Skoči na vsebino

Sporočilo policije o sodnem pregonu

Prejeli ste elektronsko sporočilo, v katerem vas policija obvešča, da so na vašem računalniku odkrili otroško pornografijo. Za razrešitev nastale situacije morate pisati na navedeni elektronski naslov, v nasprotnem primeru sledi aretacija! Gre za lažne in izmišljene obtožbe, tako sporočilo sodi v neželeno pošto.

Sodni poziv zaradi pedofilije

Konec 2021 se je v Franciji in Belgiji začela širiti nova različica spletne prevare izsiljevanja z izmišljenimi obtožbami. Prevladujočo obliko izsiljevanja z izmišljenimi navedbami o vdoru hekerja v računalnik in pridobitvi posnetkov samozadovoljevanja in grožnjo z objavo so nadomestila nekoliko bolj formalna sporočila. Goljufi so v imenu različnih institucij (Policija, Žandarmerija, sodstvo) uporabnikom sporočali, da posedujejo dokaze o njihovi pedofilski aktivnosti na spletu. Goljufi so začeli hitro širiti krog potencialnih žrtev, tako so se kmalu pojavila podobna sporočila tudi v drugih državah. V angleščini so tovrstna sporočila dobila poimenovanje “Summon To Court For Pedophilia” (Sodni poziv zaradi pedofilije).

Primer lažnega sporočila v imenu policije

Sporočila v imenu slovenske policije

Slovensko različico lažnih obvestil smo prvič zasledili maja 2022. Vsake toliko se pojavi nova variacija sporočil, ki se od prejšnjih običajno razlikuje v grafični podobi dopisa in imenu podpisnika – vsakič se goljufi potrudijo in poiščejo ime aktualnega generalnega direktorja policije.

Taka elektronska sporočila so poslana na veliko število naključnih naslovov. Cilj goljufov je najti nekaj posameznikov, ki jih bodo navedbe dovolj prestrašile, da bodo sporočilo vzeli za legitimno in odgovorili nanj, čeprav so vse navedbe povsem izmišljene, sporočilo pa se lahko obravnava kot vsako drugo neželeno pošto (spam).

Zadeva sporočil je običajno “Sodni poziv”, “Pritožba”, “Kazniva dejanja” ipd. Vsebujejo grafične elemente različnih organov pregona (slovenska policija, Europol, tožilstvo, …) ter opozorilo, da je potrebno prebrati priloženi dokument, ki je običajno slikovna ali pdf datoteka. V podpisu se nahaja ime osebe iz vodstva policije, vsebina pa so izmišljene navedbe o pregonu zaradi različnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili. Če se ne bi odzvali v zastavljenem roku, grozijo s sprožitvijo kazenskega pregona ter izpostavitve v javnosti.

Primer dokumenta z lažnimi navedbami o pregonu

Cilj je seveda denar

In če goljufom odgovorimo na obtožbe? Scenarij je v nadaljevanju precej pričakovan: goljufi v novem sporočilu ponovijo svoje grožnje in opozorila o sodnem pregonu, vendar pa nam tokrat ponudijo možnost rešitve situacije s plačilom globe, s čemer naj bi se sodni postopki proti nam v celoti ustavili. Znesek globe znaša od nekaj sto do nekaj tisoč evrov. Če nismo pripravljen plačati, v naslednjih dneh pošljejo še nekaj dodatnih grozilnih sporočil.

Primer komunikacije z goljufi
Primer komunikacije z goljufi

Več opisov primerov je na voljo na povezavah:

Na kratko o prevari

Zakaj sem prejel sporočilo policije o sodnem pregonu?

Taka elektronska sporočila so poslana na veliko število naključnih naslovov. Cilj goljufov je najti nekaj posameznikov, ki jih bodo navedbe dovolj prestrašile, da bodo sporočilo vzeli za legitimno in odgovorili nanj, čeprav so vse navedbe povsem izmišljene, sporočilo pa se lahko obravnava kot vsako drugo neželeno pošto (spam).

Kako moram ukrepati, če prejmem tako sporočilo?

Ne odpirajte priponk in ne klikajte na morebitne povezave v njih. Ne odgovarjajte na elektronsko pošto in ne vzpostavljajte stika z goljufi ter ne nakazujte denarja. Elektronsko sporočilo označite kot vsiljeno pošto oziroma ga preprosto izbrišite.

Kaj se zgodi, če odgovorimo na tovrstno sporočilo?

Goljufi bodo ponovili svoje grožnje in opozorila o sodnem pregonu, a nam bodo tokrat ponudili možnost rešitve situacije s plačilom globe, s čimer pa se zadeva ne zaključi.

Kako naj ukrepam, če sem že nakazal denar?

Če ste že nakazali denar in šele kasneje ugotovili, da gre za prevaro, takoj kontaktirajte svojo banko in podajte reklamacijo. Oškodovanje prijavite na policijo.

Ali moram tako lažno sporočilo prijaviti na SI-CERT?

Ne, tovrstnih sporočil ni potrebno prijavljati na SI-CERT.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Maksimilijan Mohorič /

  Prejemniki teh opozoril so verjetno presenečeni in prestrašeni, zato bi bilo po mojem smiselno da Ministrstvo za notranje zadeve o pojavljanju te oblike izsiljevanja redno obveščajo dražavljane. Tisti, ki obvladajo internet se lahko obrnejo na institucije, mnogi pa tega ne zmorejo in živijo v strahu.
  Potrebno pa bi bilo kaj konkretnega narediti, da se take kriminalce najde in ustrezno kaznuje.

 2. Ivanka /

  Danes ponoči sem prejela iz naslova marlyse.allaz@bluewin.ch sporočilo, da sem z mojim e-poštnim naslovom prijavljena na goljufiji spletni strani, ki vključuje mladoletne osebe. Ker sem s to prijavo storila kazno dejanje, naj bi se opravičila oz. utemeljila to s klikom na spletno stran https://www.gov.ai/utemeljitve.
  Priložen je tudi dopis z oznako Generalnega direktorata policije in Interpola z vabilom na sodišče. Podpisan je mag. Senad Jušić, direktor Uprave kriminalistične policije -SI.
  Pošto sem premaknila med vsiljeno pošto in seveda nanjo nisem odgovarjala.
  Lep pozdrav!
  Ivanka

 3. Ste prejeli elektronsko pošto z znakom policije? – Simbioza App /

  […] za lažne in izmišljene obtožbe, tako sporočilo sodi v neželeno pošto,” opozarjajo v SI-CERT. In če goljufom odgovorimo na obtožbe? Če odgovorimo, goljufi v novem sporočilu ponovijo svoje […]