Skoči na vsebino

Prvo pravilo kibernetske higiene – naredi backup!

Mesec oktober je po vsej Evropi v znamenju kibernetske varnosti. Prvi korak k večji varnosti je izdelava varnostnih kopij pomembnih dokumentov, ki nam v primeru težav še kako pridejo prav.

V državah članicah EU ves oktober potekala kampanja Evropski mesec kibervarnosti, ki letos postavlja v ospredje osnove kibernetske higiene in ključne zaščitne ukrepe, ki naj postanejo del naše vsakodnevne rutine. Slovenija tudi letos v vseevropski iniciativi sodeluje s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na osnovne varnostne ukrepe, ki so preprosti, ne zahtevajo posebnega tehničnega znanja, predvsem pa so učinkoviti. Prvi takšen ukrep je izdelava varnostnih kopij.

866 evrov za odšifriranje dokumentov

Varnostne kopije vam bodo prišle prav, če izgubite pametni telefon, pomotoma izbrišete nujno datoteko ali pa se pokvari trdi disk računalnika. Širjenje izsiljevalskih virusov pa je še en argument, zakaj je pametno poskrbeti za ustrezne kopije oz. backup. Dosedanji podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da v letu 2019 znaša povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov kar 866 evrov. Torej, če se okužite z izsiljevalskim virusom, ki zašifrira vse dokumente, hkrati pa nimate razpoložljivih kopij, je visoka odkupnina edina pot do povrnitve dokumentov.

Finančne posledice okužb z izsiljevalskimi virusi so visoke - 14800 evrov je znašala najvišja izplačana odkupnina, 866 evrov pa povprečna izplačana odkupina v letu 2'19

Varnostno kopiranje ni tako zapleteno, kot se morda sliši Gre za zelo preprosto kopiranje (copy/paste) dokumentov. Potrebujete le dovolj velik USB ključ, ki ga uporabljajte namensko in izključno za backup, ali pa kupite cenovno že zelo ugoden zunanji disk. Sproti, ko na računalniku ustvarite pomembne dokumente (to so verjetno  fotografije, videoposnetki, Wordove in Excelove datoteke, certifikati, ipd.), jih enostavno prekopirate še na drug pomnilnik. Zunanji disk ali USB ključ po končanem kopiranju varno spravite nekje zunaj računalnika. Drugo kopijo shranite v oblak, pri tem pa ne pozabite nastaviti, ki omogoča avtentikacijo v dveh korakih.

Več konkretnih napotkov najdete na spletni strani Varni na internetu.

Aktivnosti kampanje ozaveščanja Osnove kibernetske higiene, ki je del vseevropske iniciative Evropski mesec kibervarnosti 2019, so deloma financirane s pomočjo sredstev Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF; The Connecting Europe Facility).