Skoči na vsebino

Apple shop BTC – lažna nagradna igra na Facebooku!

‘Všečkaj našo stran in objavo, v komentar označi tri prijatelje in deli objavo!’ Nagrada je novi Iphone 6s gold 64GB.

Facebook stran, ki je nastala komaj včeraj (13. 10. 2015)  je na račun viralnosti te objave v samo 24 urah nabrala že več kot 4000 všečkov. Preverili smo pri podjetju Apcom d.o.o., ki je pooblaščeni distributer Apple izdelkov za Slovenijo, kjer so nam povedali: ”Facebook stran je popolnoma lažna, Apple nikoli ne podarja svojih naprav v takšnih nagradnih igrah.”

Lažna Facebook stran Apple shop BTC
Lažna Facebook stran Apple shop BTC

Bo sploh kdo izžreban?

Celotna prevara močno spominja na Facebook stran Apple Slovenija, ki je z objavami smetila letos poleti. Nesrečni nagrajenci njihove lažne nagradne igre so po končanem žrebanju morali kontaktirati Facebook stran za prevzem nagrade. Tu so pa od nagrajencev zahtevali, da morajo najprej poslati SMS sporočilo “psc kupim 50” na številko 6888, in jim sporočiti kodo, ki jo prejmejo v povratnem sporočilu.

S tem sporočilom pa ni nihče prejel nagrade, ampak so pričeli nakup za predplačniško kartico Pay Safe Card v vrednosti 50 EUR. Ko so kodo nakupa sporočiti Facebook strani, so jih tam zablokirali, da niso ostali samo brez novega iPhona ampak tudi brez 50 EUR!

Apple Slovenije je takrat za “nagrajence” izbirala mlajše internetne uporabnike, saj so računali na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.

Kaj na to pravi Facebook?

Facebook je novembra lansko leto spremenil pogoje uporabe, da bi se izognili temu, da podjetja privabljala ljudi s pomočjo raznih nagradnih iger. Od 5. 11. 2014 dalje je prepovedano zbirati ‘všečke’ preko raznih žrebanj in nagradnih iger. Facebook namreč želi, da ljudje ‘všečkajo’ stran, ker jim je ta všeč in se z njo poistovetijo, ne pa zaradi nagradne igre. Ko ljudje sodelujejo na strani, pa se jih lahko spodbuja k sodelovanju v nagradni igri. Takšen način zbiranja uporabnikov je po njihovem mnenju nenaraven.

Apple shop res prihaja v BTC

Res je, da Big Bang v BTCju kmalu odpira prvi Apple Shop v Sloveniji. Vendar je omenjena Facebook stran seveda prevara, tako kot tudi nagrada, ki jo avtorji strani oglašujejo.

Če sodelujete v takšni lažni nagradni igri, so v nevarnosti tudi vaši prijatelji!

Predpogoj za sodelovanje v lažnih nagradnih igrah je, da jih najprej delite s svojimi prijatelji. S tem, ko delite škodljive nagradne igre z ostalimi, tudi njih spravljate v nevarnost.

Kako prepoznati lažno nagradno igro?

Slovenska zakonodaja zelo natančno opredeljuje pogoje nagradne igre. Objavljeni morajo biti podatki o organizatorju, čas trajanja, zalo natančno morajo biti opredeljeni pogoji sodelovanja, način žrebanja, kako bodo obveščeni nagrajenci, in še množica drugih informacij (gl. primer na naši spletni strani).

Če vsega tega ni navedeno, potem nagradna igra ne poteka v skladu z našo zakonodajo, in je najverjetneje lažna. Take “nagradne igre” lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Facebook pa žal nima mehanizmov, da bi lahko lažne strani sploh prijavili. Stran sicer lahko prijavite kot goljufijo, vendar vam v tem primeru kot rešitev ponudijo zgolj to, da skrijete vse objave od strani.

Blokirajte lažno Facebook stran!
Zaslon, ki prikazuje, kako blokiramo lažno Facebook stran

Zanimivo, kdo vse deli iPhone 6ke in ostale Apple izdelke

Neverjetno, a Veso iz Naše male klinike ima kar 360 iPhone 6. in Apple Slovenia bo podelil 40 Apple Watch!
Slika lažne spletne strani, kjer naj bi delili iPhone in Apple watch

Pomembno: Na družbenih omrežjih kot je Facebook ravnajte preudarno. Ne všečkajte sumljivih nagradnih iger. Razlogi tipa ‘za vsak slučaj’, ‘morda pa res kaj zadanem’ ne upravičujejo nevarnosti, v kateri se lahko znajdete, ali pa vanjo spravite ostale vaše stike. Pomnite, Apple nikoli ne bo delil svojih produktov zastonj. Če vidite takšno objavo, ste lahko prepričani, da gre za prevaro.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. edi /

    na tak način bojo prevaranti dobili prijateljstva preko katerih bojo pošiljali sporne fotografije in videje to pa ne bo dobro za nobenega od nas ki smo žrtve takih prevar in izsiljevanj.
    To bi morali javno povedat po medijih naj ljudje tega ne počno.
    vičina na FB niti ne prebere ampak se zaslepi z ponujeno nagrado in z tem všečka in bo za nagrado tudi dal svoje prijateljstvo nepremišljeno.
    FB je lepo na vzven videti ampak nepridipravi sedaj z FB imajo vs pogled na tvoje imetje tvoje najdražje in hitro postaneš žrtev izsiljevanja.