Skoči na vsebino

Všečkaj, deli, komentiraj in dobil boš novi iPhone!

Že nekaj let so razširjene lažne Facebook nagradne igre, ki delijo raznovrstne naprave zabavne elektronike: najnovejše televizorje, tablice, mobitele, še posebej pa so popularni iPhone-i.

Veste, da v takšnih nagradnih igrah sodelujejo mnogi vaši prijatelji, saj na svoji časovnici vsakodnevno vidite vsiljive objave v stilu ”Delim”, ”Sodelujem” v nagradni igri za iPhone. Vse kar morate storiti je to, da všečkate stran, delite objavo, komentirate, včasih pa morate označiti še 2 vaša prijatelja. Pa poznate koga, ki je iPhone v resnici zadel? Naj uganemo: NE.

Apple Slovenija

Več uporabnikov nas je obvestilo o Facebook strani Apple Slovenija, saj kljub temu, da so bili izžrebani, nagrade niso prejeli.

Omenjena Facebook stran ima neverjetno število všečkov, preko 13.000, vsaka njihova objava pa ima ogromno število delitev in komentarjev. Opis strani je tudi zelo uraden, vse to pa marsikoga lahko hitro zavede, da se nahaja na uradni strani podjetja Apple.

Lažna Apple Facebook stran
Lažna Apple Facebook stran

Vam izdamo skrivnost? Pri podjetju Apcom d.o.o., ki je pooblaščeni distributer Apple izdelkov v Sloveniji, so nam potrdili, da ne gre za uradno Facebook stran podjetja Apple.

Na strani redno objavljajo “nagradne igre”, sodelovanje v njih pa je precej preprosto.

Preprosto sodelovanje v “bogatih” nagradnih igrah
Primer Facebook objave za lažno nagradno igro

Pa da ne bi kdo mislil, da gre za lažno nagradno igro, redno tudi objavijo ime in priimek nagrajenca, katerim vsem pa je nekako skupno, da za mladoletne osebe, večinoma za osnovnošolce (glede na profilno fotografijo in javno objavljenih podatkov na profilu). Vsaki objavi nagrajenca seveda sledijo še čestitke mnogih uporabnikov.

Da pa bi nagrajenci prejeli svojo nagrado, morajo pa zgolj samo še nekaj narediti. Namreč ko kontaktirajo Facebook stran za prevzem nagrade, le-ti od nagrajencev zahtevajo, da morajo najprej poslati SMS sporočilo “psc kupim 50” na številko 6888, in jim sporočiti kodo, ki jo prejmejo v povratnem sporočilu.

Goljufi nas kontaktirajo preko privatnega sporočila
Primer Facebook sporočila, kjer nam sporočajo, da smo srečni nagrajenec
Goljufi nas želijo okrasti za 50 €
Posnetek Facebook sporočil, ki prikazujejo, kako nas želijo opehariti za 50 €

S tem sporočilom pa ne boste prejeli nagrade, ampak boste pričeli nakup za predplačniško kartico Pay Safe Card v vrednosti 50 EUR. Ko kodo, ki jo po nakupu prejmete, sporočite Facebook strani, vas tam zablokirajo, vi pa ostanete ne samo brez novega iPhona ampak tudi brez 50 EUR!

Tu tiči tudi razlog, zakaj za “nagrajence” vedno izberejo mlajše internetne uporabnike, saj verjetno računajo na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.

V nevarnosti so tudi vaši prijatelji! Predpogoj za sodelovanje v lažnih nagradnih igrah je, da jih najprej delite s svojimi prijatelji. S tem, ko delite škodljive nagradne igre z ostalimi, tudi njih spravljate v nevarnost.

Kako prepoznati lažno nagradno igro?

Slovenska zakonodaja zelo natančno opredeljuje pogoje nagradne igre. Objavljeni morajo biti podatki o organizatorju, čas trajanja, zalo natančno morajo biti opredeljeni pogoji sodelovanja, način žrebanja, kako bodo obveščeni nagrajenci, in še množica drugih informacij (gl. primer na naši spletni strani). Če vsega tega ni navedeno, potem nagradna igra ne poteka v skladu z našo zakonodajo, in je najverjetneje lažna. Take “nagradne igre” lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Facebook pa žal nima mehanizmov, da bi lahko lažne strani sploh prijavili. Stran sicer lahko prijavite kot goljufijo, vendar vam v tem primeru kot rešitev ponudijo zgolj to, da skrijete vse objave od strani.

Skrijte objave
Pojavno okno, ki prikazuje, kako skrijemo objave določene Facebook strani

Pomembno: Na družbenih omrežjih kot je Facebook ravnajte preudarno. Ne všečkajte sumljivih nagradnih iger. Razlogi tipa ‘za vsak slučaj’, ‘morda pa res kaj zadanem’ ne upravičujejo nevarnosti, v kateri se lahko znajdete, ali pa vanjo spravite ostale vaše stike. Pomnite, Apple nikoli ne bo delil svojih produktov zastonj. Če vidite takšno objavo, ste lahko prepričani, da gre za prevaro.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.