, ki jih nikakor ne bi želeli izgubiti. Zato je prvi in najpomembnejši korak spoznanje, kakšno vrednost imajo podatki, shranjeni na računalniku ali pametni napravi.

Izguba podatkov lahko ima tudi resne finančne posledice, ovrednotene na približno 750 evrov. Toliko namreč znaša odkupnina za dokumente, ki jo zahteva izsiljevalski virus CTB-Locker. Kot opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru SI-CERT, v zadnjem času zaznavajo povečano število prijav, ki se nanašajo na izsiljevalske viruse Cryptolocker, Cryptowall, CTB-Locker in Synolocker. Gre za različice virusov, ki zaklenejo vse dokumente, odšifriranje pa ni mogoče brez zasebnega ključa, ki je v lasti storilcev. Ključ storilci ponujajo proti plačilu odkupnine, ki znaša od dva do štiri Bitcoine, kar trenutno znese nekaj manj kot 1000 evrov. Kot pravijo na SI-CERT, izsiljevalski virusi niso nič novega. »V preteklem letu smo obravnavali več kot 300 prijav zaradi izsiljevalskega virusa UKASH, ki je računalnik samo zaklenil, datotek pa ni šifriral. Tokratne različice so veliko hujše, saj če žrtev nima varnostnih kopij, je plačilo odkupnine edina možnost za povrnitev dokumentov. Pravimo, da gre za izsiljevalske viruse na steroidih. Pred dnevi se je na nas obrnil slovenski pisatelj, ki je ravnokar dokončal 380 strani dolgo knjigo – potem pa je prišlo do okužbe z virusom CTB-Locker. «

Nepriljubljeno, a nujno opravilo

Na centru SI-CERT izpostavljajo dve pravili pri izdelavi varnostnih kopij. Vedno ustvarite dve kopiji podatkov na dveh ločenih lokacijah. Drugo pravilo pravi, da ni dovolj le enkrat letno poskrbeti za kopije, poskušajte jih izdelovati sproti, ko ustvarjajte nove vsebine (dokumenti, fotografije). Strokovnjaki priporočajo, da se za backup uporabi medij, fizično ločen od računalnika in omrežja, npr. zunanji disk, ki se po izdelavi backupa iztakne iz računalnika. Več navodil so pripravili na portalu Varni na internetu.