Skoči na vsebino

Naročili čevlje, a ostali bosi

Vrsta lažnih spletnih trgovin z lokalno noto

Na SI-CERT beležimo povečano število prijav lažnih spletnih trgovin, ki ponujajo obutev znanih blagovnih znamk po občutno nižjih cenah. Hkrati zavajajo, da gre za slovenske trgovce oz. slovenske distributerje, na način, da v imenu spletne trgovine uporabljajo ime Slovenija. V samo dveh mesecih smo zabeležili že enajst različnih lažnih trgovin.

Prihaja čas hladnejšega vremena, november je že tako ali tako mesec nakupov. Spletni goljufi pozorno spremljajo vse modne trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine. Tokrat so šli še korak dlje in lažnim trgovinam dodali »lokalno noto«, tako v naslovu spletne strani poleg imena trgovine vidimo tudi »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«. S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca.

Nekaj izmed lažnih spletnih trgovin, ki so najbolj v porastu ravno v mesecu nakupov.

Naj poudarimo, da to niso slovenska podjetja, kljub ‘slovenskemu’ imenu v naslovu spletne strani.

Prevarani potrošniki poročajo, da so na teh straneh obutev naročili in jo tudi plačali, a ta nikoli ni prispela na njihov dom, ali pa so prejeli ponaredek.

Fotografija ponaredka, ki nam jo je posredovala prevarana uporabnica.

Obljubljajo široko paleto ponudbe po ugodnih cenah

Artikli so na teh straneh na voljo po občutno nižjih cenah, kar je že na prvi pogled sumljivo, saj gre za znane in drage blagovne znamke. Poleg tega so kljub ‘znižanjem’, vsi modeli na zalogi in dobavljivi takoj, kljub temu, da imajo trgovci težave z dobavami praktično na vseh področjih. Ponujajo pa tudi brezplačno poštnino – po celem svetu!

Nizke cene v eni izmed lažnih spletnih trgovin.
Posnetek zaslona lažne spletne trgovine - izjemno nizke cene

Kateri podatki o trgovini so na voljo?

Samo dva klika sta potrebna na strani whois.domaintools.com in vidimo, da so domene spletnih strani precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni. Domene so registrirane večinoma na Kitajskem, čeprav gre za ameriške korporacije, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so zakriti.

Vizualno so si te lažne trgovine precej podobne, prav tako so, z izjemo imena trgovine, praktično prekopirani njihovi opisi in vsa ostala vsebina na strani. Zanimiva je njihova Izjava o zasebnosti, ki je kopirana iz legitimne spletne trgovine s čevlji.  Tudi če goljufi dobesedno prekopirajo podobo in ukradejo podatke drugega podjetja, ne morejo ponarediti podatkov o registrirani domeni – to je zelo zanesljiv podatek, ki pove, kdaj je domena zakupljena.

Pred časom smo prejeli več prijav lažne trgovine salomonslovenija.com, zato so goljufi stran preselili na novo domeno – salomoslovenija.com (v imenu so odstranili n) in nadaljevali s prevaro pod podobnim spletnim naslovom trgovine.

Strani prav tako ne navajajo podatkov o prodajalcu oziroma podjetju ter kontaktnih podatkov. Na voljo je le kontaktni obrazec. To je še en znak, da ne gre za legitimnega spletnega trgovca, ampak zelo verjetno za prevaro.

Kontaktni obrazec na strani.
Posnetek zaslona - kontaknetni obrazec

Kako pa je s plačilom?

V praktično vseh zaznanih lažnih trgovinah navajajo možnost plačila s kreditno kartico ali po povzetju. Pri postopku plačila s kreditno kartico svoje podatke posredujete neznanemu podjetju, saj nikjer ni navedeno, katero podjetje sploh stoji v ozadju. Ponovno izpostavljamo, da izročate občutljive finančne podatke popolnim neznancem, kar lahko vodi v nadaljnje zlorabe.

Tudi plačilo po povzetju ne zagotavlja, da gre za varen nakup. Čeprav s tem ne posredujete svojih bančnih podatkov, je malo verjetno, da boste z naročenim zadovoljni – gre praktično za nakupovanje na slepo, pri čemer boste v paketu bolj verjetno prejeli ceneni plastična sončna očala namesto 200 € vrednih športnih čevljev.

Ta paket s ponaredkom je prejela ena izmed uporabnic, ki je naročieno plačala po povzetju.

Pred nakupom si zato vedno vzemite dve minuti in preverite spletno trgovino. V mesecu reklam in popustov so vaši kanali na družbenih omrežjih polni oglasov, med njimi pa se znajdejo tudi oglasi prevarantov, ki se oglašujejo enako kot vsi ostali, zato se lahko hitro zgodi, da kliknemo na lažno trgovino.

Ker ni enega samega znaka, ki kaže na lažno trgovino, je potrebno kombinirati in preveriti več sumljivih znakov. Spletni uporabniki moramo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami.

Kam po pomoč, če ste na kupovali v lažni trgovini

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.