Skoči na vsebino

Spletne trgovine

Prepoznati lažno spletno trgovino ni vedno lahko. Goljufi lahko enostavno skopirajo grafično podobo, nikjer pa ne boste našli enostavnega testa, ki bi vam povedal: tale je OK, ta druga pa ne! Pri nakupovanju lahko pride do različnih težav: prejmete ponaredke, blaga sploh ne prejmete, ali pa vam pri plačilu zlorabijo kreditno kartico. Spodaj najdete nekaj napotkov, kako se lahko sami prepričate, kdaj boste trgovini verjeli in kdaj ne. Oglejte si tudi splošna vodila varnega spletnega nakupovanja.

Neverjetne ponudbe

Kadar so skoraj vse cene v trgovini akcijske in znižane za 50 %, je to že razlog za previdnost.

Ponujene povezave

Če prejmete po elektronski pošti oglas (rečemo mu tudi spam), ki vas vabi v neznano trgovino, bodite pazljivi.

Preverite domeno

Sami lahko preverite podatki o registrirani domeni. Včasih so ti sicer skriti preko ponudnika anonimnosti, a zakaj bi se podjetje skrivalo? Včasih pa bodo podatki dovolj zgovorni. Uporabite lahko recimo orodje whois.domaintools.com, ki pokaže naslednje za domeno uggbootseurope.com:

Pod zavihkom Server Stats pa izvemo tudi, da se strežnik nahaja pri ponudniku v Panami:

Domena, registrirana na Kitajskem, ki gosti v Panami. Sami lahko pridete do zaključka, kajne?

Uporabite spletni iskalnik

Preko iskalnika poiščite podatke o trgovini. Če bo njen naslov drugačen od tega, ki ga imate v roki, je to sumljiv znak. Tak primer je recimo naslov abercrombiefitch.org.uk. Spletni naslov daje vtis, da gre za britansko podružnico. Če pa “abercrombiefitch” vpišemo v Google, nam kot prvi zadetek ponudi spletni naslov abercrombie.com.

Kaj pravijo drugi?

Poglejte, ali na previdnost glede te trgovine opozarja Zveza potrošnikov Slovenije. Preverite, kakšne so izkušnje drugih kupcev. Res je, da ne gre verjeti vsemu, kar piše na spletu, a tudi tu lahko vseeno dobite nek občutek, koliko je trgovina verodostojna. Preglejte slovenske forume, tam običajno ne boste naleteli na podtaknjene ocene tujih trgovin. Goljufi namreč včasih objavijo lažne pozitivne vtise trgovin. Na slovenskih forumih tega še nismo zasledili.

Postavite vprašanje

Poiščite elektronski naslov prodajalne oziroma njihov spletni obrazec za kontakt s strankami. Postavite vprašanje o kakšnem artiklu. Odgovor boste prejeli po elektronski pošti. Če odgovor prejmete od kakšnega velikega ponudnika brezplačne elektronske pošte, kot so recimo Gmail, Hotmail ali Yahoo, potem nekaj ni v redu. Resna podjetja uporabljajo svoje lastne domene.

Način plačila

Izogibajte se spletnim trgovinam, ki uporabljajo nenavadna plačilna sredstva. Kreditne kartice in PayPal so običajni, Western Union in MoneyGram pa znak za alarm. Pri plačevanju mora biti obvezno uporabljen šifriran prenos podatkov HTTPS. Običajno takrat vidimo ključavnico v brskalniku.

Od mene je odvisno vse!

Na koncu boste vi tisti, ki se boste odločili za nakup v neki spletni trgovini. Pozanimajte se na spletu, preverite na vaši banki, kako je s preklicom transakcij, ki jih opravite na spletu. Če niste prepričani, ali gre za pravo oz. lažno spletno trgovino, se obrnite na nas. Pišite na naslov info@varninainternetu.si in bomo spletno trgovino bolj podrobno raziskali.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.