Skoči na vsebino

Ray-Ban očala le 30 €? Previdno, gre za lažno spletno trgovino!

Na nas se je obrnil uporabnik in nas opozoril na sumljivo spletno trgovino www.raybanocala. com, ki prodaja priznana Ray-Ban sončna očala kar 80 % ceneje.

Spletna trgovina s svojo domeno jasno nakazuje, da gre za slovensko trgovino in tako skuša vzbuditi zaupanje. Vendar naj vas ne zavede, gre za prevaro!

Lažna spletna trgovina z Ray-Ban očali
Lažna spletna trgovina z Ray-Ban očali

Seveda gre za lažno spletno trgovino, nakup v takšni trgovini pa lahko pomeni veliko tveganje. Lahko pošljejo ponaredke, ki jih na carini zasežejo in uničijo ali pa blaga sploh ne prejmete (v tem primeru bo zelo verjetno držalo slednje), ali pa vam pri plačilu zlorabijo kreditno kartico.Spodaj najdete nekaj očitnih znakov, da gre za lažno trgovino.

Znaki za alarm

1. Neverjetno nizke cene

Vsi artikli so kar 77% ali celo 80% znižani, tako so očala, ki sicer stanejo več kot 100 €, v tej “trgovini” na voljo že za 30 €.

Neverjetno nizke cene so znak za alarm
Lažna spletna trgovina z Ray-Ban izdelki z neverjetno nizkimi cenami

2. Kdo stoji za spletno trgovino?

Če želimo izvedeti več o podjetju, ki stoji za spletno tgovino, nas na povezavi O podjetju pričaka strojno preveden tekst, brez repa in glave. Prav tako ni na strani nobenih kontaktnih podatkov (naslov podjetja, telefonska številka za pomoč uporabnikom, e-mail).

Slabo preveden tekst in manjkajoči podatki o podjetju.
Posnetek zaslona s slabo prevedenim tekstom ter manjkajočimi podatki po podjetju.
Edini način, da stopimo v kontakt s prodajalcem, je spletni obrazec, kar pa je še en znak za previdnost!
Kontaktni obrazec na lažni spletni trgovini

3. Način plačila

Na strani pravijo (ponovno v polomljeni slovenščini), da je možno plačati očala s kreditno kartico (Visa, Master Card) vendar ni zagotovljena varna oz. https povezava! Drug način plačila pa je preko sistema Western Union, ki pa ne omogoča sledenja transkaciji in je vsekakor velik znak za alarm!

Western Union je velik znak za alarm!
Informacije o dostavi in plačilu

4. Podatki o domeni

Sami lahko preverite podatki o registrirani domeni. Včasih so ti sicer skriti preko ponudnika anonimnosti, a zakaj bi se podjetje skrivalo? Včasih pa bodo podatki dovolj zgovorni. Uporabite lahko recimo orodje whois.domaintools.com.

In kaj smo izvedeli o domeni raybanocala. com?

Domena je bila registrirana v Veliki Britaniji, dne 16. 5. 2012 (torej ne gre za uveljavljeno spletno trgovino), kot kontakt pa je naveden naslov brezplačnega ponudnika Hotmail (ponavadi bi trgovino registriralo podjetje z lastno domeno). Ugotovili smo tudi, da spletna trgovina gostuje v Luksemburgu.

Zelo hitro lahko najdemo tiste sumljive znake, ki nakazujejo, da nakup ni varen in da je trgovina le lepa fasada s fotografijami Ray-Ban očal.

Komentarji / 35

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Varni na internetu /

   Glede te spletne trgovine zaenkrat še nismo prejeli nobene prijave. Sicer je bila domena edel-optics.si registrirana lansko leto, registriralo pa jo je podjetje Edeloptics GmbH iz Nemčije. Na sami spletni strani ni kakšnih očitnih znakov, da bi šlo tu za kakršnokoli prevaro oz. povečano tveganje. Pred nakupom vam priporočamo, da si temeljito preberete pogoje nakupa, na spletu pa lahko najdete tudi nekaj mnenj drugih uporabnikov (npr. na https://slo-tech.com/forum/t575659).

 1. vojteh /

  enako tveganje je za vse nakupe po spletu tudi za slovenijo ?????????????

  1. Varni na internetu /

   Ne. Če gre za slovensko spletno trgovino vas kot kupca ščiti domača zakonodaja, morebitne spore pa rešujete pri slovenskih organih. Kot kupec ste morda celo bolj zaščiteni kot pri nakupu v fizični trgovini, saj Zakon o varstvu potrošnikov določa, da lahko kupec pri nakupu na daljavo (preko interneta) v štirinajstih dneh prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

   V primeru “trgovin” raybanocala.com in rayban-slovenia.com pa pravzaprav sploh ne gre za slovenske trgovine. Slovenska so samo imena domen, ki pa jih lahko kdorkoli poljubno registrira.

  1. Varni na internetu /

   Tudi. Domena rayban-slovenia.com je bila registrirana šele prejšnji teden, sledi pa kažejo na Kitajsko. Bodisi gre za povsem lažno trgovino ali pa za trgovino s ponaredki.

 2. Ela /

  Sama sem hotela naročiti očala na zgoraj omenjeni strani rayban-slovenia… Brezglavo sem vtipkala št.kartice in varnostno kodo. Plačilo je bilo zavrnjeno, po podatkih spletne banke račun ni bil bremenjen.
  Ali je možno,da bi šlo za zlorabo kartice in kaj naj naredim,da to preverim?
  Hvala.

  1. Varni na internetu /

   Glede na to, da ste za plačilo uporabili kreditno kartico, obstaja možnost, da le-to zlorabijo,
   zato vam priporočam, da jo prekličete na najbližji izpostavi vaše banke.
   Tam lahko tudi preverite ali je do zlorabe vaše kartice že prišlo. V primeru, da do odškodovanje pride, vam svetujemo, da, če to seveda želite, primer prijavite na najbližji policijski postaji.

 3. Tina /

  In kaj se da naredit v primeru, da smo si na taki strani že naročili kaj?

  1. Varni na internetu /

   Če ste plačali s kreditno kartico, se na svoji banki pozanimajte, ali je v izogib morebitnim zlorabam potrebno kartico preklicati. Goljufijo lahko prijavite tudi na policiji.

  1. Varni na internetu /

   Domena raybans-shoppe.net je bila registrirana dne, 28.4.2014, pri kitajskem registrarju,
   gostovanje pa ima urejeno pri podjetju iz Nizozemske. Vsi artikli, ne glede na polno ceno, so znižani na €17.99. Na spletni strani ni moč najti nobenih
   podatkov o podjetju, niti kontaktnih podatkov.
   Vse to kaže, da gre v primeru raybans-shoppe.net, za lažno spletno trgovino oz. trgovino s ponaredki.

 4. nastja /

  Pozdravljeni!
  Vceraj sem preko te spletne strani narocila dve jakni. Ko sem izvedla plačilo z kreditno kartico se mi je posvetilo, da sem naredila napako. Kr groza me je. Prosim če preverite to stran : http://www.monclershop.us/

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   Pravilno ste ugotovili, da gre pri http://www.monclershop.us/ za
   lažno spletno trgovino. Pri preverjanju smo prišli do naslednjih
   dejstev:
   – registracijo je mogoče opraviti brez preverjanja,
   – pri plačilu ni https povezave,
   – cene so zelo nizke.

   Smiselno je zlorabo prijaviti organom pregona in sicer to lahko
   storite na lokalni policijski postaji ali preko E-naznanila
   kaznivega dejanja policiji za katerega potrebujete kvalificirano
   digitalno potrdilo. Več na spodnji povezavi

   https://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=377

   Za dodatne informacije smo vam na voljo prek elektronske pošte
   cert@cert.si.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   Glede na dostopne podatke je bila domena registrirana marca na Kitajskem. To dejstvo, pomanjkanje kontaktnih podatkov o prodajalcu in neverjetno nizke cene po naših izkušnjah kažejo na to, da gre za spletno trgovino s ponaredki. Ker je promet s ponarejenimi izdelki v EU prepovedan, se lahko zgodi, da vam bodo na carini očala zasegli in uničili. V najboljšem primeru pa boste prejeli ponaredek. Vsekakor vam v prihodnje odsvetujemo nakup v tovrstnih spletnih trgovinah, še posebej bodite previdni, komu zaupate številko svoje kreditne kartice.

  2. SIMONA /

   Ali potem menite, da bi bilo bolje preklicati kartico?

  3. Varni na internetu /

   Končna odločitev o preklicu je prepuščena vam. Vsekakor pa je ob vpisu številke kreditne kartice na sumljivih zaupanja nevrednih spletnih mestih smiselno, kot preventivni ukrep v izogib bodočim zlorabam, razmisliti tudi o tem dejanju.

 5. Gaja /

  Sedaj stran deluje že več kot leto, ali še vedno velja, da na strani “edel-optics.si” prodajajo originalna očala?

  Hvala za odgovor!

  1. Varni na internetu /

   Odgovora na vaše vprašanje vam ne moremo dati, saj se ne ukvarjamo s testi izdelkov. Predlagam, da se z vašim vprašanjem obrnete na katero od potrošniških organizacij.

  1. Varni na internetu /

   Domena greatsell.co je bila registrirana pred 10 dnevi, se pravi da je spletna trgovina lahko stara največ toliko časa. Podatki o registrantu domene kažejo na Kitajsko. Gre še za eno izmed mnogih trgovin s ponaredki. Močno odsvetujemo nakup.

  1. Varni na internetu /

   Obe spletni trgovini kažeta znake trgovin s ponaredki. Nakup odsvetujemo!

  1. Varni na internetu /

   Tudi to je lažna stran, kaže prav vse opozorilne znake, ki jih naštevamo.

  1. Varni na internetu /

   Gre za lažno stran, kaže vse opozorilne znake, ki jih naštevamo.

  1. Varni na internetu /

   Predmetno spletno mesto vsebuje praktično vse znake, ki se pojavljajo pri prevarah. Prav tako izstopa datum registracije domene rbfa-si.com, ki je 17.3.2017, torej le nekaj dni nazaj.