Skoči na vsebino

»A si vedu«, da ni vsaka naložbena priložnost tudi nujno dobra? Zeleni grafi in visokoleteče številke se zdijo mamljivi, a ni vse zlato, kar se sveti. Takole te ujamejo v past, da investiraš v spletne goljufe.

Verjetno je že vsak slišal za spletne prevare, prejel lažen e-mail, sms sporočilo, kliknil lažen oglas ali naletel na lažno spletno trgovino. Ampak a veste, kaj je v ozadju? Z video serijo »A si vedu« uporabnikom na atraktiven način in v zelo kratkem času približamo zanimiva dejstva s področja kibernetske varnosti.

_____

Če vam pri investiranju obljubljajo velike zajamčene zaslužke brez tveganja, ne nasedajte. Naj vas ne premamijo lepe besede, zeleni grafi in neverjetne zgodbe novonastalih bogatašev. Mnogi so v investicijskih prevarah izgubili čisto vse.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Investicijske prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Vizualno lahko taki članki izgledajo kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov.

Taki oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih, pojavijo pa se tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

Kako poteka prevara:

1. OGLAS: najprej zasledite oglase na raznih portalih, spletni goljufi pa postavljajo tudi lažne poslovne portale.
2. KONTAKTNI OBRAZEC: vsi oglasi oz. portali vodijo do obrazca, kjer vas prosijo za kontakt, najpogosteje za telefonsko številko ali e-mail.
3. KLIC: takoj vas pokličejo! Goljufi vam namenijo veliko svojega časa. Govorijo angleško z močnim naglasom, zelo natančno razložijo potek trgovanja na njihovi platformi in tako pridobijo vaše zaupanje.
4. DOSTOP: uredijo vam dostop do platforme, naložite si nek programček, dobite svoj profil in gledate, kako številke rastejo. Odprejo vam še (navidezno) virutalno denarnico, kjer spremljate ‘profit’. Začetna investicija je navadno 250 €, potem vas prepričujejo, da vlagate vedno več.
5. (NE)IZPLAČILO: ko želite dobit denar, se zatakne. Najprej pošiljajo lažne dokumente o izplačilu, potem pa enostavno izpuhtijo.

 

V kolikor razmišljate o kakršnihkoli investicijah, sploh v kriptovalute, še pred prvim nakazilom nujno poiščite mnenja strokovnjakov. Če boste sami iskali informacije na spletu, bodite previdni, saj goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svojih lažnih platform!

 

Več uporabnih povezav: