Skoči na vsebino

Pomisli, preden klikneš!

Z oktobrom se začenja osmi evropski mesec kibernetske varnosti, ki državljane in državljanke EU ozavešča o spletni varnosti. Letos so ponovno v ospredju kibernetske goljufije, ki so se s pandemijo koronavirusa še pomnožile.   

Evropski mesec kibervarnosti 2020

Ves oktober bo po Evropi potekalo na stotine dejavnosti za povečanje ozaveščenosti o kibernetski varnosti. Namen vseevropske iniciative je obravnavanje varnostnih vprašanj v zvezi z digitalizacijo vsakdanjega življenja, ki so se s koronavirusno pandemijo še pomnožila. Kampanja 2020 »Think Before U Click« – »Pomisli, preden klikneš!« ljudi spodbuja, naj se ustavijo in pomislijo, preden kliknejo, saj le tako lahko prepoznajo različne grožnje. Prvi vidik kampanje obravnava kibernetske goljufije, drugi vidik pa se osredotoča na digitalne spretnosti.

Slovenija bo tudi letos v kampanji sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na različne spletne goljufije. Vendar na inovativen način, in sicer s spletno skeč oddajo Splet naključij.

Pomisli, preden klikneš!
Banner evropskega meseca kibervarnosti

Pandemija korone in spletnih prevar

Izredne okoliščine so čez noč spremenile naše delovno okolje, način nakupovanja in komunikacije. To so (kot vedno do sedaj) izkoristili tudi spletni goljufi. Na odzivnem centru SI-CERT izpostavljajo, da so od marca obravnavali rekordno število phishing prijav. Največ avgusta, ko so odstranili kar 80 phishing spletnih mest, namenjenih kraji gesel. Še vedno so najbolj zaželena gesla za elektronsko pošto. Goljufom namreč omogočajo številne nadaljnje zlorabe, vendar so na obzorju novi trendi. Očiten je porast poskusov kraj številk kreditnih kartic.

Največkrat so zlorabljena elektronska sporočila dostavnih podjetij (npr. DHL, Pošta Slovenije), ki obveščajo – kako v duhu »ostani doma« časa – da nas čaka paket, plačati moramo le še stroške dostave. Vendar nepremišljen klik na povezavo pelje na lažno spletno stran, kjer naj bi vpisali  kreditno kartico. Posledično lahko goljuf pridobljene podatke zlorabi in kreditno kartico uporabi za nakupe na drugih spletnih mestih ter povzroči precejšnjo finančno škodo. Prav tako so po podatkih SI-CERT v porastu prevare z različnimi »investicijskimi paketi«, zato pozivajo k previdnosti pri vlaganjih v različne kripto naložbene pakete, ki se oglašujejo na agresiven in zavajajoč način.

Bodite previdni pri vlaganju v kriptovalute
Slika denarja in kriptovalut

Splet naključij – kaj vse se nam lahko zgodi na internetu?

Na internetu iščemo dobre ponudbe, hiter zaslužek, večno ljubezen, a žal nas na drugi strani namesto želenega lahko čaka spletna prevara. Zdi se nam, da se to vedno dogaja drugim, a že čisto vsi smo naleteli na sumljivo elektronsko sporočilo ali neverjetno poceni spletno trgovino. Da bi spletnim uporabnikom približali na prvi pogled neverjetne zgodbe, so v sklopu programa Varni na internetu pripravili spletno oddajo z gosti iz sveta stand-up komedije. Vsak četrtek v oktobru bo na kanalih Varni na internetu predvajana nova serija, ki bo predstavila eno izmed najpogostejših prevar.

Že danes ob 20.00 si lahko na Facebook in YouTube kanalu ogledate prvo skeč oddajo, kjer bo veliko smeha in uporabnih nasvetov.

Skeč oddaja Splet naključij
Grafika za skeč oddajo Splet naključij

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.