Skoči na vsebino

Pasti spletnega nakupovanja

Jutri se zaključuje prva vseevropska akcija »Bodite obveščeni, bodite varni«, v kateri so članice EU, skozi celoten mesec oktober, izobraževale državljane o kibervarnosti. Slovenijo v akciji zastopa nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira slovenski center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT. V ta namen so že predstavili izobraževalna video vodiča, v katerih spletne uporabnike opozarjajo na nigerijsko prevaro in phishing krajo podatkov. Danes pa predstavljajo video Pri Dančiju je vse pol ceneje!, ki razkriva znake lažne spletne trgovine.

Kulisa, ki jo postavi spletni goljuf

Lažna spletna trgovina je le fasada z lepimi slikami izdelkov, v resnici pa za spletno predstavitvijo ne stoji registrirano podjetje. Na SI-CERT-u opozarjajo: »Nakup v takšni trgovini je zelo tvegan, saj blaga ne boste prejeli, lahko pa vam tudi pri plačilu zlorabijo kreditno kartico. V nekaterih primerih »trgovec« celo pošlje plačane izdelke, vendar gre za ponaredke znanih blagovnih znamk. Promet s ponarejenimi izdelki je v EU prepovedan, zato so takšni paketi na carini zaseženi in uničeni. V vsakem primeru ste kot kupec oškodovani.«

Zato izpostavljajo osnovne znake, ki kažejo na spletno prevaro:

  • prvo pravilo varnega nakupovanja je izogibanje neverjetno ugodnim ponudbam. Lažno spletno trgovino hitro razkrijejo super popusti, ko je cena kar 50 % ali več nižja kot drugod.
  • velik znak za alarm nastopi, ko prodajalec ponudi možnost plačila preko sistema Western Union ali Money Gram. Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje transakciji pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.
  • vedno preverite kontaktne podatke spletne trgovine. Se elektronski naslov ujema z naslovom spletne trgovine? Če prodajalec uporablja brezplačni poštni predal, kot npr. gmail.com, hotmail.com, live.com, je to nov znak za previdnost.
  • pred vnosom številke kreditne kartice se vedno prepričajte, da se nahajate na varni povezavi (na začetku spletnega naslova se pojavi https namesto http) in pa preverite, če se v brskalniku nahaja slika ključavnice, ki kaže na šifriran prenos podatkov. Če teh znakov ni, se raje ustavite.

V primeru, da spletna trgovina, preko katere ste se odločili nakupovati, ne ustreza zgoraj naštetim kriterijem, se nakupu raje odpovejte. Če še vedno niste prepričani v verodostojnost spletne trgovine, se lahko obrnite po pomoč na naslov info@varninainternetu.si  oz. izpolnite obrazec za prijavo.