Skoči na vsebino

Lažne grožnje s smrtjo po elektronski pošti

Pred časom smo obveščali o lažnem izsiljevanju po elektronski pošti, pri katerem vam grozijo, da bodo vašim kontaktom poslali vaše intimne posnetke, ki so jih pridobili preko okužbe računalnika. Prvi izsiljevalci s temi sporočili so se pojavili v začetku leta 2018, od takrat pa so dobili že množico posnemovalcev, ki si vedno izmišljajo nove načine, kako prestrašiti uporabnike, da bi jim nakazali zahtevani znesek.

Zadnje variante teh lažnih sporočil, ki so jih prejeli tudi nekateri slovenski uporabniki, so še posebej strašljive. V eni zadnjih variant, ki jo prepoznamo pod imenom “hitman”, nam izsiljevalci sporočajo, da jih je nekdo najel zato, da nas “pospravijo” s tega sveta. Vendar pa nam kot žrtvi dajejo možnost, da nas pustijo pri življenju, če jim plačamo nekaj tisoč evrov, seveda v eni izmed kriptovalut.

Primer lažnega izsiljevalskega sporočila vrste “hitman”.
Primer lažnega izsiljevalskega sporočila vrste "hitman".

Drug primer lažnih izsiljevalskih sporočil pa je bolj namenjen podjetjem in pravi, da je v poslovnih prostorih podtaknjena bomba, ki jo bodo aktivirali, v kolikor ne bo podjetje plačalo zahtevanega zneska. Spodaj je primer lažnega sporočila, ki so ga objavili na spletni strani www.bleepingcomputer.com:

I write you to inform you that my man has hidden the bomb (tronitrotoluene) 
in the building where your company is located. My mercenary built a bomb 
according to my instructions. It is compact and it is hidden very carefully, 
it is impossible to destroy the structure of the building by my bomb, but in
the case of its detonation there will be many wounded people.

My mercenary is controlling the situation around the building. If he sees 
any strange activity or cops he will blow up the device.

I can call off my mercenary if you make a transfer. You pay me 20'000 usd 
in Bitcoin and explosive will not detonate, but do not try to fool me -I 
assure you that I have to call off my recruited person solely after 3 
confirmations in blockchain.

Ne glede na grožnje v sporočilih pa je vsem skupno to, da gre vedno za lažna sporočila, katerih edini namen je finančno okoriščanje napadalcev. Gre za enostaven a učinkovit način prevare, saj se uporabniki takih sporočil pogosto zelo prestrašijo, če ne poznajo in ne vedo, kaj stoji za njimi.

Taka sporočila se obravnavajo kot vsaka druga neželena pošta (spam). V večini primerov jih blokirajo že antispam filtri na poštnih strežnikih, vsake toliko pa se lahko kakšno znajde v vašem inboxu. V tem primeru ga lahko enostavno izbrišete. V kolikor pa se kdo od prejemnikov ob prejetem sporočila čuti neposredno ogroženega, torej iz svojega življenja pozna razloge za take grožnje, pa naj to vsekakor prijavi policiji.

Komentarji / 7

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Po e-pošti se širijo lažne grožnje s smrtjo – Dostop.si /

  […] Več informacij na Varni na internetu tukaj. […]

 2. Lažne grožnje s smrtjo po elektronski pošti - savinjska.info /

  […] pišejo VARNINAINTERNETU.SI so pred časom smo obveščali o lažnem izsiljevanju po elektronski pošti, pri katerem vam […]

 3. Marina Žlender /

  Spoštovani,

  tudi sama sem na spletno pošto arnes že dvakrat prejela mail, v katerem mi neznanec piše, da je v moj računalnik vstavil vohunski program in me snemal ter da bo posnetke poslal vsem znancem, v kolikor ne plačam denarja. Maile sem preusmerila na policijo. Ali moram storiti še kaj?

  Lepo vas pozdravljam,
  Marina Žlender

 4. Gregor /

  z mail naslova awijaysonfio@outlook.com sem dobil spodnji mail, gre za lažno izsiljevanje, hecno pa je da je spodaj pomenjeno geslo pred veliko časa morda bilo dejansko geslo vendar se sploh ne spomnim za kaj že. Smatram, da so vrli v seznam prejemnikov kakšnih novic ali kaj takega.

  Kako naj ravnam, ali je smiselno ta poskus izsiljevanja prijaviti ali preprosto ignoriram?

  Lp, Gregor

  1. Varni na internetu /

   V tem primeru gre za sporočila lažnega izsiljevanja. To vrsto goljufije imamo bolj natančno obrazloženo na naši spletni strani https://vni.si/izsiljevanje-z-domnevno-okuzbo-racunalnika/ .
   Vse trditve v teh sporočilih so izmišljene, njihov namen pa je zgolj prestrašiti prejemnika in ga z lažnimi navedbami ter s praznimi grožnjami prepričati v plačilo zahtevane odkupnine. Prejemanje teh sporočil ni posledica okužbe ali kakšnega vdora v sisteme uporabnikov.

   Uporabnikom, ki prejmejo takšno sporočilo, v katerem je navedeno tudi kakšno njihovo geslo, pa svetujemo, da povsod (za vse storitve), kjer so to geslo uporabljali, le-tega zamenjajo. Pri tem je potrebno upoštevati pravila močnega gesla, pri čemer priporočamo, da se za različne spletne storitve uporablja unikatno geslo (https://vni.si/mocno-geslo/).
   Gesla, ki jih navajajo, pa goljufi najpogosteje pridobijo v kakšni izmed javno objavljenih ukradenih baz ponudnikov spletnih storitev.

   Na takšna prejeta elektronska sporočila ne odgovarjate in sporočilo, kot vsako drugo neželeno pošto, preprosto izbrišite.

 5. Lažno izsiljevanje z objavo intimnih posnetkov – Varni na internetu /

  […] Lažne grožnje s smrtjo po elektronski pošti […]