Skoči na vsebino

Ponaredek vas lahko drago stane

Prejeli smo prijavo razočaranega kupca, ki je na spletu kupil precej drage športne copate znamke Adidas, za katere se je izkazalo, da so zelo slab ponaredek. Žal v takšnih primerih ni dosti možnosti ukrepanja, saj se trgovci, ki stojijo za tovrstnimi spletnimi trgovinami, nahajajo v Indiji ali na Kitajskem. Do tja ne seže slovenska oz. evropska zakonodaja in posledično se kupci ne morejo obrniti na Tržni inšpektorat ali katerokoli drugo potrošniško organizacijo. Zato pri nakupu ponaredkov prek spleta prevzamete veliko tveganje.

  1. Lahko plačate dvakratno in na koncu ostanete praznih rok. Cariniki se namreč lahko na podlagi različnih dejavnikov (npr. blago prihaja iz Kitajske!) odločijo za podrobnejši pregled pošiljke in če posumijo, da gre za ponaredke, lahko pošiljko začasno zadržijo. Kadar se njihovi sumi potrdijo, o tem poleg prejemnika blaga obvestijo tudi imetnika pravice intelektualne lastnine (blagovne znamke, patenta, certifikata…), ki nato v skoraj vseh primerih zahteva uničenje ponaredkov, stroški uničenja pa lahko doletijo tudi kupca.
  2. Lahko pa ponarejen izdelek celo prejmete, vendar je blago zelo slabe kakovosti. V tem primeru obstaja zelo malo možnosti, da izdelek vrnete in dobite povrnjeno kupnino.

Da se izognete nakupu ponarejenih izdelkov, vsekakor informacije najprej poiščite na uradni spletni strani oz. spletni trgovini prodajalca, kjer je tudi navedeno v katere države je sploh možno poslati pošiljko. Če med njimi ni navedene Slovenije, potem ste skoraj lahko prepričani, da vse ostale spletne trgovine, ki omogočajo dostavo kamorkoli po svetu, ponujajo ponaredke.

Razočarani kupec je plačal 135 € in prejel obupen ponaredek
Elektronsko sporočilo razočaranega kupca
(Pre)drag ponaredek Adidas športnih copat
Primer pravih in ponarejenih Adidas športnih copat

Bolj ali manj so vsem lažnim trgovinam in trgovinam s ponaredki skupne naslednje značilnosti:

  • zelo nizke cene (v tem primeru to ni držalo, zato previdno)
  • dostava kjerkoli na svetu celo brez dodatnih stroškov,
  • na voljo ni nobenih podatkov o podjetju, ki stoji za spletno predstavitvijo
  • domene so registrirane pred kratkim (za več informacij o registrirani domeni lahko kupci uporabijo npr. www.domaintools.com)
  • kontaktni elektronski naslovi brezplačnih ponudnikov (gmail, hotmail, blumail itd.)
  • podatki o registriranih domenah ponavadi kažejo na Kitajsko,
  • spletne strani ne omogočajo brskanja preko varne povezave (https), čeprav se kitijo z raznoraznimi »secure« oznakami.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.