Skoči na vsebino

Težki časi in mamljive poslovne ponudbe

Vsi smo že kdaj slišali floskulo, kako je čas gospodarske krize lahko tudi priložnost. Za spletne goljufe pa dejansko tudi je. S skrbno sestavljenimi sporočili vas bodo poskušali prepričati v različne poslovne priložnosti, ki naj bi vašemu podjetju pomagale v težkih časih. Spodaj so dejanski primeri, ki so se zgodili pri nas v zadnjih nekaj letih. Če boste menili, da se vam to že ne more zgoditi, se morda splača ponoviti tisto staro: “Nikoli ne reci nikoli.”

Delo od doma

Ste videli tisti članek BBC, v katerem je mati samohranilka iz Slovenije, z delom od doma zaslužila tudi do 14.200 $ na mesec? Marsikateremu samostojnemu podjetniku bi dodaten prihodek seveda prišel prav in BBC ni kar kdorkoli! Članek je lažen, pod ponudbami se v ozadju običajno skriva pranje denarja za spletne kriminalce, četudi se imenuje “upravljanje z donacijami in investicijami.”

Odlična priložnost

Republika Gana bo 28. aprila 2012 praznovala dvajsetletnico sprejetja nove ustave in v ta namen bodo po vsej državi organizirani svečani sprevodi! Na tem masovnem dogodku želi država udeležencem podariti T-majice z natisnjenim logotipom dogodka. Pričakujejo, da jih bodo razdelili vsaj milijon. Tako vsaj pravi neznanec, ki išče poslovnega partnerja, ki mu te majice lahko dostavi. In je na internetu našel ravno vaše podjetje … En milijon krat mini marža – sliši se kot odličen posel!

Ugodni krediti

Z bankami je vse težje. Včasih ste kredit uredili v trenutku, sedaj se možnosti zapirajo. Najti premostitveni kredit za investicijo izpred par let je prava umetnost. Ko pa vam možnost ugodnega kredita ponudi banka na spletu, je včasih upanje tako močno, da utiša dvome in potlači previdnost. No, na koncu se bo zgodilo podobno, kot pri naročilu milijon T-majic –  preden boste kredit dobili, boste morali poravnati določene stroške. No, pa saj jih morate tudi pri domači banki? Vendar bo v tem primeru denar šel v Nigerijo preko Western Union nakazila in od kredita seveda ne bo nič.

Nižanje stroškov

Stari traktor je sedaj dokončno crknil. Nujno potrebujete novega, sicer bo šel pridelek v nič! Še sreča, da niste omejeni le na domače ponudnike, ki ponavadi navijejo svoje procente. Ustrezno mehanizacijo dandanes lahko najdete tudi na internetu in to po cenah, kjer tudi z vključenim prevozom solidno prihranite. Prodajalec vam pošlje ustrezne certifikate in potrdila, dogovorita se za plačilo in nato tudi prejmete sporočilo španske špedicije, da sedaj čakajo le še na vaše nakazilo. Takoj ko boste nakazali, bodo traktor dali na vlak. Vendar je to sporočilo, kot tudi vsa prejšnja “potrdila” goljuf sestavil kar sam.

Strašenje s konkurenco

Podjetje, ki v tujini registrira domene vas je obvestilo, da so dobili zahtevek za registracijo domene vašega podjetja. Ker so prijazni, so ugotovili, da zahtevka niste podali vi, ampak nekdo drug. In zdaj vam omogočajo, da imate kot lastnik podjetja ali blagovne znamke, prednost pri registraciji. Domeno se že splača registrirati (če še nimate lastne, pojdite na imej.si), vendar pa vam tu goljuf ponuja registracijo pod tujimi domenami, recimo .cn (Kitajska) ali .co (Kolumbija), ne pa pod .si (Slovenija) ali .com.

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Gregor /

    A na to povezavo, ki ima prečrtano besedilo, je varno kliniti?

    1. Varni na internetu /

      Povezava je popravljena in ni več prečrtana, povsem varno je klikniti nanjo 🙂