Skoči na vsebino

Sumljivo SMS sporočilo: ‘Prejeli ste novo fotografijo …’

Sumljivo SMS sporočilo, ki so ga v zadnjih tednih prejeli številni slovenski uporabniki, vsebuje povezavo do spletnega mesta, kjer naj bi jih to sporočilo čakalo. Videti je, kot da je sporočilo poslano iz telefonske številke slovenskega mobilnega operaterja.

Sumljivo SMS sporočilo
Sumljivo SMS sporočilo

Gre za čisto običajen spam, ki se iz elektronske pošte seli na mobilne telefone. Svetujemo, da takšna sporočila enostavno ignorirate.

Čeprav je v sporočilo včasih vidna številka pošiljatelja, to ne pomeni, da lahko odkrijete, od kod je sporočilo dejansko prišlo. Pošiljatelja je namreč dokaj enostavno ponarediti in zato izredno težko odkriti. Najlažje bi seveda bilo, če bi takšna sporočila ponudniki mobilnih storitev lahko filtrirali. Do takrat se bomo morali zanesti na lastno presojo.

Kaj se zgodi, če sledimo povezavi v sporočilu?

 1. V tem primeri vas sumljivo SMS sporočilo oz. povezava v njem po nekaj preusmeritvah odpelje v trgovino Google Play, na predstavitev aplikacije Gifties – Gift Cards & Rewards. Gre za aplikacijo, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade. Seveda namestitev tovrstne aplikacije odsvetujemo.
 2. V veliko primerih pa vas povezava odpelje na spletno stran z lažno nagradno igro, kamor morate za sodelovanje vpisati svojo telefonsko številko. Običajen namen teh sporočil je to, da vas včlanijo v plačljiv SMS klub.
 3. Za takšnimi sporočili se pogosto skrivajo t.i. “phishing” strani s katerimi zlikovci poizkušajo pridobiti vaša uporabniška imena in gesla za različne storitve (Gmail, Facebook, in podobno).
 4. Ste prejeli sporočilo, ki vas obvešča, da ste v nagradni igri zadeli glavno nagrado?  ‘Vasa stevilka mobilnega telefona je podedovala vsoto $450,000.000 iz MEGA MOBILE z REF: MML1001; Obrnite na gospoda Martina Rinck po e-posti: megaresult@live.com’. Gre za zelo običajen poskus t.i. loterijske prevare, ki spada med nigerijske goljufije.

Kje so dobili mojo telefonsko številko?

Sporočilo, ki ste najverjetneje prejeli, ker je eden od vaših znancev namestil omenjeno aplikacijo (slednji ima v imeniku zapisano vašo telefonsko številko). Ker aplikacija dostopa do njegovega imenika, je bilo takšno sporočilo razposlano vsem kontaktom.

Pred nameščanjem kakršnekoli aplikacije preverite naših 5 osnovnih pravil za nameščanje aplikacij.

Komentarji / 14

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Gašper /

  Spamerji so izboljšali slovnico.
  Danes sem prejel:
  Gaper, prejel si (1) novo fotografijo hxxp://lengti.co/eNo

  1. Vesna /

   Tudi jaz sem danes prejela SMS.
   Moja mobi stevilka (brez mojega imena), prejel si (1) novo fotografijo hxxp://lengti.co/eNo

  2. Varni na internetu /

   Povezava v tovrstnih SMS sporočilih največkrat preko več preusmeritev vodi do lažne spletne strani, najbolj pogoste so nagradne igre za telefone (iPhone, Samsung…), kjer vas potem poskušajo prepričati, da se včlanite v plačljiv SMS klub. Je pa običajno končni url naslov odvisen od spletnega brskalnika ter od naprave preko katere se dostopa do omenjene povezave.

   Prejeto SMS sporočilo vzemite kot čisto običajen spam, sporočilo pa izbrišite in na povezave na klikajte.

 2. Marko /

  Tudi jaz sem prejel včeraj spam sporočilo, katerega povezavo seveda nisem kliknil. Sporočilo prejeto 16.7.2018 se glasi (z v nagovoru uporabljenim mojim imenom!):
  Marko, prejel si (1) novo fotografijo hxxp://alaw.co/cAcX

 3. Marko /

  Tudi jaz sem včeraj prejel sporočilo z opisom
  041……, prejel si (1) novo fotografijo http://catk.co/syZ

 4. Miha /

  Tudi jaz sem danes prejel sporočilo z opisom
  040……, prejel si (1) novo fotografijo http://catk.co/syZ

 5. Tina /

  Tudi jaz sem danes prejela SMS z naslednjo vsebino:
  Tina, prejel si eno (1) novo fotografijo in link na allz.co (tap to preview).

 6. Petra /

  Dobila sms, da je moj mobitel zadel $500,000 USD in Coca Cola reward… naj obiščem spletno stran http://www.mobgifts.net

  +353894420857

  Vsa čast mojemu mobitelu, ker je resnično “smart phone”, da sam sodeluje v nafradnih igrah 🙂

  lp,

  Petra

 7. Jernej /

  Ravno danes me je presenetil SMS s besedilom: ” Jernej, prejel si (1) novo fotografijo http://allz.com/fQm”.

  1. Varni na internetu /

   Pri tovrstnih SMS sporočilih gre sicer za čisto običajen spam zato vam svetujemo, da takšna sporočila tudi v bodoče enostavno ignorirate ter izbrišete in na povezave ne klikate.

 8. Tina /

  Jaz sem na žalost kliknila na povezavo, a se je potem odprla le prazna spletna stran. Prav tako danes sem potem kasneje dobila elektronsko pošto z izsiljevalsko vsebino v povezavi z bitcoini. Tako sms kot elektronsko sporočilo sem izbrisala. Svetujete še kaj?

  1. Varni na internetu /

   V primeru tovrstnih SMS sporočil, povezava najpogosteje vodi do spletne strani, ki skuša uporabnika prepričati, da bi pod pretvezo pridobitve neke želene nagrade v spletni obrazec vpisal svojo tel. št., vendar pa s tem ne bi dobili nagrade, ampak bi se včlanili v kakšen komercialen SMS klub. Če vam strani ni prikazalo in svoje tel. št niste vpisali, potem do včlanitve v SMS klub ni moglo priti.

   Da bi bila prejeta izsiljevalska el. pošta povezana s SMS sporočilom pa je zelo malo verjetno. V primeru el. sporočila gre zelo verjetno za eno izmed različic izsiljevalskih sporočil opisanih v članku na naslovu:
   https://vni.si/izsiljevanje-z-domnevno-okuzbo-racunalnika/

   Da ste tako SMS sporočilo kot tudi el. sporočilo izbrisali, pa je vsekakor ustrezen ukrep.

 9. Lojze /

  Tudi jaz sem danes prejel SMS nekaj v zvezi z gorivom,da se naj povežem na spletno stran galhit,vendar me je telefon opozoril ,da spletna stran ni varna in da se ne povežem ,kar se tudi storil

 10. Urška /

  dne 31.10.2021 ob 21.56h iz neznane telefonske številke 028617276 ki je stalno zasedena so mi poslali Sms http.//f.ert4.co/5TjOrm