Skoči na vsebino

SI-CERT VABI: OKROGLA MIZA – “LJUBEZENSKE PREVARE NA SPLETU”

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu, vabi na Okroglo mizo z naslovom »LJUBEZENSKE PREVARE NA SPLETU«.

Priznani gostje:

  • Tadej Hren, dolgoletni strokovnjak na področju omrežne in informacijske varnosti;
  • dr. David Modic gostujoči predavatelj na Fakulteti za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani, raziskovalec spletnih prevar in računalniške varnosti v računalniškem laboratoriju Univerze v Cambridgeu
  • dr. Veronika Podgoršek, doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije (Univerza v Ljubljani) in specializantka iz Objekta relacijske teorije in prakse na Mednarodnem psihoterapevtskem inštitutu v Washingtonu D.C., ZDA.

Spregovorili bodo o problematiki ljubezenskih prevar na spletu. Zakaj se na ljubezenske spletne prevare tako zlahka ujamemo? Kakšne so njihove značilnosti, kdo so žrtve, s kakšnimi finančnimi in srčnimi posledicami se žrtve soočajo?

Poleg odgovorov na vsa ta vprašanja, bodo strokovnjaki podali tudi nasvete, kako se prevaram izogniti ali kako pristopiti oziroma pomagati ljudem, ki so žrtve ljubezenskih prevar.

Vabimo vas, da se udeležite naše okrogle mize in na ta način tudi vi pripomorete k ozaveščanju z namenom, da skupnimi močni zmanjšamo število žrtev ljubezenskih prevar na internetu. Prijave na okroglo mizo preko Eventbrite (ali na e-naslov: info@varninainternetu.si). Veseli bomo vašega odziva.

Pridružite se nam na okrogli mizi!
Letak za vabilo na okroglo mizo "Ljubezenske prevare na spletu"

Spoznavanje na spletu

Ko brskamo po internetu, potrjujemo prijateljstva na družbenih omrežjih, smo sami odgovorni zato, kaj klikamo. Žal je včasih samo en klik dovolj, da zaidemo v težave. Če ne znamo prepoznati nevarnosti ali če nismo dovolj pozorni, se lahko zgodi vsakemu izmed nas. Zato je pomembno da ozaveščamo in o tem govorimo.

Na spletu se tudi v imenu ljubezni dogajajo prevare, ki žrtve čustveno prizadenejo in finančno oškodujejo. Vse se običajno začne na Facebooku, tudi druga družbena omrežja niso izjema. Kako? Dobro organizirana skupina kriminalcev na Facebooku ustvari profil šarmantnega privlačnega moškega, ki ga običajno predstavijo kot zdravnika na misiji, delavca na naftni ploščadi ali vojaka na trenutno aktualnem bojišču, s tragično življenjsko zgodbo. Skoraj pregovorno je ločen, ovdovel, osamljen ali ima majhnega otroka. Za svoje žrtve iščejo osamljene gospe srednjih let, ki jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo na družbenih omrežjih. Ko žrtev prošnjo za prijateljstvo potrdi, novi «prijatelj« začne s komunikacijo.

Cilj je denar

Pod pretvezo želje po iskrenem prijateljstvu in vzpostavitvi čim bolj intimnega odnosa z »izbranko«, ji razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo, z njo delijo tudi fotografije. Vse zato, da jih bo žrtev razumela, se nanje navezala, zaljubila.

Po nekaj mesecih, ko je vez postane že relativno močna, pa se šarmantni gospod na svojo damo obrne s prošnjo za nakazilo denarja. Izgovori so lahko različni: enkrat potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na k njej na obisk.

Lahko pa je zgodba obrnjena tudi drugače. Imajo veliko denarja, ki bi ga zaradi varnostnih razlogov ali groženj s bombardiranjem vojaškega oporišča želeli prenesti na varno, a najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve (gospe), da uredijo vso birokracijo ali kaj podobnega.

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se to seveda ne konča. Šarmatni gospod potrebuje vedno več in več denarja, hkrati pa z žrtvijo ves čas vzpostavlja še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim gospe zelo težko uprejo. Tako nakazujejo denar dokler lahko, dokler ne porabijo vseh prihrankov, ki jih imajo.

Ko žrtev preneha z nakazovanjem denarja

Ko denarja zmanjka, pa se tudi šarmantni prijazni gospod vdre v zemljo. Ostane ranjeno srce gospe, ki je zaupala, verjela, pomagala, za povrh vsega pa ostala še brez prihrankov in dejstvo, denar je izgubljen za vedno. Čustvena stiska postane velika, včasih tudi neznosna.

Pa ne samo gospe, tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu. Včasih se zgodi, da prek različnih portalov za spoznavanje, spoznajo simpatično dekle, ki se največkrat predstavi, da prihaja iz Rusije. Po več mesečnem dopisovanju in izpovedovanju neskončne ljubezni, želi to rusko dekle končno spoznati svojega princa na belem konju. A ker je sama brez denarja, zaprosi svojo ljubezen da plača različne stroške: enkrat vizo, drugič letalsko karto, tretjič zdravstveno zavarovanje,…, stroškov ni ne konca, ne kraja, vse dokler princ ne preneha s plačevanjem, večna ljubezen pa v trenutku ugasne.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki

Druga možnost, ki se za razliko od mladih Rusinj, veliko bolj pogosto dogaja, pa je izsiljevanje z intimnimi posnetki. Izsiljevalci ustvarijo lažni profil mlade lepe privlačne seksipilne mladenke, ki prek družbenih omrežij, najpogosteje sta v rabi Facebook ali Badoo, stopi v stik z žrtvijo in z njo začne zapeljiv pogovor. S koketiranjem in zapeljevanjem hitro vzpostavi oseben odnos in skuša žrtev prepričati k deljenju intimnih fotografij oziroma posnetkov. Ko žrtev enkrat to stori, se takoj za tem začne izsiljevanje. Žrtvi pokažejo posnetek in zagrozijo, da bodo posnetek objavili, če žrtev ne plača odškodnine. In če žrtev enkrat plača, se bo izsiljevanje nadaljevalo in stopnjevalo, pritiski bodo vedno močnejši, zneski pa vedno višji.

Kaj lahko naredimo, če se ujamemo v ljubezenske spletne prevare? Na žalost ne prav veliko. Bistveno je, da o tem govorimo in na ta način ozavestimo kar največ ljudi, da bodo znali te prevare prepoznati.

Vabimo vas, da se udeležite naše okrogle mize, o vsebini tudi poročate in na ta način tudi vi pripomorete k ozaveščanju z namenom, da skupnimi močni zmanjšamo število žrtev ljubezenskih spletnih prevar.

Prijave na okroglo mizo lahko opravite preko Eventbrite sistema, ali na e-naslov: info@varninainternetu.si. Veseli bomo vašega odziva.

Aktivnosti organizacije in promocije okrogle mize o problematiki ljubezenskih prevar so deloma financirane s pomočjo sredstev Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF; The Connecting Europe Facility).

logotip CEF

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Ljubezenske prevare na spletu - savinjska.info /

    […] pišejo na strani VARNINAINTERNETU.SI moramo paziti ko brskamo po internetu, potrjujemo prijateljstva na družbenih omrežjih, smo sami […]