Skoči na vsebino

Slovenci v investicijskih prevarah izgubili že več kot 5 milijonov evrov

SI-CERT o investicijskih prevarah ozavešča z novo epizodo »Kriptomanija«.

Kriptovalute so vroča tema. Skoraj vsak dan lahko na spletu zasledimo kakšen članek ali oglas za kriptovalute. Praktično ni spletnega uporabnika, ki ne bi vedel za Bitcoin. Novice o neverjetnih zaslužkih posameznikov premamijo marsikoga, ki prav tako želi skočiti na kripto vlak in si zagotoviti finančno svobodo. Žal pa kriptomanijo izkoriščajo tudi spletni goljufi, ki uporabnike nagovarjajo k lažnim investicijam v različne oblike premoženja. Investicijske prevare so vse prej kot nedolžne in številni v njih izgubijo vse svoje prihranke. V letošnjem letu so na policiji obravnavali že več kot 115 prijav s skupnim oškodovanjem v višini več kot 5 milijonov evrov! Zgodbo ene izmed žrtev si lahko ogledate v novi epizodi spletne serije »Klik«, ki smo jo posneli na SI-CERT.

 PORAST INVESTICIJSKIH PREVAR

Kriptovalute si zaradi potencialne donosnosti in optimističnih napovedi ogleduje vse več malih vlagateljev. nogi prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem. Takšni začetniki so glavna tarča spletnih goljufov, ki pri svojih prevarah postajajo vse bolj uspešni. Slovenska policija že dve leti zapored beleži porast prijav v zvezi z investicijskimi vlaganji na lažnih spletnih platformah. V letu 2020 so obravnavali 83 primerov s skupnim oškodovanjem v višini več kot 2 milijonov evrov. Letos je število prijav že konec avgusta poskočilo na 115, medtem ko se je znesek več kot podvojil.

Bitcoin
Bitcoin 'žetoni' na denarju.

VELIKE OBLJUBE

Investicijske prevare se običajno začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi pogosto zlorabijo podobe znanih oseb in jim podtaknejo lažne izjave. Takšne oglase lahko zasledimo na družbenih omrežjih in forumih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti. V kolikor vas premamijo obljube o nerealno visoki donosnosti, vam goljufi namenijo veliko svojega časa. Vaš osebni svetovalec vam po telefonu ali klepetu obrazloži natančen potek trgovanja na njihovi platformi, s čimer pridobi vaše zaupanje. Po začetnem vložku, ki običajno znaša 250 €, vam dodelijo dostop do spletnega portala, ki prikazuje izmišljene podatke o neverjetni rasti vaših sredstev.

V dokaz, da ne gre za prevaro, vam lahko na začetku omogočijo izplačilo manjšega dela prikazanega zaslužka na bančni račun s čimer vas poskušajo prepričati v večje kripto investicije. Če niso dovolj uspešni, vas k dodatnim nakazilom poskušajo prepričati tudi z izredno pogostimi in agresivnimi sporočili ter klici. Uporabniki pogosto ne prepoznajo prevare dokler ne želijo zasluženega denarja končno prenakazati na svoj bančni račun. Goljufi izplačila onemogočijo ter jih pogojujejo z novimi investicijami oz. zahtevami po plačilu raznih izmišljenih stroškov. Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati – ali pa vam je zmanjkalo denarja  se prenehajo odzivati, vi pa ostanete brez vloženega denarja. 

Lažni oglasi, v katerih goljufi zlorabljajo podobo znanih oseb
Lažni oglas v katerem je zlorabljena podoba Melanie Trump

IZGUBLJENI ŽIVLJENJSKI PRIHRANKI

Mnogi posamezniki, ki so jih zaslepile obljube o neverjetnem donosu, so v hlastanju po zaslužku vložili vse svoje prihranke, nemalokrat pa najeli tudi kredit ali si denar izposodili od bližnjih. Vsote, ki jih uporabniki izgubijo v investicijskih prevarah se nemalokrat gibljejo v tisočih, včasih tudi desettisočih evrih. Najvišje oškodovanje, ki smo ga na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT zabeležili v 2020, je znašalo kar 155.000 €! Da bi posamezniki lažje prepoznali investicijsko prevaro, smo v sklopu nove video serije »Klik« posneli novo epizodo z naslovom »Kriptomanija«. V njej lahko spoznate zgodbo ene izmed žrtev, ki je v želji po boljšem življenju izgubila vse prihranke in padla v še večji dolg.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.