Skoči na vsebino

Res rabim protivirusni program?

Ob evropskem dnevu varne rabe interneta je Eurostat objavil izbor statistike o internetni varnosti. Med drugim v tabeli našteva odstotek uporabnikov, ki so že imeli neko vrsto okužbe ter odstotek tistih, ki imajo vsaj “neko vrsto IT zaščite”. Podatki so bili zbrani z vprašalniki in so grupirani po državah EU, Norveške, Hrvaške in Turčije.

V Sloveniji po Eurostatovih podatkih 88 % uporabnikov ima nameščeno zaščito, vendar pa se 37 % vseeno ni uspelo izogniti okužbi.

Pogled v tabelo daje zelo različne podatke za posamezne države, zato je bolje, če si jih predstavimo grafično.

Razpršenost okužbe z virusi
Tabela: Razpršenost okužbe z virusi

Razpršenost nam običajno pove, da ni povezanosti med tema spremenljivkama. Izračun korelacijskega koeficienta nam da vrednost 0,12, Studentov t-test pa pade pod 0,001. Statistično lahko torej iz tega sklepamo, da ni povezave med dejstvom, da imate nameščeno zaščito in verjetnostjo, da se boste okužili! Zdi se kot res slaba novica za protivirusno industrijo.

No, resnica pa je verjetno drugje. Zbiranje podatkov z anketami morda ni najbolj primeren način ocene za zastavljena vprašanja, povprečenje podatkov po državah ni nujno statistično najboljši prijem itd. Vsekakor pa na SI-CERT trdno stojimo na stališču, da je protivirusna zaščita osnoven varnostni ukrep.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.