Skoči na vsebino

Sodelovanje v nagradni igri za bon v vrednosti 450 € za trgovino Zara vas lahko stane 5 €/teden.

Uporabnik nas je obvestil o Facebook spletni strani, ki na prvi pogled izgleda kot uradna spletna stran podjetja Zara Slovenija.

Lažna Facebook stran ZARA Slovenija
Lažna Facebook stran ZARA Slovenija

Na spletni strani uporabnikom ponujajo sodelovanje v nagradni igri, katere glavna nagrada je bon v vrednosti 450 EUR za trgovino Zara. Če sprejmete njihove pogoje – všečkate stran in objavite komentar – vas preusmeri na spletno stran http://poglejsi.info/zara/kupon/, kjer morate še odgovoriti na nagradno vprašanje ter vnesti št. svojega mobitela. S tem pa se boste pravzaprav včlanili v SMS klub (Mundome), ki vas bo stal 5 EUR na teden.

Vaba v SMS klub
Zaslon, ki prikazuje spletno stran z lažnim modnim kuponom, za prejem katerega moramo vpisati telefonsko številko

splošnih pogojih med drugim navajajo, da je organizator nagradne igre je ZARA ltd P.O. Box 8196, 3503RD, USA, da bo žrebanje zmagovalcev bo potekalo v prostorih Zara Slovenija s tričlansko komisijo in zapisnikom, ter da za dodatne informacije v zvezi z nagradno igro lahko udeleženci pišejo na naslov nagrada@zara.si. Pri tem gre za očitno zavajanje, saj so nam iz strani slovenskega distributerja blagovne znamke Zara zagotovili, da spletna stran nima nobene povezave z njimi. El. sporočila na navedeni naslov pa tudi ni možno poslati.

Elektronski naslov ne obstaja
Obvestilo, da na lažni elektronski naslov ni mogoče poslati sporočila

Opazili smo še, da se omenjena Facebook stran tudi oglašuje preko Facebook oglasov. V 7 dneh, odkar je bila postavljena, je stran všečkalo skoraj 4000 uporabnikov. Koliko ljudi je dejansko nasedlo in se včlanilo v SMS klub, pa žal ne vemo. Je pa na strani opaziti ogromno objav uporabnikov, ki so jih kot kaže uspešno prepričali, da res sodelujejo v nagradni igri.

Stran je všečkalo kar 4.000 uporabnikov
Posnetek statistike spletne strani, ki nakazuje, da je kar 4.000 uporabnikov všečkalo stran
Mnogi so prevari nasedli
Posnetek Facebook strani, kjer so vidne objave uporavnikov, ki so prevari nasedli

Uporabnikom svetujemo, naj ne nasedajo na takšne ponudbe in bodo previdni, kam vpisujejo svoje podatke. Če ste opazili, da je kateri od vaših prijateljev sodeloval v nagradni igri, ga opozorite, da ga bo to precej stalo. Za odjavo iz SMS kluba je potrebno poslati SMS s ključno besedo »Funsound Stop« na 6677. Če boste opazili še podobno spletno stran in boste v dvomih, ali gre morda za prevaro, nas seveda lahko vprašate za nasvet.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Silva /

    Nasedla sem pri nagradni igri za Hoferin kasneje videla opozorilo, da Hofer nima nobene nagradne igre. Ko so mi na Debitelu povedali, da so spročila plačljiva, sem poklicala še moba… Reklamacije niso upoštevali, ker da sem pristala na pogoje – nikjer prej nisem zasledila, da je treba kaj plačati. Ne le na Facebooku, tudi na drugih spletnih straneh se pojavljajo nagradne igre za različne trgovine. Lp!

  2. Jernej /

    Nasedel sem pri nagradni igri,katera je bila objavljena,na strani loterije slovenije.Poslal sem besedo DA,prejel povratni sms(z pripetim linkom),pisalo je pošljite še enkrat DA,pošljem,misleč da ima loterija bolj zaščiteno stran in da je to njihova nagradna igra,preveril tudi drobni tisk,ki ga tudi ni bilo.Nakar dobim račun od operaterja dva komercialna sms 5 evrov.Pokličem operaterja tuš mobil in mi pove da sem učlanjen v neki klub.Dobro,operater mi zagotovi,da mi je blokiral vsa komercilna sporočila,mi tudi posreduje informacijo naj pošljem besedo STOP NOBO na 3838,kar sem tudi storil.In glej,ta mesec spet dobim pri računu dva komercilna sms,s tem da nisem več ne pošiljal,ne prejel nobenega komercilnega sms.Mislim da je to navaden kriminal.

  3. Masovno razpošiljanje spam SMS sporočil | Varni na internetu /

    […] V enem sporočilu vas neznanec obvešča, da ste bili izžrebani za prejem brezplačnega darila Apple. Povezava v sporočilu vodi na spletno stran, ki pa ni nič drugega kot vaba za plačljivi SMS klub. O podobni zvijači smo pred časom že pisali. […]