Skoči na vsebino

Prejeli ste izsiljevalski email, da so vam vdrli v računalnik

Neznanec iz tuje države trdi, da je vaš računalnik okužil z virusom, ki vas je preko kamere posnel pri masturbiranju. Zdaj zahteva nakazilo odkupnine v eni izmed kriptovalut, drugače bo posnetek poslal vsem vašim kontaktom. Sporočilo lahko obravnavate kot vsako drugo neželeno pošto.

Leta 2017 so se v Sloveniji začela pojavljati neobičajna elektronska sporočila, v katerih neznanec (običajno se predstavi kot heker) trdi, da je vaš računalnik okužil z virusom. Preko kamere naj bi vas posnel pri masturbiranju, prav tako pa je pridobil podatke o vaši kontaktih na družbenih omrežjih. Na voljo vam da nekaj časa za nakazilo določenega zneska v eni izmed kriptovalut. V nasprotnem primeru pa bo posnetek poslal vsem vašim kontaktom.

Sporočilo lahko vsebuje tudi eno izmed vaših starih gesel. A tega niso dobili preko vdora v vaš računalnik. Našli so ga v eni izmed javno objavljenih ukradenih baz podatkov različnih spletnih storitev. Največkrat gre za geslo iz LinkedIna, ki so mu napadalci leta 2012 ukradli bazo podatkov o uporabnikih, v kateri so se nahajala tudi gesla.

V primeru, da še kje uporabljate geslo, ki je navedeno v sporočilu, ga nemudoma povsod zamenjajte! Navodila za močno geslo so na https://vni.si/mocno-geslo/

V nekaterih primerih goljufi ponaredijo tudi elektronski naslov pošiljatelja. Ta na prvi pogled izgleda, kot da je bilo sporočilo poslano iz vašega lastnega elektronskega naslova. V besedilu potem lažno navajajo, da je to dokaz, da so vam vdrli v poštni račun. V resnici pa ne gre za vdor, saj je pošiljatelja elektronskega sporočila zelo enostavno ponarediti.

Primer lažnega sporočila v slovenščini
Lažno sporočilo: Hekerji imajo dostop do vaše naprave. Hitro preverite podrobnosti!
Primer lažnega sporočila v angleščini
Lažno soročilo, v katerem vas goljufi obvščajo, da so vas posneli in pridobli vaša gesla. Zahtevajo odkupnino v obliki kriptovalute.

Grožnje so povsem izmišljene

Gre seveda za lažno sporočilo, poskus prevare. Izsiljevanja so zadnja leta zelo pogosta, tako z izsiljevalskimi kripto virusi, intimnimi posnetki, izsiljevanja z napadi onemogčanja ipd. Tokratna prevara je precej bolj enostavna. Gre za klasično pošiljanje sporočil na množico elektronskih naslovov. Goljufi pa računajo na to, da bodo določen majhen delež prejemnikov tako prestrašili, da bodo pripravljeni plačati. Če v sporočilo vključijo še javno znano geslo, grožnja na prvi pogled izgleda veliko bolj realna, sploh če uporabniki ne vedo, da je bilo njihovo geslo v preteklosti ukradeno. Vendar pa brez skrbi, sporočilo lahko obravnavate kot vsako drugo neželeno pošto. Ker je vsebina sporočila vsakič malce drugačna – zadeva sporočila, država napadalca, znesek odkupnine, naslov kripto denarnice, čas, ki je na voljo uporabniku, …, se ta sporočila pogosto izognejo antispam filtrom na poštnih strežnikih, in so dostavljena v poštne predale uporabnikov.

Kaj storiti, če prejmete tako sporočilo?

 • Lahko ga obravnavate kot vsako drugo neželeno sporočilo – ga izbrišete ali označite kot spam,
 • takih sporočil ni potrebno prijavljati na SI-CERT,
 • če v poštni predal prejmete veliko število takih sporočil, se obrnite na administratorja vašega poštnega strežnika glede možnosti blokade na poštnem strežniku.

Z iskalnikom na spletni strani https://haveibeenpwned.com lahko preverite, ali se vaši podatki nahajajo v kakšni od javno objavljenih ukradenih baz podatkov. Enostavno vpišite svoj elektronski naslov in preverite rezultate. Če ugotovite, da se med ukradenimi podatki nahaja tudi vaše geslo, ga takoj zamenjajte: https://vni.si/mocno-geslo/

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Sorodne vsebine:
https://www.varninainternetu.si/lazne-groznje-s-smrtjo-po-elektronski-posti/

Na kratko o prevari

Kako poteka prevara z lažnim izsiljevanjem?

Neznanec iz tuje države vam poslje sporočilo, v katerem trdi, da je vaš računalnik okužil z virusom, ki vas je preko kamere posnel pri masturbiranju. Zahteva nakazilo odkupnine v eni izmed kriptovalut, sicer bo posnetek poslal vsem vašim kontaktom.

So navedbe v sporočilu resnične ali izmišljene?

Sporočilo lahko vsebuje tudi eno izmed vaših starih gesel. A tega niso dobili preko vdora v vaš računalnik. Našli so ga v eni izmed javno objavljenih ukradenih baz podatkov različnih spletnih storitev.

So grožnje v sporočilu resnične?

Gre seveda za lažno sporočilo, poskus prevare. Gre za klasično pošiljanje sporočil na množico elektronskih naslovov. Goljufi pa računajo na to, da bodo določen majhen delež prejemnikov tako prestrašili, da bodo pripravljeni plačati.

Kako ravnati, če prejmemo tako izsiljevalsko sporočilo?

Lahko ga obravnavate kot vsako drugo neželeno sporočilo – ga izbrišete ali označite kot spam.

Kako preverim, če so mi ukradli geslo?

Z iskalnikom na spletni strani https://haveibeenpwned.com lahko preverite, ali se vaši podatki nahajajo v kakšni od javno objavljenih ukradenih baz podatkov. Vpišite svoj elektronski naslov in preverite rezultate ter po potrebi zamenjajte geslo.

Ukrepi

 1. Če prejmete tako sporočilo, ga obravnavajte kot vsako drugo neželeno pošto – z gumbom “Izbriši sporočilo” oz. “Prijavi vsiljeno pošto”.

 2. Z zadnjim trikom, ko v sporočilo vključijo še javno znano geslo, grožnja na prvi pogled izgleda veliko bolj realna, sploh če uporabniki niso seznanjeni s tem, da je bilo njihovo geslo v preteklosti ukradeno. Vendar brez skrbi, gre za prazne grožnje!

Komentarji / 20

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Leon /

  Tudi sam sem prejel zelo podobno sporočilo, vendar sem ga že takoj izbrisal, tako da žal ne morem poslati vsebine, ki je bila zelo podobna tema zgoraj. Predstavil se je kot nekdo iz Filipinov, obrazložil, da angleško zna malo slabše…. Mi je pa vse skupaj delovalo preveč posplošeno ustrahovanje. Plačilo v bitcoinih za cca 300€ v roku 21h.

 2. Ervin /

  Dober dan.
  Tudi jaz sem prejel to sporočilo. Čudno mi je bilo edino to, da bi me naj posnel z kamero pa je sploh nimam. Odkupnina 650$ v bitcoinih in 48 ur časa.

 3. Vesna Viktorovski /

  Dober dan …tudi mi smo prejeli danes takšno sporočilo, z enakim zneskom odkupnine (kot Ervin) in plačilo v 48 urah.

 4. Mojca /

  Tudi jaz sem dobila podobno sporočilo in sicer in sicer na dva različna maila. Zoperno je ker vidiš da si pošiljatelj sam (izpisano je tvoj e-naslov) da še blokirati ne moreš, ti pa dnevno zasipajo predal s to spam pošto. Zgleda takole:

  Hi, stranger!

  I hacked your device, because I sent you this message from your account.
  If you have already changed your password, my malware will be intercepts it every time.

  You may not know me, and you are most likely wondering why you are receiving this email, right?
  In fact, I posted a malicious program on adults (pornography) of some websites, and you know that you visited these websites to enjoy
  (you know what I mean).

  While you were watching video clips,
  my trojan started working as a RDP (remote desktop) with a keylogger that gave me access to your screen as well as a webcam.

  Immediately after this, my program gathered all your contacts from messenger, social networks, and also by e-mail.

  What I’ve done?
  I made a double screen video.
  The first part shows the video you watched (you have good taste, yes … but strange for me and other normal people),
  and the second part shows the recording of your webcam.

  What should you do?

  Well, I think $550 (USD dollars) is a fair price for our little secret.
  You will make a bitcoin payment (if you don’t know, look for “how to buy bitcoins” on Google).

  BTC Address: 1JUx1qCA3H3FqfA446qgBs1ZcreNrES3f6
  (This is CASE sensitive, please copy and paste it)

  Remarks:
  You have 2 days (48 hours) to pay. (I have a special code, and at the moment I know that you have read this email).

  If I don’t get bitcoins, I will send your video to all your contacts, including family members, colleagues, etc.
  However, if I am paid, I will immediately destroy the video, and my trojan will be destruct someself.

  If you want to get proof, answer “Yes!” and resend this letter to youself.
  And I will definitely send your video to your any 19 contacts.

  This is a non-negotiable offer, so please do not waste my personal and other people’s time by replying to this email.

  Bye!

 5. Mojca /

  Tudi jaz sem danes (6. 6. 19) prejela podoben mejl.
  pošiljatelj je Marco Kromm .
  Za “our little secret” zahteva 1400 USD v bitcoinih v 24 urah.
  Cel mejl je bil v obliki slike, razen gesla (ki sem ga zamenjala, ni pa bilo od LinkedIn-a) in naslova za plačilo: 1PiFYrPeEh8426PddcUywCzD61W28aQXeL .

  Me veseli, da je obvestilo lažno, ker se mi ne da ukvarjat s prijavo in razlaganjem npr. policistom. Hvala za info!!!

 6. Lažne grožnje s smrtjo po elektronski pošti – Varni na internetu /

  […] časom smo obveščali o lažnem izsiljevanju po elektronski pošti, pri katerem vam grozijo, da bodo vašim kontaktom poslali vaše intimne posnetke, ki so jih […]

 7. sandra lahovnik /

  Tudi jaz sem dobila 16.8. pošto od pošiljatelja Roy Clark, podobna verzija kot že omenjena, za 1100 dolarjev.

 8. Ana /

  Jaz sem mail prejela včeraj.. bil je primer z geslom..

  Priznam, da sem še vedno zelo panična..

 9. A /

  Jaz sem mail prejela v slovenskem jeziku, zelo dobro preveden (ni google translate).

 10. Forty /

  Tudi jaz sem dobil podobno s geslom od Steven Black ,najbolj me je pa preplašilo ker je grožnjo poslal k meni iz istega naslova kot da bi sam sebi, grožnjo mi je pri Microsoft Slovenije napisala sporočilo in podatke poslala Microsoftu, najbolj me je pa takoj čudilo če bi bilo res da Malwarebytes in Defender nista nič zaznala.

 11. Klara /

  Tudi sama sem 16.decembra 2020 prejela podoben e-mail z mojim geslom, kjer zahtevajo 2750$ izplačanih v Bitcoinih.
  Pošiljatelj: Daniel Stewart

 12. Tadej /

  Js sm tudi danes prejel tako sporocilo….res postaja noro kaj si folk vse namisljuje..

 13. Tamara /

  Pozdravljeni!

  Tudi jaz sem danes prejela sporočilo in najbolj od vsega me je zgrozilo to, da je bilo noter zavedeno eno izmed mojih gesel, ki pa zagotovo ni eno izmed bolj pogosto uporabljenih. Torej pravite, da je to samo spam? Geslo sem izbrisala, sporočilo pa gre tako:

  I am aware __________ is one of your pass. Lets get directly to the point. Not a single person has compensated me to check about you. You may not know me and you are most likely thinking why you are getting this email?

  Well, i actually placed a malware on the adult videos (pornography) web-site and there’s more, you visited this web site to have fun (you know what i mean). When you were watching video clips, your web browser started out working as a Remote control Desktop with a key logger which provided me accessibility to your screen and also webcam. after that, my software collected every one of your contacts from your Messenger, Facebook, as well as e-mail. after that i created a video. 1st part displays the video you were viewing (you have a fine taste rofl), and second part shows the recording of your web cam, and it is u.
  You get two different options. Why dont we take a look at the options in details:

  1st alternative is to ignore this e-mail. in such a case, i will send out your very own video clip to all your your contacts and then consider concerning the humiliation you will see. and definitely if you are in a romantic relationship, just how it will certainly affect?

  Second option would be to compensate me $1957. Lets refer to it as a donation. Then, i most certainly will straightaway erase your video. You could keep daily life like this never happened and you would never hear back again from me.

  You will make the payment through
  Bitcoin (if you don’t know this, search ‘how to buy bitcoin’ in Google search engine).

  Bitcoin address to send to: 182vr5GycfbKu4hVzdBEhVDk41YoW8Ndyq
  [case sensitive copy and paste it]
  in case you are curious about going to the authorities, well, this email cannot be traced back to me. I have taken care of my actions. i am not trying to charge a fee very much, i would like to be compensated. in order to make the payment if i do not get the bitcoin, i will definately send your video to all of your contacts including relatives, coworkers, and so forth. Having said that, if i receive the payment, i will destroy the video immediately. If you want evidence, reply Yup! & i will send out your video recording to your 16 friends. it is a nonnegotiable offer, therefore don’t waste my personal time & yours by responding to this email message.

 14. JamJam /

  Tudi jaz sem dobil takšen mail v slo jeziku:

  Pozdravljeni! Z vami moram deliti slabe novice. Pred približno nekaj meseci sem dobil dostop do vaših naprav, ki jih uporabljate za brskanje po spletu. Zatem sem začel slediti vašim spletnim dejavnostim. Tukaj je, kaj vse se je zgodilo: Pred nekaj časa sem kupil dostop do e-poštnih računov od hekerjev (dandanes je kaj takega na spletu zelo lahko kupiti). Očitno je, da sem se brez težav prijavil v vaš e-poštni račun (milan.zunic@pitpro.si). En teden pozneje sem že naložil trojanskega konja na operacijske sisteme vseh vaših naprav, ki jih uporabljate za dostopanje do e-pošte. Pravzaprav sploh ni bilo težko (saj ste sledili povezavam v vašem e-poštnem predalu). Ko si iznajdljiv, je vse preprosto. =) Ta programska oprema mi omogoča upravljanje vseh vaših naprav (npr. mikrofona, video kamere in tipkovnice). Na svoje strežnike sem prenesel vse vaše informacije, podatke, fotografije, zgodovino brskanja. Imam dostop do vseh vaših klepetalnikov, socialnih omrežij, e-pošte, zgodovine klepetov in seznama stikov. Moj virus nenehno osvežuje podpise (deluje na osnovi gonilnika) in tako ostaja neviden antivirusnim programom. Prav tako ste do zdaj verjetno že ugotovili, zakaj sem ostal neopažen vse do tega sporočila … Medtem ko sem zbiral informacije o vas, sem opazil, da ste velik ljubitelj strani za odrasle. Zelo radi obiskujete porno strani in gledate njihove razburljive videe, vmes pa neizmerno uživate. No, uspelo mi je posneti več vaših porednih prizorov in jih združiti v nekaj videov, ki prikazujejo, kako masturbirate in dosežete orgazem. Če mi ne verjamete, lahko z le nekaj kliki vse vaše videe delim z vašimi prijatelji, sodelavci in sorodniki. Prav tako jih lahko z lahkoto delim z javnostjo. Tega verjetno resnično nočete, glede na specifično vsebino videov, ki jih radi gledate (dobro veste, o čem govorim), kar bo povzročilo pravo katastrofo. Zato se dogovoriva tako: Nakažete mi 1200 EUR (v bitcoinih glede na menjalni tečaj v trenutku prenosa sredstev) in ko nakazilo prejmem, bom umazane posnetke takoj zbrisal. Potem bova pozabila drug na drugega. Prav tako vam obljubim, da bom z vaših naprav deaktiviral in izbrisal vso škodljivo programsko opremo. Verjemite mi, jaz se držim obljub. To je poštena ponudba in cena je precej nizka, še posebej glede na to, da vaš profil in dejavnosti opazujem že kar nekaj časa. Če ne veste, kako kupiti in nakazati bitcoine – lahko vprašate vsak sodobni iskalnik. Tukaj je moja bitcoin denarnica: 1N3Uc4d3DwYzecPnKj3nu9VYBok5zJxuBT Imate manj kot 48 ur od trenutka, ko ste odprli to sporočilo (natanko 2 dni). Stvari, ki jih ne smete storiti: *Ne odgovarjajte mi (ta e-poštni naslov sem ustvaril znotraj vašega poštnega predala in generiral povratni naslov). *Ne poskušajte kontaktirati policije ali drugih varnostnih storitev. Prav tako pozabite na to, da bi povedali svojim prijateljem. Če ugotovim, da ste (kot lahko vidite, to ne bo težko, saj nadzorujem vse vaše naprave) – potem bom vaš video takoj delil z javnostjo. *Ne poskušajte me poiskati – je popolnoma nesmiselno. Vsa nakazila kriptovalut so anonimna. *Ne poskušajte ponovno namestiti operacijskega sistema na svojih napravah ali jih vreči stran. Tudi to je nesmiselno, saj so vsi videi že shranjeni na oddaljenih strežnikih. Stvari, glede katerih vam ni treba skrbeti: *Da ne bom prejel vašega nakazila. – Ne skrbite, takoj ga bom videl, saj nenehno sledim vsem vašim dejavnostim (moj trojanski konj ima funkcijo upravljanja na daljavo, nekako tako kot pri TeamViewerju). *Da bom vaše videe delil tudi potem, ko boste nakazali denar. Verjemite mi, ne želim vam še naprej povzročati preglavic v vašem življenju. Če bi to res hotel, bi to že zdavnaj storil! Vse bom opravil na pošten način! Še nekaj … Naj se v prihodnje ne znajdete več v takšnem položaju! Moj nasvet – redno spreminjajte vsa svoja gesla!

 15. Maja /

  Zdravo.
  Tudi jaz sem ravnokar prejela tak mail v slovenščini. Pošiljatelj je stropkov@sp.opk.sk, napisal pa je tole:

  Pozdravljeni! Z vami moram deliti slabe novice. Pred približno nekaj meseci sem dobil dostop do vaših naprav, ki jih uporabljate za brskanje po spletu. Zatem sem začel slediti vašim spletnim dejavnostim. Tukaj je, kaj vse se je zgodilo: Pred nekaj časa sem kupil dostop do e-poštnih računov od hekerjev (dandanes je kaj takega na spletu zelo lahko kupiti). Očitno je, da sem se brez težav prijavil v vaš e-poštni račun (___.___@___.__). En teden pozneje sem že naložil trojanskega konja na operacijske sisteme vseh vaših naprav, ki jih uporabljate za dostopanje do e-pošte. Pravzaprav sploh ni bilo težko (saj ste sledili povezavam v vašem e-poštnem predalu). Ko si iznajdljiv, je vse preprosto. =) Ta programska oprema mi omogoča upravljanje vseh vaših naprav (npr. mikrofona, video kamere in tipkovnice). Na svoje strežnike sem prenesel vse vaše informacije, podatke, fotografije, zgodovino brskanja. Imam dostop do vseh vaših klepetalnikov, socialnih omrežij, e-pošte, zgodovine klepetov in seznama stikov. Moj virus nenehno osvežuje podpise (deluje na osnovi gonilnika) in tako ostaja neviden antivirusnim programom. Prav tako ste do zdaj verjetno že ugotovili, zakaj sem ostal neopažen vse do tega sporočila … Medtem ko sem zbiral informacije o vas, sem opazil, da ste velik ljubitelj strani za odrasle. Zelo radi obiskujete porno strani in gledate njihove razburljive videe, vmes pa neizmerno uživate. No, uspelo mi je posneti več vaših porednih prizorov in jih združiti v nekaj videov, ki prikazujejo, kako masturbirate in dosežete orgazem. Če mi ne verjamete, lahko z le nekaj kliki vse vaše videe delim z vašimi prijatelji, sodelavci in sorodniki. Prav tako jih lahko z lahkoto delim z javnostjo. Tega verjetno resnično nočete, glede na specifično vsebino videov, ki jih radi gledate (dobro veste, o čem govorim), kar bo povzročilo pravo katastrofo. Zato se dogovoriva tako: Nakažete mi 1200 EUR (v bitcoinih glede na menjalni tečaj v trenutku prenosa sredstev) in ko nakazilo prejmem, bom umazane posnetke takoj zbrisal. Potem bova pozabila drug na drugega. Prav tako vam obljubim, da bom z vaših naprav deaktiviral in izbrisal vso škodljivo programsko opremo. Verjemite mi, jaz se držim obljub. To je poštena ponudba in cena je precej nizka, še posebej glede na to, da vaš profil in dejavnosti opazujem že kar nekaj časa. Če ne veste, kako kupiti in nakazati bitcoine – lahko vprašate vsak sodobni iskalnik. Tukaj je moja bitcoin denarnica: 1N3Uc4d3DwYzecPnKj3nu9VYBok5zJxuBT Imate manj kot 48 ur od trenutka, ko ste odprli to sporočilo (natanko 2 dni). Stvari, ki jih ne smete storiti: *Ne odgovarjajte mi (ta e-poštni naslov sem ustvaril znotraj vašega poštnega predala in generiral povratni naslov). *Ne poskušajte kontaktirati policije ali drugih varnostnih storitev. Prav tako pozabite na to, da bi povedali svojim prijateljem. Če ugotovim, da ste (kot lahko vidite, to ne bo težko, saj nadzorujem vse vaše naprave) – potem bom vaš video takoj delil z javnostjo. *Ne poskušajte me poiskati – je popolnoma nesmiselno. Vsa nakazila kriptovalut so anonimna. *Ne poskušajte ponovno namestiti operacijskega sistema na svojih napravah ali jih vreči stran. Tudi to je nesmiselno, saj so vsi videi že shranjeni na oddaljenih strežnikih. Stvari, glede katerih vam ni treba skrbeti: *Da ne bom prejel vašega nakazila. – Ne skrbite, takoj ga bom videl, saj nenehno sledim vsem vašim dejavnostim (moj trojanski konj ima funkcijo upravljanja na daljavo, nekako tako kot pri TeamViewerju). *Da bom vaše videe delil tudi potem, ko boste nakazali denar. Verjemite mi, ne želim vam še naprej povzročati preglavic v vašem življenju. Če bi to res hotel, bi to že zdavnaj storil! Vse bom opravil na pošten način! Še nekaj … Naj se v prihodnje ne znajdete več v takšnem položaju! Moj nasvet – redno spreminjajte vsa svoja gesla!

 16. McD /

  Danes prejel takšno sporočilo. Imam dostop do vseh računov, računalniki delujejo optimalno, ne nasedajte fejkom.

 17. Dve konkretni e-poštni sporočili, ki dokazujeta, da je domišljija prevarantov brez meja - Slovenec /

  […] E-poštna sporočila, ki sicer v večini primerov pristanejo v rubriki vsiljene pošte, so si lahko zelo različna. Večina jih v angleščini, nekatera pa tudi v drugih jezikih ter pisavah, na primer v cirilici. Ponekod nas prevaranti prijazno in sladko nagovarjajo, drugje nas izsiljujejo in celo grozijo. […]

 18. POZOR PREVARA: SPOROČILO POLICIJE, DA BODO PROTI VAM SPROŽILI SODNI PREGON! - savinjska.info /

  […] nova različica spletne prevare izsiljevanja z izmišljenimi obtožbami. Prevladujočo obliko izsiljevanja z izmišljenimi navedbami o vdoru hekerja v računalnik in pridobitvi posnetkov samozadovoljevanja in grožnjo z objavo so nadomestila […]

 19. PREVARA!: Sporočilo policije o sodnem pregonu! - savinjska.info /

  […] nova različica spletne prevare izsiljevanja z izmišljenimi obtožbami. Prevladujočo obliko izsiljevanja z izmišljenimi navedbami o vdoru hekerja v računalnik in pridobitvi posnetkov samozadovoljevanja in grožnjo z objavo so nadomestila […]

 20. dulen /

  Opozarjam use ,da se izogibajo firmiX-Fortunes ki naj bi se ukvarjala z borznim posredništvom, ker so eni veliki prevaranti skupaj vidilnim dilerjem Vladimirjem Kovačem
  Pokrali so mi denar in to z pretvezo nakupa delnic.Sam kriv vem sem osel. Opozarjam ostale