Skoči na vsebino

Svetovni dan potrošnikov

15. marec je Svetovni dan pravic potrošnikov. Letošnja tema je ustvarjanje pravičnejšega digitalnega tržišča, mi pa tokrat posebej izpostavljamo probleme pri spletnem nakupovanju.

Lansko leto smo obravnavali 258 primerov, povezanih s težavami pri spletnem nakupovanju, kar je 40% več kot leto poprej.

V večini primerov je šlo za nakupe v lažnih spletnih trgovinah z izvorom na Kitajskem. Kupci do teh trgovin največkrat pridejo preko prikazanih oglasov na Facebooku in drugih družabnih omrežjih, kar uporabnikom daje lažen občutek legitimnosti. Po nakupu kupci ostanejo brez denarja, bremenijo pa jih tudi stroški preklica plačilne kartice.

Zanimivo pa je to, da prodajalci dostikrat celo nekaj pošljejo, vendar nikoli tistega, kar ste kupili – namesto Uggic boste dobili sandale za na plažo, namesto električnega skuterja pa plastična sončna očala.

Lažne spletne trgovine pa ni tako težko prepoznati. Jože svetuje, da se morate le malce vživeti v vlogo detektiva:

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Med 9. in 18. uro pa se nam lahko tudi pridružite na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bomo skupaj z Evropskim potrošniškim centrom in Uradom RS za intelektualno lastnino izvedli nekaj predavanj, na voljo pa bomo tudi za vaša vprašanja.

http://epc.si/pages/topics/svetovni-dan-potrosnikov—dan-odprtih-vrat-epc-slovenija-2018.php

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.