Skoči na vsebino

Za lepo profilno sliko se lahko skriva kdorkoli

Nacionalni center SI-CERT opozarja predvsem odrasle spletne uporabnike, naj previdno navezujejo stike z neznanci, saj se lahko hitro ujamejo v past izsiljevanja. V letu dni so obravnavali že 100 primerov Slovencev, ki so postali žrtve izsiljevanja z intimnimi posnetki.

Nacionalni odzivni center SI-CERT letos že peto leto zapored sodeluje v širši evropski kampanji mesec kibervarnosti. Na portalu Varni na internetu ves oktober opozarjajo na najpogostejše goljufije, ki ciljajo na slovenske spletne uporabnike in povzročajo resno finančno oškodovanje. Takšen primer je izsiljevanje z intimnimi posnetki oz. sextortion, ki poleg finančne škode, uporabnikom povzroča tudi hude psihične pritiske.

Če smo pred leti na tujih novičarskih portalih brali o povsem novi obliki spletnega kriminala, so se v mrežo spletnih goljufov kmalu ujeli tudi Slovenci.  Na SI-CERT so prve prijave uporabnikov prejeli že maja 2015, po njihovih podatkih je do danes že 100 Slovencev postalo žrtev izsiljevalcev. Zaradi zelo občutljive teme, jih verjetno velika večina ne prosi za pomoč, zato so številke lahko še mnogo višje.

 »Plačaj ali pa bodo vsi videli tvoje gole posnetke!«

Predstavljajte si, da vas na Facebook doda privlačna neznanka. Po začetnem klepetu vas povabi na Skype in ko prižgete kamero, je na drugi strani skoraj naga. Povabi vas, da še vi odvržete oblačila. In seveda obljubi, da bo to vajina mala skrivnost.

Kot opisujejo na SI-CERT, je takšen tipičen scenarij izsiljevanja. V vseh primerih je potek predvidljiv, dogodki se odvijajo hitro, saj je glavni namen čim hitrejši začetek izsiljevanja. Številni, ki so se obrnili po pomoč, so dejali, da so bili kot hipnotizirani in niso mogli verjeti, da so slekli pred popolno neznanko. Kmalu za tem, ko prejme vaš posnetek ali fotografije, grozi z njegovo objavo, če ne boste nakazali denarja. Finančne zahteve so v vseh obravnavanih primerih dokaj visoke, tudi več tisoč evrov. Izsiljevalci ustvarjajo izjemno velik psihični pritisk na žrtev, grozijo z organi pregona, FBI, tožbami zaradi posredovanja pornografije, predvsem pa grozijo, da bodo posnetek razposlali vsem prijateljem, družini, nadrejenim. Izsiljevalci svoje grožnje tudi uresničijo ter posnetke in fotografije objavijo na YouTube kanalu in na Facebook straneh, žrtev pa o tem obvestijo, z namenom stopnjevanja pritiska in nadaljnjega izsiljevanja.

Primer groženj in izsiljevanja.
Primer elektronskega sporočila, kjer neznanec grozi in izsiljuje denar.

Seksi dekle se izkaže za kriminalno združbo      

Za izzivalnimi profilnimi fotografijami se skrivajo organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali pa sami pošljejo svoje gole fotografije. Žrtve izsiljevanja so plačila nakazovala prek sistema Western Union, denar pa je romal na Slonokoščeno obalo. Upanja na uspešen pregon tovrstnega kriminala praktično ni, saj po izkušnjah SI-CERT naši organi pregona nimajo v afriških državah nobenega vpliva. Zato žrtvam svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci. Nikakor ne nakazujte denarja in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske. V primeru, da bodo posnetke javno objavili na internetu, se lahko obrnite na cert@cert.si za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin.

Na koncu se ponovno izkaže, da za spletno varnost največ lahko storijo uporabniki sami. Na SI-CERT svetujejo, da ne sprejemajte prošenj za prijateljstvo od neznancev, ne zapletajte se v komunikacijo z njimi in ne pristanite na pogovor prek spletne kamere! Za lepo profilno sliko se lahko skriva kdorkoli in vse, kar delite z morebitnim izsiljevalcem, bo ta lahko uporabil proti vam. Posledice izsiljevanja so zelo težke in boleče, preprečite jih lahko samo tako, da nikoli  ne sodelujete v izmenjavi intimnih fotografij z neznanci. Več o poteku izsiljevanja v videu, ki so ga pripravili na SI-CERT v sklopu meseca kibervarnosti.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve