Skoči na vsebino

Lažne ponudbe za delo od doma

Težka finančna situacija ali pa le želja po dodatnem zaslužku sta odlični priložnosti za spletne goljufe, ki žrtvam ponujajo delo od doma. Priložnost za zaslužek, ki na prvi pogled izgleda zelo mamljiva, pa se kaj kmalu izkaže za prevaro. 

Z lažnimi ponudbami za različne oblike dela od doma se največkrat srečamo preko oglasov na družbenih omrežjih ali novičarskih portalih. Goljufi ponudbe pogosto oglašujejo tudi preko objav v odprtih skupinah, s čimer lahko hitro dosežejo veliko število uporabnikov. Kontaktirajo pa vas lahko celo neposredno, preko zasebnega sporočila. Pri tem pogosto lažno navajajo, da so vaš kontakt dobili v kadrovski (t. i. HR) agenciji.

Če ste v dvomih, ali je neka ponudba resnična, in boste poskušali poiskati več podatkov o ponudniku, boste zelo verjetno naleteli na spletna mesta, forume in komentarje na prvi pogled naključnih uporabnikov, ki te ponudbe prikazujejo v najlepši možni luči. Ampak pozor, vse ponudbe tipa “lahek zaslužek za minimalno dela” so se še vedno izkazale za goljufive. Oglas na novičarskem portalu še ne pomeni, da je ponudba legitimna. Podjetje, za katerega se izdajajo, pa zelo verjetno nima prav nobene povezave s ponudbo ali pa je celo povsem izmišljeno. Tudi ocene naključnih uporabnikov goljufi pišejo in objavljajo sami.  

Potek prevare z delom od doma

Oglase za delo od doma na družbenih omrežjih objavljajo goljufi, ki se skrivajo za lažnimi profili. Na začetku ne navajajo podrobnosti dela, obljubljajo pa zelo dobro plačilo. To je tista informacija, ki uporabnike spodbudi, da se na oglas odzovejo. Vzpostavitev kontakta je enostavna, včasih je dovolj že to, da komentirate objavo. Na podlagi izkazanega interesa vas nato kontaktirajo in povežejo s t. i. mentorjem, ki vam bo podal več informacij in usmeritev za pričetek dela.

Posnetek zaslona - objava lažne ponudbe za delo od doma na Facebooku.
Objava s ponudbo za delo od doma na Facebooku.

Ponudbo za delo od doma vam lahko posredujejo tudi prek ene od aplikacij za hipno sporočanje (najpogosteje WhatsApp ali Viber). V sporočilu se predstavljajo kot uslužbenci kadrovske agencije.

Slika prikazuje sporočilo s ponudbo za delo od doma, poslano prek whatsappa
Sporočilo pod pretvezo HR agencije, poslano preko WhatsAppa.

Pred začetkom dela, vas povežejo z mentorjem. Ta vas doda v skupino, kjer se člani pogovarjajo o pozitivnih plateh dela in dosežkih.

Kar je za prevaro bistveno in pri čemer bi vam morali takoj zasvetiti alarmi, je začetna investicija. Najprej morate vložiti nekaj denarja, da lahko sploh pričnete z delom. Poravnati morate stroške učnega materiala, potrebne opreme, produktov in podobno. Pri tem pa se morate zavedati, da je transakcijam, ki so izvedene na račune t. i. denarnih mul, praktično nemogoče slediti. 

Na tem mestu lahko prevaro z delom od doma primerjamo z obljubami o visokih dobičkih pri trgovanju na trgovalnih platformah, kjer morate začetek odpreti kriptoračun in investirati določen znesek (navadno 250 €). Tudi pri prevari z delom od doma vam namreč odprejo ‘osebni račun’, na katerega morate najprej naložiti nekaj denarja. Poslovanje pa poteka v eni izmed kriptovalut.

Različne oblike dela od doma

Spletni goljufi ponujajo različne oblike dela doma. Vsem je skupno obljubljeno visoko plačilo za malo oz. skoraj nič vašega angažmaja in seveda to, da so vse te ponudbe v resnici lažne. Cilj goljufov je zaslužek na vaš račun in na račun oseb, ki jih posredno (in nevede) v prevaro zvabite ravno vi sami.

Ena izmed oblik ponudbe za delo od doma je t. i. promocija trgovin in produktov prek družbenih omrežij. S ponudbo za delo se vam prevaranti navadno oglasijo kar prek zasebnega sporočila in ponudijo, da se pridružite ekipi promotorjev za neko trgovino ali produkt na Facebookovi tržnici. V tem primeru želijo, da oglas za izdelek objavite prek svojega profila in potencialne kupce preusmerjate na njihovo Facebook stran, prek katere naj bi kupec nato opravil nakup. Seveda pa gre v tem primeru za lažno stran, podobno lažni spletni trgovini, katere namen je prevara, v katero ste s svojim sodelovanjem posredno vpleteni tudi sami.

Pozor, nevede lahko postanete sostorilec v prevari!

Posnetek zaslona - Lažna promocija izdelkov preko Facebookove tržnice.
Lažna promocija izdelkov preko Facebookove tržnice.

Navodila za delo so praviloma zelo skopa, veliko je preusmerjanja, nikjer pa popolnoma jasnih informacij, kaj naj bi pravzaprav sploh počeli. 

Sporočilo za lažno ocenjevanje artiklov pod pretvezo dela od doma.
Lažno ocenjevanje artiklov.

Podobna oblika za delo od doma je lažno ustvarjanje naročil z namenom navideznega povečanja obsega prodaje za določene artikle. Spletne trgovine pa naj bi za navidezno povečanje obsega prodaje plačevale provizijo, od koder naj bi torej izviral vaš zaslužek.

Očitni znaki lažnih ponudb za delo od doma

Lažne ponudbe za delo od doma prepoznate po tem, da ni jasnih informacij o delu in plačnih pogojih, izplačilo denarja pa je pogojevano z vašimi predhodnimi vplačili. Pogosto od vas želijo, da jim posredujete veliko osebnih podatkov (kot je npr. sken osebnega dokumenta, ki ga lahko zlorabijo v nadaljnjih prevarah).

Če ste sami udeleženi v promocijo lažnih spletnih trgovin ali kako drugače nevede sodelujete pri spletnih prevarah, se v morebitnih policijskih preiskavah seveda pojavi tudi vaše ime. Vi pa ste soodgovorni, čeprav niste vedeli, da ne gre za legitimno ponudbo.

Če prevarantom posredujete sken svojega osebnega dokumenta, lahko vašo identiteto zlorabijo v drugih spletnih prevarah.

Prevaro lahko prepoznate tudi po tem, da vas vedno povežejo z ‘mentorjem’, ki vam nato razloži, da delo navadno obsega enostavno ‘klikanje’ – bodisi izpolnjevane vprašalnikov, anket ali ocenjevanje določenih storitev, potovanj ali artiklov. Mentor vam omogoči tudi registracijo na njihovi platformi in vas vodi skozi ‘trening’ pred samostojnim pričetkom dela.

Sporočilo lažnega mentorja za začetek dela.
Mentor poda nekaj informacij o delu in vas preusmeri na registracijo na njihovi platformi.

V svojem osebnem računu potem lahko spremljate rast sredstev, ki ste si jih navidezno prislužili z delom. S tem vas prepričajo, da dodatno investirate in posledično lahko opravite več dela za (obljubljenega) več denarja. A, ko želite, da vam sredstva izplačajo, morate najprej ponovno investirati določeno vsoto denarja. In tako dalje, dokler niso zneski že občutno višji od začetnega vložka, denarja pa še vedno ne prejmete.

Ko zahtevate odgovore in izplačilo prisluženega denarja, si izmišljujejo vedno nove izgovore, zakaj izplačilo ni možno ter da morate investirati še nekaj denarja. Včasih ponudijo celo ‘pomoč’ z obljubo delnega plačila, a zneski so tukaj že izjemno visoki (tudi več tisoč evrov). Ko ne želite več plačati, vam grozijo, da sredstev ne boste prejeli.

Za denarjem, ki ste ga v prevari nakazali goljufom, se izgubi vsaka sled. Profili oseb, ki na spletu ponujajo tovrstne oblike dela, so lažni, zato jih je nemogoče izslediti.

Kako se lahko zaščitite pred prevaro z delom od doma?

Prvo pravilo raziskovanja na spletu: »Google it«. Preverite, ali ima podjetje oziroma posameznik uradno spletno stran. Poiščite čim več informacij o delodajalcu, preverite vse kontaktne podatke in lokacijo. Včasih šele Google Street View razkrije, da se na navedenem naslovu ne nahaja navedeno podjetje. Pobrskajte za informacijami v različnih poslovnih imenikih.

Dobre novice se hitro širijo, slabe pa še hitreje, zato preverite tudi zadetke s spletnih forumov (slovenskih in tujih), če je kdo že imel kakšno slabo izkušnjo z dotičnim ponudnikom dela prek spleta. Če ponudba za delo ne deluje legitimna, ali če se informacije ne ujemajo s tistimi na spletni strani, je to znak, da gre za prevaro.

Zanesljivo podjetje nikoli ne zahteva plačila začetnih stroškov za delo od doma. To je zelo očiten znak, da gre za prevaro.

Ne verjemite pravljicam. Če se zdi, da je ponudba preveč dobra, da bi bila resnična, potem zelo verjetno ni. Prevaranti pogosto obljubljajo visoke zaslužke za minimalni trud. Bodite skeptični do ponudb, ki zvenijo preveč privlačno.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.