03.08.2011

Prvi korak spletnega goljufa je vzpostavitev kontakta z bodočo žrtvijo. To lahko stori preko elektronske pošte, lahko pa pod pretvezo nakupa ali prodaje uporabi kakšnega od posredniških portalov. Najbolj znani v Sloveniji so verjetno bolha.com, avto.net in nepremicnine.net. Slednjega so kot kaže odkrili tudi nigerijski goljufi, zato svetujemo previdnost pri ponudbah iz tujine. Če niste prepričani, ali gre za verodostojno ponudbo, se lahko obrnete po elektronski pošti na cert@cert.si ali izpolnite obrazec Prijavi prevaro na našem portalu varninainternetu.si.

In kako poteka goljufija? Posredniški portal omogoča, da kupci stopijo v kontakt s prodajalci. Ko se nekdo zanima za vaš oglas, vam posredniški portal pošlje obvestilo s podatki potencialnega kupca:

Če na zgornjo poizvedbo odgovorite, vam goljuf ponudi preoblečeno nigerijsko shemo: preselil se bo v Slovenijo, trenutno pa dela v Iraku in preko vas želi investirati 19,6 milijonov evrov. Ta denar vam bo nakazal, vi pa si lahko vzamete kar 30-odstotno provizijo! Če nasedete, boste ugotovili, da je najprej potrebno pokriti stroške odprtja računa, morda plačati podkupnino kakšnemu uradniku, da te milijonske zneske sprosti, itd. Vaš nakazani denar pa bo seveda šel v žep goljufu.

Previdno torej. Preberite si še več o spletnih goljufijah.

 

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *