Skoči na vsebino

Spletne prevare, ki ciljajo na podjetja

S skrbno sestavljenimi sporočili vas bodo goljufi poskušali prepričati v različne poslovne priložnosti, ki naj bi vašemu podjetju pomagale v težkih časih. 

Naštevamo le nekaj primerov, ki so se zgodili pri nas v zadnjih nekaj letih. Univerzalnega nasveta, kako prepoznate goljufivo od legitimne ponudbe, žal ni, vsekako pa se izogibajte velikim obljubam o neverjetnih zaslužkih v le nekaj klikih. Tako kot bi v medsebojnih odnosih imeli pomisleke v verodostojnost posameznika pri prodaji izdelkov sumljivega izvora, morate biti previdni tudi pri spletnih ponudbah.

1. Odlična poslovna priložnost

Slovensko podjetje je kontaktiral Mohammed Kebbay iz katarskega Ministrstva za subvencije in islam. Ponudil jim je sodelovanje na javnem razpisu za nakup 50.000 kosov njihovega izdelka, vrednost razpisa je bila 2 milijona evrov. Po zelo hitrem postopku je bilo podjetje tudi izbrano na razpisu, v podpis pa so jim poslali množico obrazcev in pogodb. Na srečo so se iz podjetja po nasvet obrnili na nas, kjer smo v sodelovanju s kolegi iz Katarja hitro ugotovili, da gre za goljufijo. Z malce raziskovanja smo prišli do podatka, da prevara izvira iz Gane. Kakšno škodo bi podjetje utrpelo, ko bi poslalo tistih 50.000 kosov, raje ne razmišljamo. V tem primeru se je poskus goljufije srečno končal, žal pa ni vedno tako. Na nas se je po pomoč obrnilo tudi podjetje, ki je pri kitajskem prodajalcu, s katerim so že uspešno sodelovali, naročilo in plačalo celoten ladijski zabojnik polizdelkov. Kasneje se je izkazalo, da je v njihovo komunikacijo s kitajskim podjetjem vdrl neznanec, našemu podjetju poslal podatke o novem bančnem računu, kjer pa se je sled denarja povsem izgubila.

Lažno potrdilo naročila.
Grafika prikazuje primer lažnega potrdila o naročilu.

2. Super krediti prek spleta 

Na različnih slovenskih spletnih straneh, forumih in oglasnikih, najdete tudi ponudbe kreditov. Eden takšnih se glasi: “Ali ste v finančni krizi? Ali ste že zavrnili banke za posojilo? Ali potrebujete denar nujno? Ali potrebujete posojilo za širitev vašega podjetja? Ste iskali posojilo? Ste prišli na pravo mesto. To posojilo je 100% zagotovljena. Contact me zdaj in dobili kakovostne storitve. Gospa Ebis Vivian (finaid45@hotmail.com)”

Prek objavljenega e-mail naslova smo kontaktirali ga. Vivian in še isti dan dobili odgovor, da lahko dobimo ugoden kredit. V naslednjem koraku smo morali posredovati svoje osebne podatke, telefonsko številko in višino mesečnega dohodka. Torej vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. Posredovali smo izmišljene podatke in telefonsko številko. V naslednjem koraku so zahtevali plačilo stroškov odobritve kredita, in sicer naj bi »pristojbino« v višini 100 evrov plačali prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Nato smo prekinili vso komunikacijo, saj je naš eksperiment uspel, dokazali smo vse znake klasične nigerijske prevare.

Primer komunikacije spletnega goljufa.

Poleg zahtev po poplačilu različnih stroškov prek Western Union, bodite pozorni tudi na  »polomljeno« slovenščino. Tudi v tem primeru je vsa komunikacija potekala v slovenščini, vendar so bili odgovori očitno prevedeni s strojnim prevajalnikom Google Translate. Vedno tudi preverite elektronski naslov pošiljatelja. Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije? Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail, hotmail, blumail, yahoo)!

3. Ugodni nakupi prek spleta  

Stari bager je sedaj dokončno »crknil« in nujno potrebujete novega, sicer bo delo zastalo. Ustrezno mehanizacijo dandanes lahko najdete tudi na internetu in to po cenah, kjer tudi z vključenim prevozom celo prihranite. Na prvi pogled nas na spletu do super kupčije loči le nekaj klikov, vendar se lahko hitro zgodi, da za ponudbo pravzaprav stoji spletni goljuf. V lovu za dobro ceno lahko hitro naletimo na lažno spletno trgovino, ki pa je le kulisa z lepimi fotografijami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Tudi na SI-CERT smo bili presenečeni nad številom prijav ogoljufanih kupcev, ki so prek lažne trgovine »Europe Machinery Trade« kupovali bagre. Kljub našemu obvestilu ponudniku gostovanja in posledičnemu umiku strani se je ista lažna trgovina še nekajkrat uspešno pojavila v malce spremenjeni obliki in s spremenjenim imenom. V preteklem letu smo tako obravnavali veliko prijav ogoljufanih kupcev bagrov in drugih delovnih strojev, ki so že vplačali več 10.000 €, in še mnogo več prošenj za nasvet potencialnih kupcev, ki so se ustavili tik pred nakazilom denarja. V zadnjem času  pa smo ponovno naleteli na več lažnih trgovin, ki prodajajo delovne stroje, tudi preko oglasov na slovenskih portalih. Zato previdno, naučite se brati super ponudbe tudi med vrsticami.

NAMIG:  

  1. Včasih je nizka cena enostavno prenizka. Kadar neka ponudba po ceni, predstavitvi ali drugih lastnostih močno odstopa od ostalih, potem je to zanesljiv razlog za previdnost.
  2. Preverite fotografije. V Google iskanje slik prilepite povezavo do fotografije stroja ali drugega želenega izdelka. Se ta pojavlja tudi na tujih spletnih oglasnikih? So tam kontaktni podatki prodajalca povsem drugi?
  3. Goljufi lahko uporabljajo tudi identiteto legitimnih podjetij. Urejena spletna stran, nasmejani obrazi direktorjev in objavljeni vsi podatki o podjetju naj ne bodo dokaz, da gre za legitimno spletno stran. Eden od dokaj zanesljivih indicev, ali gre za goljufijo, je starost domene. Če na spletni strani navajajo, da podjetje obstaja že od 2008, domena pa je bila registrirana pred mesecem, tu nekaj ni v redu. Domeno preverite na naslovu http://whois.domaintools.com/
Primer lažne spletne trgovine, ki je prodajala bagre.
Primer lažne spletne trgovine, ki je prodajala bagre.

Neverjetno nizke cene so znak za previdnost, primer lažne spletne trgovine s traktorji
Neverjetno nizke cene so znak za previdnost, primer lažne spletne trgovine s traktorji

4. Tuje podjetje želi registrirati vašo domeno

Kitajsko podjetje, ki se ukvarja s prodajo domen, vas obvešča, da so dobili zahtevek za registracijo domene vašega podjetja. Ker so prijazni, vam omogočajo, da imate kot lastnik podjetja ali blagovne znamke, prednost pri registraciji. V takšnih primeru ne moremo 100 % zatrditi, da gre za prevaro, prav gotovo pa gre, za zelo milo rečeno, nepošteno poslovno prakso, saj vas želijo prisiliti, da registrirate domeno pri nekem drugem registrarju. Vendar pa vam kitajski ali katerikoli drug registar v naslednjem koraku  ponudi registracijo pod tujimi vrhnjimi domenami, recimo .cn (Kitajska) ali .co (Kolumbija), ne pa pod tistimi, za nas najbolj aktualnimi, npr. slovensko .si ali .com domeno. Če imate domeno vašega podjetja že registrirano pod .si ali .com, je drugo podjetje pod isto vrhnjo domeno ne more registrirati, torej ste lahko brez skrbi.

Nekako v isto skupino »prevar«, bolje rečeno zavajanj, uvrščamo tudi sporne vpise v registre podjetij. Po elektronski ali tudi navadni pošti prejmete dopis, ki vam ponuja vpis podjetja v  register podjetij, ki na prvi pogled izgleda kot nek uraden register, velikokrat uporabljajo znak Evropske unije, v resnici pa gre za povsem zaseben in neznan register podjetij. V drobnem tisku pa se skriva podatek, da morate vpis plačati. S podpisom pogodbe se lahko tudi zavežete, da boste za vpis plačevali naslednjih 10 let!

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Dušan Škerlj /

    Edino pravilno, da imamo pri nas organizacijo, ki nam pomaga odkrivati spletne prevare. Goljufi so v zadnjem času pri svojih strategijah očitno že tako napredovali, da jih laični uporabniki včasih težko prepoznamo. Zato so predvsem javne objave novih načinov izvajanja prevar izjemno pomembne.

    samostojni podjetnik Dušan, 6.2.2017