Skoči na vsebino

Poročna obleka iz spletne trgovine; da ali ne?

Poceni poročna obleka iz spletne trgovine je lahko alternativa izposojam v poročnih butikih in pozorni opazovalci vedo povedati, da popolnoma enake modele oblek na spletu prodajajo pol ceneje, kot pri nas stane samo izposoja. Presojo o kvaliteti takšnih poceni oblek bomo prepustili poznavalcem. Zanimala nas bo legitimnost prodajalca in varstvo potrošnika, saj so cene v takšnih trgovinah sumljivo nizke, zaradi česar močno spominjajo na ostale lažne spletne trgovine, ki po večini izvirajo iz Kitajske. Kako prepoznamo takšno trgovino in v kakšni vlogi se znajde potrošnik, ki posluje s takšnimi prodajalci?

Domena UK še ne pomeni, da je poročna obleka res iz Velike Britanije

V večini primerov lahko nacionalno domeno (.si je slovenska) kupi kdorkoli. Ker velja prepričanje, da so nekatere države že same po sebi jamstvo za kakovost (Made in Germany), se tega poslužujejo tudi trgovci, ki prodajajo ponaredke iz Kitajske in držav tretjega sveta. Tako za prodajo tehnoloških izdelkov uporabijo domeno .de, za prodajo tekstila, obutve in modnih dodatkov domeno .it, .eu, .uk itd. Ker lažna spletna trgovina obiskovalca zavede tudi z lepim oblikovanjem in logotipi znanih blagovnih znamk, bo ta moral zelo natančno preveriti vse ostale manj očitne kazalce, če se bo želel prepričati o resničnem izvoru spletne trgovine.

Spletna trgovina s poročnimi oblekami sicer stoji na domeni .uk, v resnici pa je bila registrirana na Kitajskem.
spletna-stran

3 zlata vodila za varno nakupovanje

1.  Preverite izvor domene

Pogosto so podatki o registrantu oz. nosilcu domene veliko bolj zgovorni kot opisi, navedeni v sami spletni trgovini. Na strani domaintools.com poiščite več informacij o domeni, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj. Sumljivo je, če je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov (gmail, hotmail). Morda se izdajajo za italijanskega prodajalca, domena je pa bila registrirana na Kitajskem.

2.  Poiščite mnenje drugih kupcev

Dobre novice se hitro širijo, slabe še hitreje. Poiščite ocene drugih kupcev ali uporabnikov spletne trgovine, spoznajte njihove izkušnje, kritike in mnenja. V iskalnik vnesite spletni naslov trgovine in preverite, ali se po forumih oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje.

3.  Zelo nizke cene so znak za alarm

Če ste naleteli na izjemno nizke cene, ki od konkurence odstopajo za 50 % in več, je to znak za alarm. Običajni izgovor trgovca s sumljivo poceni robo je, da ima dobrega dobavitelja ali da šiva res velike količine oblek, zaradi česar si lahko privošči tako nizko ceno. Ko imate opraviti s tako trgovino, ste lahko prepričani, da gre za prodajalca ponaredkov.

Ker velja, da so nekatere države že same po sebi jamstvo za kvaliteto, se tega poslužujejo tudi trgovci, ki prodajajo ponaredke iz Kitajske in držav tretjega sveta. V realnosti se to odraža tako, da za prodajo tehnoloških izdelkov uporabijo domeno .de, za prodajo tekstila, obutve in modnih dodatkov domeno .it, .eu, .uk itd.

Ni vseeno, kako plačate

Če se odločite za plačilo s kreditno kartico, vedno preverite, če se URL naslov začne s HTTPS (to pomeni, da je prenos podatkov o vaši kreditni kartici varen in šifriran). V URL naslovni vrstici poiščite zeleno ikono s ključavnico. Če teh dveh znakov ne najdete, se plačilu s kreditno kartico raje ognite.

V tujih spletnih trgovinah se izogibajte plačilu z bančnim nakazilom fizični osebi.

Preberite tudi nasvete, katero plačilno sredstvo izbrati. Med najbolj varne načine plačila spadajo plačilo po povzetju, Paypal in bančno nakazilo na podlagi predračuna.

Ko na spletu vpisujete svoje osebne podatke, pa naj gre za kreditno kartico, vaše uporabniško ime ali geslo, vedno preverite, če se nahajate na varni, šifrirani povezavi.
plačilo

Ko vpisujete kreditno kartico, mora v URL vrstici vedno pisati HTTPS! Na desni strani poiščite tudi ikono za ključavnico.

Kar pripravite se na carino, ne stavite na možnost reklamacije

Blago, ki prispe iz tretjih držav (držav zunaj Evropske unije), mora ob uvozu skozi carinski postopek. Če vrednost vaše pošiljke presega 22 evrov, boste ob uvozu morali plačati DDV. V kolikor pa vrednost vaše pošiljke presega 150 evrov (vrednost pošiljke se ugotavlja z računom ali vrednostjo podobnega blaga), kar za poročne obleke velja, boste ob uvozu morali plačati DDV in carinsko dajatev.

Prodajalci v svojih pravilih in pogojih uporabe pogosto obljubljajo vračilo denarja v primeru, da z izdelkom ne boste zadovoljni. V praksi je seveda čisto drugače. Ko po mesecih čakanja končno prejmete naročeno blago, to lahko odstopa od tistega na fotografiji po videzu, kvaliteti in velikosti.

Če boste izdelek skušali zamenjati ali vrniti in od prodajalca dobiti povrnjeno kupnino, boste naleteli na gluha ušesa. Kitajski trgovci niso zavezani k slovenski oz. evropski zakonodaji, ki varujejo potrošnika, ravno zato niso dolžni upoštevati vaše reklamacije. Prav tako se ne morete obrniti na nobeno potrošniško institucijo, kjer bi vam lahko sicer pomagali v primeru spora s slovenskim ali evropskim trgovcem.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.