Skoči na vsebino

Prvi evropski mesec kibervarnosti se začne danes po vsej Evropi: »Bodite obveščeni, bodite varni«.

Vseevropski mesec kibervarnosti se letos prvič odvija kot pilotski projekt, med članicami udeleženkami pa bo tudi Slovenija.

V tem prvem pilotskem projektu Češka, Luksemburg, Norveška, Romunija, Slovenija, Portugalska in Velika Britanija ves oktober sodelujejo z različnimi dejavnostmi in prireditvami, katerih namen je izboljšanje obveščenosti o informacijski varnosti.

Cilj evropskega meseca kibervarnosti je spodbuda osveščenosti o računalniški varnosti med državljani in spremeniti njihove poglede na kibergrožnje ter zagotoviti najnovejše informacije o varnosti z izobraževanjem, dobrimi praksami in tekmovanji.

Po vsej Evropi se bodo odvijale raznolike dejavnosti, ki med drugim obsegajo dnevne televizijske in radijske oglase, akcije in nagradna tekmovanja v družabnih medijih, novice, konference, študentske sejme ter okrogle mize nevladnih organizacij za razprave o internetni varnosti otrok.

Vsaka članica bo organizirala različne dejavnosti, Slovenijo pa bo zastopal nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira slovenski center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

Izvršni direktor Evropske agencije za omrežno in informacijsko varnost ENISA, profesor Udo Helmbrecht, pravi:

»Ta prvi evropski mesec kibervarnosti je vseevropska pobuda za povečanje ozaveščenosti uporabnikov interneta. Če en celoten mesec posvetimo kibervarnosti, bo lažje doseči, kar želimo. Ta pobuda povečuje zaupanje državljanov v internet in s tem prispeva k zmanjšanju števila kiberdogodkov in vdorov. To je bistvenega pomena za uspeh digitalnega gospodarstva v Evropi.«

Podpredsednica in komisarka za digitalno agendo Nellie Kroes komentira:

»Vsem nam je v interesu, da zagotovimo varen internet. Če gre za starše, lastnike podjetij ali preprosto nekoga , ki uživa s svojim pametnim telefonom, veljajo enaka načela. Imejte odprte oči in uporabljajte zdravo pamet. Veseli me, da tako veliko ljudi podpira evropski mesec kibervarnosti, ki je odličen način predstavitve teh tem splošni javnosti na zabaven in zanimiv način.«

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.