21.03.2014

Kot poročajo na Carinski upravi RS, je bilo preteklo leto rekordno, vsaj kar se zaseženih ponaredkov tiče. V 1334 odkritih primerih so začasno zadržali 198.340 kosov blaga, skupaj vrednega skoraj 19 milijonov €. Največ ponaredkov odkrijejo cariniki v Luki Koper, gre za različno blago, največ je bilo vžigalnikov, ročnih ur, obutve, ročnih torbic in igrač. Večina ponaredkov pride v zabojnikih z ladjami in prek pošte, največkrat iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Blago, ki je zadržano v Izpostavi Pošta Ljubljana, je praviloma namenjeno prejemnikom v Sloveniji in je rezultat spletnih nakupov.

Nakup ponaredkov v spletnih trgovinah

Če vas mamijo nizke cene ponaredkov v raznih spletnih trgovinah, pomislite, da lahko plačate dvakratno in na koncu ostanete praznih rok. Cariniki se lahko na podlagi različnih dejavnikov odločijo za podrobnejši pregled določene pošiljke in kadar posumijo, da gre za ponarejene izdelke, lahko pošiljko tudi začasno zadržijo. Kadar se njihovi sumi potrdijo, o tem poleg prejemnika blaga obvestijo tudi imetnika pravice intelektualne lastnine (blagovne znamke, patenta, certifikata…), ki nato v skoraj vseh primerih zahteva uničenje ponaredkov, kupec pa mora sam pokriti stroške.

Tvegan nakup zdravil

V Izpostavi Pošta Ljubljana je bilo zadržanih tudi 56 pošiljk viagre, ki so večinoma prispele iz Indije. Carinska uprava RS pri nakupu prek spleta kupcem svetuje, naj bodo previdni. Naslovniki pošiljk s ponarejenimi zdravili so običajno fizične osebe, ki jih naročajo prek spleta, misleč, da gre za originale. Vendar pa imajo taka zdravila lahko dvomljive učinke ali učinkovin sploh ne vsebujejo, lahko pa so celo zdravju škodljiva.

Rekordno število ponaredkov

 

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
1

Spletni goljufi med prazniki ne počivajo

Na spletu nas do super kupčije loči le nekaj klikov, vendar se lahko hitro zgodi, da za super ugodno ponudbo pravzaprav stoji spletni goljuf. Naštevamo nekaj najpogostejših znakov prevar, na katere bodimo pozorni v času praznične nakupovalne mrzlice. 1. Vse je  - 70 %! Neverjetno nizka cena je znak za…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *