Skoči na vsebino

Vikend v znamenju SMS spama

Zadeli ste dva in pol milijona funtov! Ste tudi vi prejeli SMS sporočilo, v katerem vas obveščajo, da je vaša telefonska številka naključno izžrebana?

Kratek povzetek dogajanja – čez vikend, v noči med 8. in 9. marcem,  so goljufi zaspemali naše telefone, številni uporabniki so prejeli SMS, da so zadeli na loteriji.  Šlo je za poskus tipične nigerijske prevare z neobstoječim loterijskim zadetkom.

Če bi odgovorili na tako sporočilo, bi prevaranti od nas najprej želeli osebne podatke za nakazilo dobitka. Predno pa nam bi denar nakazali, bi od nas zahtevali plačilo raznoraznih dajatev in stroškov. Seveda obljubljene nagrade kljub tem plačilom nikoli ne bi prejeli.

Še več, ko enkrat najdejo žrtev, ki jim pošlje denar, goljufi od nje zahtevajo vedno večje zneske za čedalje bolj fiktivne stroške. Čeprav taki poskusi goljufij niso nekaj novega, goljufi se jih poslužujejo že vrsto let, jim določen del uporabnikov še vedno nasede in nakazuje denar.

V primeru, da ste podobno obvestilo že prejeli (ali pa ga prejmete v bodoče), ga enostavno izbrišite in nanj ne odgovarjajte.

Poskus nigerijske prevare prek SMS sporočila
Grafika, ki prikazuje število prijav in potek prevare

Dan prej smo na SI-CERT dobivali prijave o SMS sporočilih iz maroškega območja (+212) s kratko vsebino: “Pokliči me prosim” (v slovenščini), pri čemer številka, ki je navedena v sporočilu, sploh ne obstaja.

Ob tem velja spomniti, da je številka klicočega, ki jo vidimo na telefonu, bolj informativne narave in mnogi operaterji internetne telefonije svojim naročnikom ponujajo možnost, da si sami nastavijo poljubno številko (ali niz znakov), ki se bo prikazala klicanemu. Zato ne gre prehitro sklepati na podlagi te številke o dejanski lokaciji goljufov.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Tašo Marijan Hrvatin /

    ni samo iz Maroškega območja, jaz sem dobil iz Avstralskega lepo slovensko vsebino na SMS
    »Prosim pokliči me na številko 006703343115« Brez podpisa seveda.
    no malo sem se šel veriženje in opozoril svoje prijatelje, da ne nasedejo tej vsebini in naj jo izbrišejo.
    LP Tašo