Skoči na vsebino

Račun je v resnici virus

Januarja letos so na elektronske naslove številnih Slovencev prispeli e-maili, ki naj bi vsebovali različne dokumente, npr. račun za telekomunikacijske storitve, račun za plačilo plina, bančne izpiske. Največkrat  je bilo omenjeno podjetje Telekom Deutschland, ki naj bi pošiljalo račun za prenos podatkov.

Očitno je val prevarantskih sporočil ponovno pljusknil, saj smo v zadnjih 14 dneh prejeli 100 prijav glede obvestil v nemščini o neplačanem računu!

Tokrat naj bi opozorila o neplačanem računu pošiljala podjetja Vodafone, Deutsche Telekom, Volksbank in TSB Bank. Sporočil seveda ne pošiljajo omenjena podjetje, gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem sami sebi naložite virus. Če kliknete na povezavo v sporočilu, se prenese zip arhiv, v katerem se pod krinko pdf dokumenta nahaja zlonamerna koda. Sumimo, da gre za vrsto bančnega trojanca, zato nikakor ne klikajte!

Lažno sporočilo, ki naj bi ga poslalo podjetje Volksbanken
Lažno sporočilo, ki naj bi ga poslalo podjetje Volksbanken
V zip arhivu naj bi se nahajal pdf dokument
Slika zip arhiva, v katerem naj bi se nahajal pdf dokument
Pod krinko pdf dokumenta se v resnici skriva program exe
Slika, ki prikazuje, da se pod krinko pdf dokumenta v bistvu skriva program.

Če ste prejeli takšno sporočilo, nanj ne odgovarjajte, enostavno ga izbrišite. Svetujemo vam, da vedno preverite kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu, še preden kliknete na link. To enostavno storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se bo pravi spletni naslov.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Rudi /

    Še eden teh ki je dobil to sporočilo

    LP