Skoči na vsebino

Top 5 prevar na Facebooku

Ne spreglejte našega seznama 5 najpogostejših prevar na Facebooku. Facebook  nam omogoča navezovanje in  razvijanje stikov s širokim krogom ljudi. Vendar bolj je družabno omrežje popularno, bolj se razvijajo tudi goljufije, ki to »povezovanje« in »druženje« izkoriščajo za hitro širjenje prevar.

Danes skoraj ni  Facebook uporabnika, ki ne-bi doživel »bombardiranja« z najrazličnejšimi lažnimi nagradnimi igrami, v nekaterih primerih pa imajo tovrstne prevare veliko hujše posledice, kot le smetenje po Časovnici. Nepozoren uporabnik je hitro lahko tudi finančno oškodovan.

1. Končno lahko vidim, kdo gleda moj profil

Goljufiva aplikacija, ki naj bi nam pokazala, kdo si ogleduje naš profil
Goljufiva aplikacija, ki naj bi nam pokazala, kdo si ogleduje naš profil

Gre za goljufivo aplikacijo, ki se pojavlja pod različnimi imeni (Profile Viewer, Vohun), izbruhne vsakih nekaj mesecev in se nezadržno širi med prijatelji. Aplikacija obljublja, da boste končno lahko preverili, kdo obiskuje vaš Facebook profil (ali kdo vas je blokiral).

Ko si aplikacijo naložite, morate najprej slediti določenim korakom: všečkati kup drugih Facebook strani in o tem objaviti vsaj 20 različnih komentarjev, šele nato lahko preverite, kdo vse si je ogledoval vaš profil. Seveda kaj takšnega ni možno, končni efekt je le, da nekatere strani na tak način pridobijo ogromno novih fanov in njihovih kontaktnih podatkov, ki jih lahko uporabijo npr. za pošiljanje spam pošte.

V nekaterih različicah »Vohuna« lahko pride tudi finančne škode, saj se pod lažnimi obljubami skriva včlanitev v plačljiv SMS klub.

2. Podelili bomo 100 iPhonov/iPadov/MacBookov itd.

Lažne nagradne igre lahko hitro prepoznate, saj obljubljajo super nagrade za skoraj nič dela. Pred nekaj meseci je tudi pri nas krožila tovrstna »nagradna igra«, ki je bila več kot uspešna, saj je v le nekaj dneh zbrala več kot 11.000 delitev prijateljem! Je pa zanimivo izvedeti, kaj stoji v ozadju tovrstnih “všečkaj – komentiraj – deli” akcij. Podrobna razlaga v video prispevku…

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

3. Zadeni kupon v vrednosti 450 €! Klikni zdaj!

Med prevarami, bolje rečeno zavajanji na Facebooku, prav gotovo izstopajo obljube o najrazličnejših denarnih kuponih, ki služijo zgolj kot krinka za včlanitev v plačljive SMS-klube. Kot vabo za pritegnitev pozornosti goljufi izkoriščajo znane slovenske in tuje blagovne znamke, seveda brez vednosti lastnikov blagovnih znamk. Tako smo že zasledili pravo poplavo »denarnih kuponov« za Mercator, Spar, Adidas, Hofer, H&M, Petrol in še bi lahko naštevali.

Scenarij je vedno enak: najprej se pojavijo mamljivi facebook oglasi, ki vodijo na spletno stran z enostavnim nagradnim vprašanjem. V naslednjem koraku morate vpisati še svojo mobilno številko, nato prejmete SMS sporočilo, ki zahteva potrditev sodelovanja. Ker se hudič ponavadi skriva v drobnem tisku, je dobro prebrati še pogoje sodelovanja. Ti razkrivajo, da se s sodelovanjem v nagradni igri in vpisom mobilne številke včlanite v oderuški SMS klub, ki vas bo stal 20 € na mesec.

4. Phishing kraja gesel

S tem izrazom poimenujemo krajo podatkov, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v našem imenu. S phishing prevaro tako spletni goljuf pridobi naše Facebook uporabniško ime in geslo. Tipična phishing prevara se prične z elektronskim sporočilom, ki naj bi ga poslal Facebook. Obvestijo nas, da imamo novo prošnjo za prijateljstvo ali pa nas je nekdo označil na sliki (razlogi so lahko različni), zato se moramo prijaviti in ponovno vnesti svoje podatke. V sporočilu se nahaja tudi povezava, vendar nas vodi na lažno stran, ki je zelo podobna legitimni Facebook prijavni strani. Če na tej lažni, phishing strani vpišemo geslo za dostop, ga pravzaprav posredujemo goljufu. Zato nikoli, ampak res nikoli, ne zaupajte elektronskim sporočilom, ki od vas zahtevajo ponoven vpis gesla in vedno preverite URL naslov spletne strani.

Poskus Phishing kraje Facebook podatkov
Zaslon, ki prikazuje lažno Facebook stran, ki nam želi ukrasti podatke

5. Pomoč, oropali so me

Facebook prijatelj vam pošlje zasebno sporočilo, v katerem vas prosi za pomoč. Na hitro opiše, kako so mu na potovanju v tujini ukradli denar in vse dokumente. Sedaj nujno potrebuje denar, da bo lahko plačal hotel in se vrnil domov. Sporočila seveda ni poslal vaš prijatelj, ampak nekdo, ki mu je ukradel geslo za dostop do Facebook računa. Ukradeno geslo goljufu omogoči, da sporočila pošlje samo osebam, s katerimi se tudi sicer vaš prijatelj dopisuje in jim, vsaj do neke mere, tudi zaupa. Takšne poskuse goljufije lahko hitro prepoznate po katastrofalni “Google Translate” slovenščini, prav tako vas vaš “prijatelj” vedno prosi za nakazilo denarja prek sistema Western Union, ki ne omogoča sledenja transkaciji in je priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.