Skoči na vsebino

Varno spletno nakupovanje

Nacionalni odzivni center SI-CERT v sklopu programa Varni na internetu opozarja na previdnost pri spletnem nakupovanju. V nekaterih primerih lahko tudi način plačila, ki ga trgovec zahteva, kaže na tvegan spletni nakup. Zato so pripravili nasvete za varno rabo najpogostejših plačilnih sredstev.

Kje se skrivajo pasti

V pravi poplavi decembrskih akcijskih ponudb in množici spletnih trgovin lahko nepreviden potrošnik hitro nasede spletnim goljufom. Kot opozarjajo na portalu www.varninainternetu.si/beta, lahko kupci hitro naletijo na lažno spletno trgovino, ki je zgolj spletna stran z lepimi slikami, za predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice. V lovu za dobro ceno se kupci pogosto odločijo za nakup ponaredkov znanih in prestižnih blagovnih znamk, vendar je promet s ponaredki v EU prepovedan, zato so takšni paketi na slovenski carini zaseženi in uničeni. V nekaterih primerih morajo kupci celo sami poravnavati stroške uničenja. Žal ne obstaja en sam opozorilni znak, ki bi z gotovostjo kazal na spletno prevaro. Spletni uporabniki moramo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami. Včasih lahko tudi plačilno sredstvo kaže na tvegan spletni nakup. 

Kako plačati, da bo varno

Na odzivnem centru SI-CERT pravijo, da spletni uporabniki zelo pogosto naslovijo vprašanji: kako plačati v spletni trgovini, da bo varno, in ali je nakup v slovenski spletni trgovini varnejši, kot pri tujem trgovcu.

Enoznačnega odgovora ni. Če kupci upoštevajo osnovne varnostne napotke, potem nakup v spletni trgovini znotraj EU ni nič bolj tvegan. Prav tako je odveč strah, kadar nakupujemo pri znanih, uveljavljenih, lahko bi rekli preverjenih trgovcih čez lužo. Vedno je potrebno upoštevati pet načel varnega nakupa – preveri ceno, preveri pogoje uporabe, preveri podjetje, preveri domeno, preveri izkušnje drugih kupcev. Pomembno je tudi, katero plačilno sredstvo kupec izbere oz. kaj mu trgovec ponudi.

Zato so na portalu Varni na internetu pripravili semafor plačil, s katerim ocenjujejo stopnjo tveganja najpogostejših plačilnih sredstev. Gre za posplošeno oceno, za več informacij o konkretni spletni trgovini se lahko uporabniki brezplačno obrnejo po nasvet ali pomoč na naslov info@varninainternetu.si.

Semafor spletnih plačil – kako plačati, da bo varno
Semafor spletnih plačil - kako plačati, da bo varno? Katero plačilno sredstvo izbrati pri nakupovanju prek spleta? Grafika prikazuje rdeče, nevarno polje pri plačilnih mehanizmih WesternUnion in MoneyGram, oranžno, manj nevarno polje pri plačilu s kreditno kartico in nakazilu fizični osebi, najvarnejše, zeleno polje, pa prikazuje plačilo po prevzemu,  plačilo prek Paypal in bančno nakazilo podjetju.