Skoči na vsebino

Čudežni medicinski pripomočki

Čudežni medicinski pripomočki na spletu na nas prežijo za številnimi oglasi: ‘Uau! Opustil sem kajenje v 2 dneh!‘, ‘Magnetni akupunkturni masažer oči‘ za odpravo dioptrije, ‘Znebite se krčnih žil‘, ‘Zdravniki so osupnili nad novo metodo, s katero lahko brez truda shujšate tudi do 2 kg na teden!

Zdravniki so osupnili predvsem nad tem, da ljudje še vedno verjamejo, da jim lahko pri njihovih zdravstvenih težavah pomaga čudežno mazilo, ne da bi pri tem morali spremeniti kaj v svojem načinu življenja ali pa oditi na operacijo. Ampak pustimo za zdaj zdravnike ob strani in poglejmo, kaj se skriva za spletnimi stranmi, ki ponujajo te čudežne pripomočke. Eno od njih smo natančno preverili in odkrili številne znake, ki kažejo na to, da spletna stran zavaja potrošnika.

Uau! Opustil sem kajenje v 2 dneh!

Preverili smo stran, ki ponuja magnetke, ki vam pomagajo prenehati kaditi v trenutku, ko jih namestite na uho.

RealQuit magnetki za opustitev kajenja
Spletna stran RealQuit magnetki za opustitev kajenja

Kako smo ugotovili, da gre za prevaro?

 1. Zoran iz Ljubljane nam je bil malo znan, zato smo njegovo fotografijo poiskali na spletu. Se tudi vam zdi, da je kar preveč podoben Krisu Allenu – ameriškemu glasbeniku?
 2. Za uspešnost delovanja magnetkov jamči tudi slovenski psihoterapevt, Miloš Tovšak. Ker ga nismo mogli najti med člani Združenja psihoterapevtov Slovenije, smo ga začeli iskati drugje.
  Miloš Tovšak, psihoterapevt, jamči za RealQuit
  Lažni banner, v katerem naj bi Miloš Tovšak, psihoterapevt, jamčil za RealQuit

  Psihoterapevt Miloš Tovšak ne obstaja, fotografijo so avtorji strani našli kar na spletu.

 3. Zajamčeno vračilo denarja, če z izdelkom ne boste zadovoljni
  30 dnevna garancija
  Napis: 30 dnevna garancija

  Ne bo čisto držalo. V Pogojih uporabe, s katerimi se ob nakupu strinjate, namreč piše: ‘ Vrnjen izdelek mora biti v istem stanju, kot ste ga prejeli (kot nov), ne sme biti odprt in embalaža ne sme biti poškodovana, to je kot v stanju pred prodajo, originalna embalaža mora ostati nespremenjena.
  Kupec, ki je preizkusil magnetke in z njimi ni zadovoljen, jih ne more vrniti, ker je že poškodoval njihovo embalažo zato, da jih je lahko preizkusil.

 4. Za kvaliteto izdelka jamči tudi certifikat in veliko število Facebook uporabnikov, ki vsi po vrsti, ne morejo skriti navdušenja nad čudežnimi magnetki.
  Certifikat in mnenja Facebook uporabnikov
  Lažen certifikat in mnenja Facebook uporabnikov

  Uporabnike smo želeli povprašati o njihovih izkušnjah z izdelkom, vendar, kako zanimivo, niti enega izmed njih nismo našli na Facebooku. Razlog bo verjetno v tem, da so komentarji, fotografije in imena v celoti izmišljeni. Enako velja za certifikat. Iskali smo certificiranje UpStar, pa smo s tem imenom in logotipom našli samo znamko televizije, ki jo prodajajo na Amazonu.

 5. Kdo stoji za to spletno stranjo?Trgovec navaja naslov na Floridi. Na Google street view prodajalna izgleda tako:
  Prodajalna/skladišče na Floridi
  Fotografije prodajalne/skladišča na Floridi z Google maps

  Navedeni naslov prodajalca je 3640 NW 124 Ave Doral, Miami, Fl 33476, USA. Hiša se nahaja v celi soseski vil z bazeni. Se vam zdi to lokacije podjetja, ki po celem svetu prodaja medicinske pripomočke?

 6. Ko smo iskali podatke o domeni in registraciji, so se pojavile druge, nasprotujoče informacije. Spletna stran je registrirana v Panami.

Kdo bo odgovarjal za goljufijo?

Podjetje posluje po ameriški zakonodaji in kupca v primeru, ko bi bilo z izdelkom karkoli narobe, ne varujejo evropski zakoni, v pomoč mu ne bodo niti potrošniške institucije, kot sta Evropski potrošniški center in Tržni inšpektorat. Pred nakupom se je celo sam strinjal s pogoji uporabe – odprtega izdelka ne bo mogel vrniti, tudi, če ta ne deluje. Kar se pa tiče izjav na strani, so vse (od Zorana, psihoterapevta in izjav zadovoljnih uporabnikov) ponarejene.

Komentarji / 11

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Vito /

  Hvala da ste me opozorili

 2. Vito /

  Napisal sem da je to laz in da se med komentarji na spletni strani vidi .

 3. anja /

  hvala za opozorilo. zanima me če je kaka nevarnost o kraji podatkov, tožbi ali kaj podobnega, saj sem danes oddala naročilo (imajo ime, priimek, naslov in mail). prekicala sem naročilo in ne mislim prevzeti paketa.

  1. Varni na internetu /

   Ne poznamo primera, ko bi zlorabili vaše podatke o naslovu bivališča. Če ste v istem dnevu preklicali svoje naročilo, bi prodajalec to moral upoštevati. Če vam kljub temu pošljejo paket, svetujemo, da ga ne prevzamete.

  2. Anja /

   Anja zanima me kako ste uredili, ker sama tudi ne nameravam prevzeti pošiljke?

   LP

 4. silva /

  Hvala za razlago omagnetkih. Zadnji trenutek sem našla tole, ker sem hotela že naročiti tole čudo. Hvala!!!

 5. Vito /

  Ker sem se jaz iz te spletne strani delal norca sem pod naročilo napisal neke brezvezne črke in pod poštno številko 9087 pod naslov pa sem jim dal nekega lažnega ki prikriva mojo identiteto.

 6. Vito /

  enaslov popravljam v 24 besedi

 7. MATEJA /

  Pozdravljeni!Jaz sem tudi naročila to čudo,in ker sem pozabila napisat hišno št.,me je en klical,češ,da,nisem napisala hišne,to je bilo v petek 8.4 in sem vprašala kdaj bo to prispelo in mi je rekel v pon.(klical je s tiste štev.ko imajo objavljeno),,ker pa čakam že dva dni,mi ni dalo mira in sem šla raziskovat,če slučajno ni to vse skupaj prevara in naletela sem na ta forum, pa saj me bo kap,,KAJ PA ZDAJ KO IMAJO MOJE PODATKE ITD..KAJ NAJ NAREDIM??Kako to da še ta stran sploh lahko funkcionira na spletni strani??

  1. Varni na internetu /

   Svetujem vam, da paketa enostavno ne prevzamete.

 8. MATEJA /

  Ali me lahko tožijo ali kako drugače “preganjajo,če mi pošljejo paket in ga ne prevzamem?Ker imajo napisano ,da imajo svojo dostavno službo ,v težko dostopne kraje pa pošljejo!!Ne morem verjet,da sem bila tako naivna!!