Skoči na vsebino

“Kdo si ogleduje moj FB profil?” Radovednost vas lahko stane 20 € na mesec!

Na priljubljenem družabnem omrežju se ponovno širi goljufiva aplikacija Facebook Profile Viewer, ki obljublja, da boste končno lahko preverili kdo obiskuje vaš Facebook profil.

Na podobno prevaro smo pred kratkim že opozarjali, ko je nekdo preko spletne strani obljubljal, da če boste sledili korakom, všečkali več FB strani in o tem objavili vsaj 20 različnih komentarjev, boste lahko preverili, kdo obiskuje vaš profil. Seveda kaj takšnega ni možno, končni efekt je le, da so nekatere Facebook strani pridobile ogromno všečkov.

V primeru, ki ga razkrivamo tokrat, pa ste lahko tudi finančno oškodovani, saj se pod lažnimi obljubami skriva draga včlanitev v SMS klub.

Kako poteka prevara?

1. Objava na prijateljevem zidu

Vaš prijatelj na zidu objavi fotografijo, ki prikazuje statistiko, kdo je v zadnjih 7-ih dneh obiskoval njegov profil in tudi povezavo do aplikacije FACEBOOK PROFILE VIEWER.

2. Dostop do vašega profila

Povezava vodi do Facebook aplikacije, ki za uporabo od vas zahteva dovoljenje za dostop do vaših podatkov ter dovoljenje za objavljanje statusov, slik idr. v vašem imenu, kar je vedno znak za previdnost!

Ravno zaradi možnosti objavljanja na vašem zidu se tovrstne goljufive aplikacije tako hitro širijo med prijatelji. V tem primeru to pomeni, da bo aplikacija na vašem profilu objavila sliko in komentar, da ste tudi vi uspešno preverili kdo je obiskal vaš profil, in tako boste nehote zavedli tudi svoje prijatelje.

Aplikacija zahteva dostop do našega zidu
Pojavno okno na Facebooku, ki prikazuje, katere vse dostope zahteva aplikacija

3. Preusmeritev na nagradno igro

V naslednjem koraku vas aplikacija preusmeri na spletno stran, ki skuša kopirati videz Facebook omrežja, vendar naslovna vrstica brskalnika razkriva, da se ne nahajte več na Facebook strani, ampak na http://yesterday-profile-visitor2.in/profileviewer/, kjer vas hočejo prepričati, da morate najprej sodelovati v nagradni igri. Kot nagrada je naveden bon za Adidas.

Lažna Facebook stran
Zaslon, ki prikazuje preusmeritev na lažno Facebook stran

4. Preusmeritev na prijavo v SMS klub

Po kliku na povezavo vas končno preusmeri na spletno stran http://mobix.mobilenobo.net/c/SI/minisite?k=b2ac0af2, na kateri vam ponujajo možnost, da osvojite bon v vrednosti 500 € za oblačila znamke Adidas. Po vnosu vaše telefonske številke na svoj telefon prejmete še potrditveno SMS sporočilo. Kot piše v drobnem tisku, se z odgovorom na to sporočilo včlanite v SMS klub. Na teden boste prejeli vsaj dve SMS sporočili po 2,49 EUR.

Vaba v SMS klub
Spletna stran, ki nas želi zvabiti v SMS klub pod pretvezo, da delijo Adidas bone za 500 evrov

Če se po prejetem SMS sporočilu premislite in ne pošljete potrditvenega sporočila, boste zelo verjetno taka sporočila, tudi s precej zavajajočim besedilom, prejemali še kar nekaj časa.

Če se prijavite, boste prejemali različna zavajujoča sporočila
Grafika, ki prikazuje različna SMS sporočila, ki jih boste prejemali, če vpišete svojo telefonsko številko

Kako se lahko izognete prevaram na Facebook omrežju?

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Brigita /

    previdnost ni nikoli odveč; trikrat premisli, enkrat naredi!