Skoči na vsebino

Goljufi vas dodajo v chat skupino

Aplikacije, kot so Viber, WhatsApp, Telegram ipd. so postale neločljiv del našega vsakdana. S porastom njihove uporabe se veča tudi število različnih skupin oz. kanalov za deljenje takšnih in drugačnih vsebin. Zato ni nič nenavadnega, da so aplikacije za sporočanje prepoznali in začeli aktivno uporabljati tudi spletni goljufi.

Skupina na WhatsAppu.
Slika prikazuje predsavitev Whatsapp skupine za promocijo kripto-invsticijskih shem.

Ste bili dodani v Viber skupino?

Na SI-CERT opažamo, da so uporabniki omenjenih aplikacij pogosto brez soglasja dodani v različne skupine, ki so namenjene izvajanju kripto investicijskih prevar.

V teh chat skupinah goljufi objavljajo privlačne oglase za vlaganje v različne kriptovalute in delijo osebne izkušnje o investicijah, ki za minimalni denarni vložek obljubljajo neverjetne zaslužke. Žrtve poskušajo prepričati z razkritjem različnih skrivnosti in zaupnih informacij, ki naj bi vlagatelju omogočile neverjeten profit. Pri tem uporabljajo besedne zveze in izraze, ki se laikom lahko zdijo strokovni in zaradi tega verodostojni. A njihove navedbe so povsem izmišljene.

Goljufi pri poimenovanju skupin praviloma uporabljajo izraze, povezane s kriptovalutami, denarjem, investiranjem ali borzami. Na primer: “Binance šifriran svet”, “Forex Club XY št.”, “Denarni boom” ipd. V večini primerov gre za angleško govoreče skupine, so pa čedalje bolj prisotne tudi ‘lokalizirane’. S temi goljufi v več kot zadovoljivi slovenščini nagovarjajo slovenske uporabnike.

Primer Viber skupine ‘Denarni Boom’, ki uporabnike nagovarja v slovenskem jeziku.
Slika prikazuje chat skupino za promocijo investicijskih prevar na Vibru.

Kako poteka prevara v teh skupinah?

Prevara s “chat skupinami” je različica investicijske prevare s kriptovalutami, z nekoliko drugačnim scenarijem napeljevanja žrtev. Goljufi skušajo z osebnim pristopom prepričati v investiranje, ki praviloma poteka z neposrednim nakazovanjem denarja na bančne račune, kripto menjalnice ali preko nakupov vrednostnih bonov, ki omogočajo pretvorbo v kriptovalute. Napadalci žrtvi omogočijo dostop do aplikacije, ki prikazuje fiktivne zaslužke in daje lažno predstavo o rasti investiranih sredstev.

Goljufi žrtev neprestano spodbujajo k novim in čedalje večjim finančnim vložkom.

Vedno pa se zatakne pri izplačilu. Ko si žrtev želi izplačati (navidezni) zaslužek, goljufi izplačila pogojujejo z novimi investicijami ali s plačilom izmišljenih stroškov. Do izplačila sredstev tako nikoli ne pride.

Ko goljufi ugotovijo, da od žrtve ne bodo več prejeli denarja, prekinejo vso komunikacijo, za njimi in za denarjem pa se izgubi vsaka sled. 

Zatakne se pri izplačilu.
Slika prikazuje obvestilo, da so sredstva na voljo za izplačilo ter sporočilo uporabnika svojemu 'mentorju', ki želi, da mu ta sredstva izplačajo.

Tudi tu velja univerzalno pravilo – ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj zdi preveč lepo, da bi bilo res, potem verjetno ni.

Kako se izognete prevari v chat skupini?

Odjavite se iz skupine in blokirajte stik, ki vas je dodal. Lahko označite tudi, da gre za spam ali prevaro.

V aplikaciji nastavite možnost, da vas v skupine lahko dodajo samo vaši potrjeni stiki!

Viber: Nastavitve > Zasebnost > Nadzor nad tem, kdo vas lahko doda v skupine oz. “Control Who Can Add You to Groups”) > izberite možnost kontakti (My Contacts).

WhatsApp: Kliknite na meni (tri pike) > Settings > Privacy > Groups > izberite nastavitev “My Contatcts”

Telegram: Kliknite na Settings > Privacy and Security > Groups & Channels > izberite nastavitev “My Contacts”

Če ste že bili oškodovani, goljufijo čimprej prijavite policiji.

Stik, ki vas je dodal, blokirajte in prijavite kot spam.
Slika prikazuje obvestilo uporabniku, da je bil dodan v skupino. V tem koraku lahko porabnik povabilo sprejme, ali zavrne, ter ga prijavi kot prevaro.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.