Skoči na vsebino

Prodaja ponaredkov na Facebooku – kaj morate vedeti

Zadnje mesece nas vedno več uporabnikov sprašuje, kako je z nakupovanjem prek Facebook strani, ki prodajajo ponaredke znanih blagovnih znamk. Z današnjim zapisom želimo pojasniti osnovna dejstva, ki jih je dobro poznati, preden se spustite v takšen način nakupovanja.

Prodaja ponaredkov na Facebooku (vir fotografije: Facebook stran Trenirke Poceni)
Slika, ki prikazuje žensko v ponarejenih oblačilih "Nike"

DEJSTVO 1: FACEBOOK “TRGOVINA” NI TRGOVINA!

Opažamo, da dosti uporabnikov razume takšne “Original Poceni Trenirke Superge” strani kot spletne trgovine, vendar to ne drži! Gre za Facebook strani, ki na časovnici objavljajo fotografije artiklov s cenami, odgovarjajo na komentarjev uporabnikov in naročila sprejemajo v Inbox (“Pišite v inbox ali ZS”), plačilo je navadno izvedeno po povzetju z nakaznico poštarju.

Trenutno najbolj priljubljene so Facebook strani, ki prodajajo ponaredke trenirk in superg. To NISO spletne trgovine, ne gre za registrirana podjetja, ki bi se ukvarjala s prodajo. To pomeni, da lahko kdorkoli, kadarkoli ustvari Facebook stran, brez kakršnihkoli podatkov, kdo dejansko stoji za to “trgovino”. Neznanci na takšen ali drugačen način dobijo ponarejene izdelke in nato postavijo Facebook stran, da stopijo v kontakt s potencialnimi kupci.

Torej gre za delo na črno, saj v kolikor posameznik kupuje blago z namenom nadaljnje prodaje, dejansko opravlja trgovinsko dejavnost. To lahko opravlja le preko ustrezne statusne oblike, torej kot družba ali podjetnik, sicer gre za delo na črno.

Dejstvo, da ne gre za registrirano trgovino, pa močno vpliva na reševanje morebitnih težav!

Prodaja ponaredkov na Facebook strani (vir fotografije: Facebook stran Poceni All Star)
Primer Facebook trgovine s ponaredki All Stark

DEJSTVO 2: V PRIMERU TEŽAV STE BREZMOČNI

Ker ne gre za spletne trgovce oz. podjetja, takšni Facebook “prodajalci” tudi niso zavezani k spoštovanju potrošniške zakonodaje, ki ščiti potrošnike v primeru težav. Kaj to pomeni v praksi?

To pomeni, da kupec ne more odstopiti od pogodbe, zahtevati vračila kupnine ali zamenjati blaga. Jasno, saj nimate računa (pogodbe, garancijskega lista itd.) in trgovec praktično ne obstaja!

Če ste naročili, npr. superge in bi jih radi zamenjali za drugo številko, vam preostane le dopisovanje s “trgovcem” in le od njegove dobre volje je odvisno, ali bo pritožbe upošteval ali ne. Ne morete se pritožiti na Tržni inšpektorat ali drugo potrošniško institucijo, saj ne gre za podjetje.

Če vam izdelek ne ustreza, ga ne morete zamenjati, zahtevati vračila denarja, skratka ste brez možnosti pritožb!

DEJSTVO 3: PONAREDKI SO LAHKO TUDI NEVARNI

Kakšen izdelek boste kupili, original ali ponaredek, je stvar presoje vsakega posameznika. Dejstvo je, da niso vsi kupci zavedeni, nekateri načrtno iščejo ponarejene izdelke in jih bodo kljub prepovedi trgovanja s ponaredki v EU tudi kupili, vendar je vseeno prav, da opozorimo na morebitna tveganja.

Najbolj nevarni so prav gotovo ponaredki zdravil in medicinskih pripomočkov, ki lahko resno ogrozijo zdravje posameznika. Tudi na SI-CERT smo obravnavali primer uporabnika, ki je prek spleta kupil zdravila za srčna obolenja, vendar se mu je stanje tako poslabšalo, da je bil hospitaliziran.

Ponarejena zdravila lahko vsebujejo nedovoljene substance ali substance, ki so sicer dovoljene, vendar so v previsokih, spreminjajočih se koncentracijah, kar lahko predstavlja veliko tveganje za zdravje uporabnika. Predvsem pa se uporabniki ne zavedajo, da ponudniki izdelkov preko spleta, ki niso pod nadzorom uradnih organov države, ne prevzemajo nobene odgovornosti za škodo, ki jo njihovi izdelki povzročijo.

Tudi ponarejena oblačila, obutev in drugi modni dodatki so lahko škodljivi. Tako je lansko poletje policija opozarjala na ponarejena Ray-Ban očala, ki so bila zelo nevarna, saj so zaradi visoke prepustnost UV žarkov lahko povzročila trajne posledice za oči. Pomislite tudi, kakšne sestavine vsebuje ponarejen parfum ali s kakšnimi kemikalijami je obdelana tkanina ponarejene trenirke za vašega otroka.

Preden opravite nakup na spletu, se vedno pozanimajte, kdo stoji za spletno trgovino ter kakšni so postopki v primeru reklamacije. Če ti podatki niso jasno razvidni, boste lahko imeli v primeru nezadovoljstva z nakupom precej težav.

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Hm /

    In kako prijaviti trgovini ki prodajajo fake obleke ?