Skoči na vsebino

Ogoljufali so ga za 860 €, ko je kupoval mačke prek spleta

Na nas se je obrnil Miha in opisal svojo izkušnjo pri nakupu mačk prek spleta. Njegova zgodba je resnično še en dokaz, kako iznajdljivi in prepričljivi so spletni goljufi. V takšnih primerih nam ne pomaga še tako napreden antivirusni program, ključno je, da pravočasno prepoznamo znake prevare!

Miha je na spletnem oglasniku Bolha.com zasledil oglas za mačke. Stopil je v stik s prodajalko, ki se je predstavila kot Helena Joyce iz Anglije. Gospa je prijazno rekla, da mu mačke odstopi brez plačila, saj je hudo zbolela in ne zmore več skrbeti za hišne ljubljenke. Vendar pa bo potrebno plačati stroške transporta, ki bodo znašali 140 €. Mačke naj bi poslala preko logistične službe Agencia Transporte Dieren, ki je specializirana za prevoz živali.

Nato so ga kontaktirali iz omenjene logistične službe in zahtevali še dodatnih 270 € za zavarovanje živali v primeru nesreče. Miha je poravnal  stroške, nato pa so zahtevali še 250 € za poseben kovček, kjer bi bile mačke med poletom.

Nato so ga kontaktirali iz carine in zahtevali 200€ za ureditev dovoljenj in potrdil o karanteni. Ko je poravnal tudi te stroške, je prejel mail, da so sedaj mačke na poti na njegov naslov. Kar nekaj časa je minilo, nato pa je prejel odgovor, da so mačke doživele nesrečo in poginile.

Vendar pa mu ponujajo odškodnino v višini 30.250 € (?!), saj je plačal zavarovanje v primeru nesreče in so denar že nakazali na račun odprt pri banki Lloyds Tsb Bank Cameroon. Nato ga je kontaktirala banka in zahtevala, da najprej poravna davek v višini 2.600 €, šele nato bo lahko dvignil svojo oškodnino. Na tem mestu je Miha prekinil komunikacijo in se obrnil na nas.

Žal smo lahko samo potrdili, da je žrtev klasične nigerijske prevare, v kateri goljufi zahtevajo poplačilo namišljenih stroškov. Prevarant niza različne stroške dokler žrtev ne spregleda prevare. Za okrepitev verodostojnosti trditev prevarant v svojih sporočilih zlorablja tudi dobro ime različnih ustanov oziroma le-te pošilja v imenu ustanov (npr. bank, spletnih plačilnih servisov, logističnih služb, carine ipd.).

Kako prepoznamo tovrstne goljufije?

Ko nakupujemo preko spleta, je na voljo več možnosti, hkrati pa so različna tudi tveganja, ki spremljajo tovrstne nakupe. V primeru, da se odločite za nakup (ali prodajo) preko katerega od spletnih oglasnikov, bodite pozorni na znake, ki lahko razkrijejo morebitno goljufijo.

  1. Je vaš sogovornik res Helena iz Anglije?

    Potencialni kupec ali prodajalec se lahko predstavi kot “Helena iz Anglije, hudo bolna, upokojena”, vendar ali lahko res verjamemo, da so vsi ti podatki resnični? V primeru Miha, ki se je obrnil na nas, se je izkazalo, da so bila vsa elektronska sporočila poslana iz Kameruna. Če vas na spletnem oglasniku kontaktira kupec iz tujine (najpogosteje je navedena Anglija), najprej preverite izvor elektronskega sporočila. Lahko se obrnete na info@varninainternetu.si in pošljete zaglavje elektronskega sporočila, tako bomo hitro ugotovili, da bil e-mail poslan iz Nigerije ali Kameruna, vaš sogovornik pa trdi, da se nahaja v Londonu.

  2. Je to potrdilo o nakazilu pravo?

    Da vas goljuf prepriča v nakup ali prodajo, vam lahko pošlje najrazličnejša potrdila v imenu banke, PayPal-a, logistične službe, carine itd.  Prepričati se morate, da je sporočilo verodostojno in ne ponarejeno, kot kaže primer lažnega PayPal sporočila. Tudi v tem primeru vam lahko pomagamo, pošljite nam sporočila še preden nakažete kupnino oz. pošljete izdelek.

  3. Nenavadne ponudbe in prošnje

    V komunikaciji z morebitnim kupcem ali prodajalcem bodite pozorni na nenavadne prošnje. Če sogovornik navede, da je rezident evropske države, a prosi da kupljen izdelek pošljemo v Nigerijo k njegovim sorodnikom, je to velik znak za previdnost. Ali pa se zgodi nenaden zasuk v zgodbi, npr. na vaš nepremičninski oglas se javi kupec, ki trdi da se želi preseliti v Slovenijo, trenutno pa dela v Iraku. V naslednjem sporočilu pa vam nenadoma predstavi svojo poslovno ponudbo –  preko vas želi investirati 19,6 milijonov evrov, vi pa boste prejeli 30 % provizijo!

Spletni oglasniki so tako odlična priložnost, da goljufi z zelo privlačno ponudbo vzpostavijo komunikacijo z nami, nato pa nam ponudijo preoblečeno nigerijsko shemo.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Marjan /

    Sam sem izgubil 4000€

    Preko spleta sem prodajal predmet za katerga se je začel zanimat Vincent iz VB
    Poslal mi je ček, za katerega ni bilo kritja (naša banka ga je vseeno izplačala saj sem ne/vede podpisal da se strinjam o poplačilu nekritja)

    Z dovršno zgodbo si je na enkrat Vincent premislil, ter želel da mu denar pošljem nazaj….Sam sem dejansko mislil da je denar res njegov. Saj sem denar imel v rokah.
    Naivno sem poslal denar….ter že po nekaj dnevih prijel grozljiv klic iz banke…

    ,,naučil sem se le ene stvari “če nekaj izgleda prelepo da bi bilo res ponavadi res ni” ,,

    Lp, Marjan

  2. tilen /

    ta miha je čisto sam kriv za to dejanje in nezgodo…star sem 14 let in čista logika mi pravi da ne kupujem živali prek spleta ampak grem raje v azil in rešim kakšno od njih in jim zagotovim topel dom 😉

  3. aw3 /

    mam 16 let pa se strinjam s tabo tilen bolse je resit zivljenje kot pa placat za brezveze zivali je itak prevec v zavetišcih..