Skoči na vsebino

Danes je dan za backup!

Imate pripravljen rezervni načrt, če vam virus zašifrira dokumente? Izguba podatkov je danes ob poplavi najrazličnejših izsiljevalskih virusov možna bolj kot kdajkoli. Pravo vrednost dokumentov spoznamo šele takrat, ko ostanemo brez njih.

  1. marec je World Backup Day  in inciativi se pridružuje tudi v programu Varni na internetu, kjer pozivajo spletne uporabnike, naj še danes poskrbijo za varnostne kopije oz. backup najpomembnejših podatkov.

Napis: Izsiljevalski virusi: še danes lahko izgubite vse dokumente! Imate rezervni načrt?

Koliko so vredni vaši podatki? Od 500 – 2000 EUR!

Morda bi marsikdo zamahnil z roko, češ ‘Saj nimam nič takega, zakaj bi pa nekdo hotel moje stare slike?’ Ne vaše slike, vaš denar in posledično zaslužek je tisti, ki spletne kriminalce žene k pošiljanju virusov. Izsiljevalski virusi so v svetu kibernetskega kriminala že dolgo poznana grožnje, a v zadnjem letu doživljajo razcvet, odkupnine so od začetnih 500 narasle na visokih 2000 €. Leta spominov in najpomembnejših dokumentov se lahko izgubijo v enem dnevu: poročne fotografije, posnetek otrokovih prvih korakov, diplomska naloga, finančna poročila, službena korespondenca in pogodbe. Uporabniki, ki nimajo ustrezne varnostne kopije,  lahko dokumente povrnejo samo še s plačilom odkupnine.

Na nacionalnem odzivnem centru SI-CERT svarijo pred virusi, ki se širijo z nenavadnimi priponkami v elektronskih sporočilih: ”Običajno velja opozorilo, da ne smemo odpirati priponk neznanih pošiljateljev. Virusi v zadnjih mesecih pa potvarjajo naslovnike in videti je, kot da smo si sporočilo z okuženo priponko poslali sami, ali pa nam jo je poslal naš znanec. Uporabnike opozarjamo, naj ne odpirajo nenavadnih priponk, ki jih niso pričakovali, tudi če poznamo pošiljatelja; nevarne so .zip, Word in Excell priponke.”

Nepriljubljeno, a nujno opravilo

Na centru SI-CERT izpostavljajo dve pravili pri izdelavi varnostnih kopij.

  • Kopijo podatkov ustvarite na zunanji disk ali USB ključ, ki ju po končanem kopiranju varno spravite nekje zunaj računalnika. Če recimo disk ostane priklopljen, virus zašifrira tudi podatke na njem in s takšno varnostno kopijo si ne moremo pomagati.Poslužite se lahko shranjevanja v oblaku: datoteke v oblaku virus sicer ravno tako zašifrira, a jih lahko uporabnik sam povrne v stanje večinoma za 30 dni nazaj. Na voljo je tudi več specializiranih programov za izdelavo varnostnih kopij.
  • Ni dovolj, da le enkrat letno poskrbite za kopije. Poskušajte jih izdelovati sproti, ko ustvarjajte nove vsebine (dokumenti, fotografije). ). Še posebej v poslovnih okoljih je centralizirana izdelava varnostnih kopij nujna. Več navodil so pripravili na portalu Varni na internetu.

 

­­