Skoči na vsebino

Praznične prevare

V poplavi akcijskih ponudb in čestitk, podkrepljenih z naglico nakupovanja še zadnjih daril, se nam kaj lahko zgodi, da nasedemo “prijazni ponudbi”. Našteli bomo nekaj najbolj pogosto uporabljanih pasti, na katere bodimo prozorni v času praznično nakupovalne mrzlice.

Elektronske čestitke

Elektronske čestitke za božične in novoletne praznike niso nič novega. Goljufi pa vam lahko s podtaknjeno povezavo na spletno mesto vrinejo t.i. trojanskega konja, računalniški virus, ki bo lahko prestregel vaša gesla.

Ponudbe in akcije

Trgovci pred novim letom ponujajo akcije in popuste za različna darila. Storilci postavijo lažno spletno prodajalno, ki ponuja zanimive artikle pod vabljivimi pogoji. Poberejo denar za naročila in izginejo. Pozorni bodite tudi pri vabilih k donacijam za dobrodelne namene!

SMS prevare

Pri nas so sicer prevare preko SMS sporočil še dokaj redke. Letos pa se je pojavilo nekaj primerov, zato velja opozoriti tudi nanje. Visoke nagrade in zadetki na neznanih loterijah so najbolj očitni primeri.

Prijateljstva in aplikacije na družabnih omrežjih

Prednovoletni čas je tudi bolj družaben del leta. Kriminalci to izkoriščajo s ponudbami za prijateljsvo na družabnih omrežjih (recimo na Facebooku). V teh elektronskih vabilih podtaknejo povezave na svoja spletna mesta, kjer vam skušajo podtakniti trojance. Enako lahko zlonamerne Facebook aplikacije pod krinko prikaza neke škandalozne novice od vase zahtevajo dostop do vaših podatkov, profila, elektronskega predala in še česa. Nato pa vas preusmerijo na neko komercialno spletno stran in reklamo zase objavijo na vašem Facebook zidu.

Kaj storiti?

  • Poskrbite, da bo vaš računalnik ustrezno zaščiten (nameščeni popravki in protivirusni program, vklopljen požarni zid).
  • Pri ponudbah v elektronski pošti preverite, kdo je pošiljatelj sporočila in kam vodijo povezave (z miško se zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov).
  • Pri akcijskih ponudbah pazite, kadar so te “skoraj predobre, da bi bile resnične”.
  • Če vam brskalnik javlja, da ne pozna certifikata, potem ne opravite nakupa.
  • Kadar je edina možnost plačilo preko Western Union ali MoneyGram sistema, je lahko na drugi strani goljuf.
  • Če Facebook aplikacija zgolj za prikaz zabavnega posnetka zahteva dostop do kopice vaših podatkov, ji tega ne dovolite.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.